Dress Code: Black Tie Creative

CREDITS: L'Atelier

De feestdagen staan om de hoek en de uitnodigingen vliegen je om de oren. In de serie ‘Weekly Dress Code’ hebben we de meest gangbare dress codes behandeld, van White Tie tot Casual. Maar welke wat ons betreft nog wat extra aandacht behoeft is ‘Black Tie Creative’, het kleine brutale broertje van Black Tie.

Veel organisatoren van feestjes rond de feestdagen willen het fancy aanpakken en zetten een dress code op de invite. Dit kan van alles zijn, maar Black Tie of een variatie daarop zijn toch wel het populairst rond deze tijd van het jaar. En dat is niet gek, want hoe slick ziet het er uit als iedereen in een smoking en galajurk rondloopt? Super slick.

Black Tie Creative

Staat er ‘Gala’, ‘Black Tie Creative’, ‘Black Tie Alternative’ of ‘Black Tie’ en weet je dat ze het niet super nauw nemen met de etiquette, dan heb je geluk. Je mag namelijk best wel los gaan en je eigen stijl doorvoeren in je outfit. Tot op zekere hoogte natuurlijk.

Bij een strikte ‘Black Tie’ is het gewoon een zwarte of heel donkerblauwe smoking, met een wit tuxedo shirt. Waar je in kan variëren is de collar van het jasje, de grootte en stof van je bow-tie, de hoogte van de knoopjes en de hoeveelheid, de pocket-square, de stijl van het overhemd en that’s about it. Horloges en veel andere accessoires zijn niet toegestaan. Een ring zou nog wel kunnen.

, Dress Code: Black Tie Creative

 

Bij ‘Black Tie Creative’, wat vaak ook bedoeld wordt als de dress code ‘Gala’ is, kan je een stuk meer kanten uit. We nemen je mee in de opties:

Jacket

De eerste keuze is altijd de stof en de kleur. Je kan voor een traditionele wolsoort gaan in het zwart, maar ook voor bijvoorbeeld een groene velvet tuxedo. Of donkerrood? Let wel op: draag je niet vaak een smoking, dan ben je wel altijd die guy in de groene tux. Zou wat ons betreft niets uit moeten maken. Of wit? Zou jij ‘m kunnen hebben?

Verder kan je ook bedenken of je voor een effen stof of een (subtiel) patroontje wilt gaan. Het is niet gangbaar om een tuxedo met patroon te hebben en daardoor misschien wel juist extra tof!

Daarna kies je het model van de smoking jacket. Wij raden áltijd aan een smoking op maat te laten maken, omdat je deze draagt op momenten dat je het beste voor de dag moet komen. Daarnaast is het een investering for life! Mits je natuurlijk niet veel in gewicht/spieren schommelt en je het nummer hebt van een hele goede drogisterij.

Terug naar het model: ga je voor een shawl collar, een notch lapel of een peaked lapel? Dit is de vorm van de kraag en geeft je jasje het meeste karakter. De shawl is het meest traditioneel en een lekkere brede peaked lapel is een stuk hipper. Punt is wel dat je dit moet staan.

Vervolgens moet je nadenken over de details: de stof van je kraag, de knoopjes, de zakken, de voering, de vent, etcetera. Aangezien het details zijn kan je lekker je gang gaan, maar laat je vooral ook adviseren door de tailor, want je kan snel de mist in gaan. Het moet wel staan natuurlijk.

Not your fathers tailor

L’Atelier is ‘not your fathers tailor’ en leent zich daarom perfect voor Black Tie Creative. Wil je de komende feestdagen stijlvol voor de dag komen, laat je dan adviseren door deze experts en meet jezelf een maatpak aan. Bij L’Atelier weten ze als geen ander hoe je een hippe, stijlvolle twist kan geven aan een dresscode.

L’Atelier heeft twee vestigingen, in Amsterdam en Den Bosch. Loop binnen of maak een afspraak om te kijken wat je opties zijn.

KORTING

Tot eind november krijgen MANIFY-lezers exclusief 20% korting op een tuxedo op maat bij L’Atelier Tailoring. Natuurlijk moet je er wel op tijd bij zijn om je pak op tijd binnen te hebben voor de feestdagen.

Maak een screenshot van dit artikel om de korting te ontvangen.

Overhemd

Er zijn heel wat verschillende stijlen tuxedo shirts, maar één ding is zeker: een standaard wit overhemd dat je bij een pak zou dragen is uit den boze.

We beginnen bovenaan, bij de kraag. Het meest traditioneel is een wing tip; dat is als de puntjes van het kraagje omlaag staan. Ga je helemaal old school, dan kies je voor een shirt met een bib. Dit zijn een soort franjes op je borst, zoals als Adriaan ze vroeger rockte. Ga je voor een meer moderne look, dan laat je zowel de wing tip als de bib achterwegen.

Dan – niet geheel onbelangrijk – de kleur en eventueel een patroon. Effen wit is standaard, maar andere kleuren zijn ook toegestaan, mits je dat aandurft. Zwart is bold, maar daar kom je zeker mee weg. Andere kleuren zijn tricky, maar waarom ook niet? Als je voor een patroontje gaat, ga dan voor iets dat lekker gaat met je jasje. Maar dat spreekt natuurlijk voor zich.

Heeft het shirt dat je gekocht hebt borstzakken? Zet ‘m in de fik.

Das

Standaard is natuurlijk een bow-tie, ofwel de vlinderstrik. Ga altijd voor een zelf gestrikte strik, want voorgestrikte komen lui over en staan een stuk minder mooi. Lees hier hoe je een bow-tie strikt, dat scheelt je weer een vrije dag. Extra voordeel: je kan ‘m zo lekker nonchalant los hangen op het midden van de avond, de vrouwen zullen je achtervolgen.

Het dasje dat je kiest moet mooi passen bij je pak, maar mag qua kleur, stof en patroon zeker afwijken van de rest van je outfit. Ook kan je variëren in grootte en heb je verschillende manieren van strikken.

Je kan er ook voor kiezen om een stropdas te dragen bij je smoking of de hele das lekker thuis te laten. Be brave!

Broek

We raden je aan om sowieso een broek te dragen bij alle bovenstaande dress codes. De broek die bij een smoking hoort is vaak niet heel veel anders dan een reguliere pantalon van een pak. Je kan er voor kiezen voor een boord op de zijnaad van je broek, wat net wat meer ‘smoking’ schreeuwt.

Bij Black Tie Creative ben je veel vrijer. Een andere kleur, stof of zelfs patroon broek dan je jasje? Go for it. Je broek niet op je schoenen laten rusten, maar omslaan en flaneren met blote enkels? Doen. Laat dit overigens wel door de tailor doen.

Schoenen

Ten slotte de schoenen. Deze is lastig en zeker niet iedereen zal het met elkaar eens zijn over welke schoenen er wel en niet kunnen bij Black Tie Creative. Misschien zijn we te traditioneel als we zeggen dat het áltijd lakschoenen moeten zijn, maar om eerlijk te zijn vinden we dat wel. Kom jij met een sicke combinatie met een andere soort schoenen, dan zijn we er helemaal bij!

, Dress Code: Black Tie Creative

, Dress Code: Black Tie Creative

 

, Dress Code: Black Tie Creative