Iedere man heeft er wel een aantal van in zijn kast hangen, de jeans. Dit kledingstuk is al tientallen jaren een onmisbaar fashion-item. Vooral in Nederland! Stoer, onverwoestbaar en comfortabel. Gek genoeg zijn de favoriete jeans vaak degene die je het langst in je bezit hebt. Ben je toe aan een nieuwe favoriet? Look no further, want we geven je tips voor het vinden van de perfect jeans.
We beginnen met een stukje geschiedenis. Op die manier leer je het product op waarde te schatten en kun je wellicht nog een pubquiz winnen. Wist je bijvoorbeeld dat de grondlegger van de jeans Levi Strauss is?Bekend van het spijkerbroekenmerk Levi’s. Hij was rond 1853 de eerste man die denim verwerkte in broeken. Deze sterke spijkerstof zorgde voor gretige aftrek bij arbeiders als cowboys, mijnwerkers en boeren. Met de komst van westerns in de filmindustrie werd de herenjeans pas echt een groot succes.
https://youtu.be/w-pDb0mw9MI?t=100
Om te beginnen ga je opzoek naar de juiste fit. De overvloed aan jeansfits maakt het kiezen niet gemakkelijk. Baggy, slim fit, skinny, regular, boot cut, tapered. Kies de juiste fit aan de hand van jouw lichaamsbouw en voorkeuren. Als je heel lang of juist wat dikker bent kun je beter geen skinny dragen. Als je flinke benen hebt kun je beter voor een regular of een boot cut gaan, etcetera. Hierbij de uitleg:
De ultieme jeans guide
Skinny
Heb je een gemiddelde lengte en niet te dikken benen, dan heb je de ideale bouw voor een skinny jeans. Deze fit doet wat vrouwelijk aan, dus kleed je verder wat mannelijker als je daar geen zin in hebt. Tip: ga niet voor een skinny als je van plan bent veel te gaan zuipen, want ze zijn een bitch om uit te krijgen!
Slim fit
Het wat menselijkere alternatief van de skinny jeans is een slim fit. Nog steeds zit de spijkerbroek strak om je benen, alles krijgt net wat meer ruimte. En dat ademt tóch lekkerder. Voor een slim fit geldt ook: niet doen als je dikkere of zeer gespierde benen hebt.
Tapered fit
Wil je toch het afgeklede effect bereiken van een slim fit, maar zijn jouw benen te fors? Dan is de tapered fit wat voor jouw. Boven krijg je wat meer ruimte en rond de kuiten zit de broek wat strakker. Ook voor smallere benen ziet dit er top uit. Zowel lange als korte mensen kunnen met deze fit goed uit de voeten!
Regular / straight fit
Ben je de 45 voorbij, dan kan je vaak niet echt meer wegkomen met een van de bovenstaande fits. De regular fit is een goed alternatief! Dit is een spijkerbroek zoals ze ooit bedoelt zijn. Recht toe, recht aan, zoals de Levi’s 501. Ook als je jonger bent en een dad look wilt creëren is deze fit ideaal.
Baggy
Mijn moeder noemt ze altijd drollenvangers, afgezakte broeken. Een beetje afgezakt kan trendy zijn, maar er zijn grenzen. Daarom is er de baggy pants. Deze heeft een lager kruis, maar zit wel op een normale hoogte om je heup. Ofwel: zeer comfortabel!
En voordat je de volgende keer je broek laat afzakken voor een ‘stoere look’, denk aan het volgende. Deze trend komt uit Amerikaanse gevangenissen. Gedetineerden lieten door hun broek wat lager te laten hangen zien dat ze uit waren op een gezellig onderonsje in de douche…
Boot cut
Het is lang geleden dat je écht hip was met een boot cut, maar voor sommige mensen is het ideale oplossing. Bijvoorbeeld korte en wat dikkere personen. Oh, en cowboys natuurlijk. Het model is namelijk ideaal voor als je grote laarzen draagt. In tegenstelling tot de tapered fit is hierbij juist de onderkant breder dan het bovengedeelte.
Wassing en kleur
We dragen allemaal al lang niet meer alleen maar ‘blue jeans’. Gelukkig! Spijkerbroeken zijn verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog en in duizend verschillende wassingen. Dit is puur smaak. Al willen we je graag op het hart drukken dat je best experimenteel mag zijn en je maar beter weg kan blijven van overdreven wassingen, dikke stiksels en grote logo’s.
Kies de maat die bij je past
De laatste stap in het vinden van de perfecte spijkerbroek is de maat. Zeker wanneer je online kleding aanschaft is het belangrijk dat je weet welke maat je hebt. Houd daarbij rekening meet twee lichaamsmaten; je heupomvang en je beenlengte. Hierbij meet je de lengtemaat op door de afstand tussen je hak en je kruis te bepalen. De onderstaande tabel helpt je om de juiste maat te vinden:
