Als je geen vlees eet, kan je 30x zo lang douchen!

We weten het, vlees is heilig. Maar die heerlijke momentjes in de douche ook! Nu blijkt uit onderzoek dat je 30x zo lang kan douchen als je géén vlees meer eet! Nou ja, dat was niet helemaal de insteek van het onderzoek, maar met wat eigen omrekeningen komt het daar wel op uit. Let op…

Koeien zuipen de sloot leeg

Uit onderzoek van de Universiteit van Twente blijkt dat een vleeskoe gemiddeld zo’n 1.500 liter water kost per 100 gram koe. Denk aan drinkwater, schoonmaken van de stallen en verbouwen van hun voedsel. Zelfs 99% van dat water is voor dit laatste. Volgens Wageningen Economic Research eten Nederlanders per jaar gemiddeld 105 gram vlees per dag. Laten we dat voor de lol even afronden op 100 gram. Dan hebben we nog één gegeven nodig: hoeveel douchen we? Volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is dat gemiddeld 12 minuten per dag (18-35 jaar), waarin we 51 liter water (volgens waterbedrijf Vitens) gebruiken.

En dan nu het simpele rekensommetje: als je per dag 1.500 liter bespaard door geen vlees te eten, kan je dus 1500/51=29,4) bijna 30x zo lang douchen! Dat komt neer op (30×12 min= 360, 360/60=6) 6 uur douchen pér dag! Klap in maar in je handjes!!

Allemaal een voldoende

Of toch niet… Buiten dat 6 uur douchen bijzonder zonde van je tijd is, is het natuurlijk helemaal niet de bedoeling om het bespaarde water hiervoor in te zetten. Beter blijf je ook gewoon 12 tot 15 minuten douchen (die 3 minuutjes mag je lekker pakken) en stop je óók niet helemaal met vlees eten. Er zitten namelijk veel voedingstoffen in! Maar een heel stuk minder is absoluut geen slecht idee. Als je ziet dat een koe heel wat kilootjes weegt en per kilo al 15.400 water kost, dan kun je begrijpen dat dit niet heel best voor de aarde is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al het methaan (20x zo vervuilend als CO2) dat de aars van zo’n koe dagelijks verlaat.

Overal ter wereld, maar vooral in Midden- en Zuid-Amerika worden bossen met een rap tempo gekapt, zodat de grond voor landbouw gebruikt kan worden. Al die koeien moeten toch eten. Dit resulteert onder anderen in compleet weggevaagde dorpen, vele diersoorten die met uitsterven bedreigd worden en een te kort aan bomen die onze ozonlaag zouden kunnen herstellen, waardoor we over een aantal jaar niet met waterschoentjes naar ons werk hoeven.

Koeien

Je kan een klimaatbewuste hippie zijn of iemand die er allemaal niet in geloofd, we kunnen niet ontkennen dat het zonde is dat de mens de mooiste plekjes op aarde aan het verwoesten is. Mijn punt is dat we ons niet zo moeten focussen op wél of niet met de auto naar de supermarkt en of je nou 5 of 15 minuten doucht. Maar dat de landbouwsector de grootste vervuiler is (check de docu ‘Cowspiracy‘ op Netflix). Dus pak vanavond i.p.v. een blinde vink en een glaasje melk, een lekkere courgette, een paar wortelen en een glaasje water. Dan mag je van mij wat langer douchen.

X, Tommie

Douchen

Total
0
Share