Kostuumjasje, Blazer, Colbert, wat is wat?

Een goed jasje maakt van elke kerel een man. Colberts, jasjes, blazers, hoe je het ook noemt, ze bestaan al eeuwen. Je hebt ze in verschillende kleuren, prints en modellen, zoals bijvoorbeeld een double breasted. Maar mag je een jasje met bijpassend pantalon wel een colbert noemen? Nee! Dit is een kostuumjasje. Ja er zit dus wel degelijk verschil in. Wat draag jij vandaag? Kostuumjasje, blazer of colbert? En wat is nu het verschil? Na het lezen van dit artikel weet je precies wanneer je welk item moet dragen en hoe je het combineert!

Kostuumjasje

Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is het meest formele jasje van het rijtje. Het kostuumjasje, zoals de naam al verklapt, wordt altijd gedragen met een bijbehorende kostuumbroek, ofwel een pantalon. Wat houdt dit in? Dit is een broek van het zelfde merk, zelfde materiaal, in dezelfde kleur en met eventueel hetzelfde patroon. Dit jasje sluit altijd naadloos aan. De meest voorkomende kleuren zijn, blauw, zwart, donker grijs of licht grijs. Ondanks dat dit wel gangbaar is, hoef je een kostuumjasje niet per se met de bijbehorende broek te combineren. Het belangrijkste is dat het goed staat!

Wanneer en hoe draag je dit jasje dan?
Wanneer er een formeel evenement voor de deur staat wil je graag goed voor de dag komen. Stem je pak goed af op de gelegenheid. Moet je heel formeel, ga dan voor drie-delig of in ieder geval een volledig kostuum. Is het wat formeler, dan kan je gaan combineren.

Blazer, jasje, colbert, kostuumjasje2

Blazer

Een blazer, voor sommige lijkt het veel op een kostuumjasje. Het grote verschil is dat een blazer een los kleding item is. Er hoort geen passende broek bij. Verder herken je de traditionele blazer aan de zogenaamde patch-zakken en de egale donkere kleur, zwart, grijs of marineblauw, al zijn daar tegenwoordig natuurlijk veel varianten op. De knopen op deze blazer zijn meestal niet de standaard kunststof zwarte en grijzen knopen. Nee, blazers worden vaak voorzien van wat specialere knopen.

Wanneer en hoe draag je dit jasje dan?
Stel je hebt een sollicitatie gesprek. Je wilt je netjes, maar niet tè formeel kleden en het liefst laat je je pak in de kast laten hangen. De blazer is de perfecte oplossing. Combineer hem met een mooie chino en een blucher schoen of brogues en je zult die baan zeker binnenslepen. Als het op je kleding aankomt in ieder geval. Wil je een blazer aanschaffen, dan raden wij zeker een marineblauwe aan. Een true wardrobe essential. Wil je wat avontuurlijkers? Dan is grijs, groen of rood ook geen heel slecht idee!

Blazer, jasje, colbert, kostuumjasje3

Colbert

Ook wel eens sportjacket genoemd. De colbert is op maat gesneden net als het kostuumjasje en heeft daarnaast ook de zelfde lengte. Qua vorm valt dit model wat losser, omdat hij officieel gemaakt is om zo mee over straat te gaan. Je kunt er dus met gemak een trui en overhemd onder dragen. Je hebt verschillende varianten van dit colbert, zoals een double breasted.

Wanneer en hoe draag je dit jasje dan?
Colberts zijn perfect geschikt voor casual gelegenheden. Ook is het ontworpen om op zichzelf te worden gedragen, zonder bijpassende broek. Het komt dan ook, net als de blazer, niet als onderdeel van een pak. Je combineert hem heel handig met een mooie jeans. De stijlen, stoffen, kleuren en patronen zijn ook gevarieerder dan in de meeste pakken. Oh nog één feitje, dit jasjes is dikker en steviger dan de voorgaande twee modellen. Ideaal voor in de winter.

Blazer, jasje, colbert, kostuumjasje4