Investeren in een goede winterjas: hier moet je op letten

Ondanks de lange zomer, moeten we er toch aan gaan geloven. We kunnen de t-shirts weer in de kast stoppen en de truien tevoorschijn toveren, want wetenschappers voorspellen een érg koude winter. En een koude winter in het vooruitzicht, betekent hét moment om te investeren in een goede winterjas. Nu is er natuurlijk een erg uitgebreide collectie beschikbaar, met erg uiteenlopende prijskaartjes. Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet.

Een goede winterjas aanschaffen, zo doe je dat

Durf te investeren

Het lijkt misschien een flink bedrag om neer te tellen, wanneer je op een aantal honderden euro’s uitkomt. Maar dit is wél een item wat je waarschijnlijk maandenlang elke dag draagt. En wanneer je een beetje slim investeert, is er een grote kans dat je er ook nog eens meerdere jaren van kunt genieten. Hou hier dus ook rekening mee met de prijs. Wanneer je op zoek bent naar een winterjas, is het beter om in een goede maar iets duurdere te investeren. Wanneer je namelijk elk jaar een nieuwe moet kopen, ben je veel duurder uit. Je kunt dus beter gaan voor één mooie, goede jas, dan voor meerdere goedkope jassen. Een extra jas voor ernaast kan altijd namelijk. Om een beetje beeld te krijgen van de ‘echte’ prijs van je jas, kun je uitgaan van de P.P.W. (Price Per Wear). Gezien de frequentie dat je een winterjas draagt, ligt de prijs per keer dat je hem draagt een stuk lager.

Vergeet de trends

Wat dit jaar in is, is volgend jaar helemaal uit. Je kunt dus wel voorop willen lopen met je kledingsstijl en altijd rekening willen houden met de nieuwste trends, maar wanneer je €500 neertelt voor een jas is het behoorlijk balen als je hem een jaar later al niet meer kunt dragen. Niet doen dus. Natuurlijk kun je kiezen voor een mooie, stijlvolle jas. Maar probeer niet te veel mee te gaan in dingen die écht typisch van dit jaar zijn. Ga juist voor een jas die tijdloos is en mooi blijft. Dan heb je er gegarandeerd langer plezier van.

Hetzelfde geldt overigens voor de kleur: je kunt beter een neutrale kleur uitkiezen. Misschien is het nu wel helemaal tof om een knalrode jas te dragen, maar met een edgy kleur is de kans véél groter dat hij sneller uit de mode gaat. Daarnaast zijn felle kleuren of printen moeilijk te combineren met veel kleding, waardoor je risico loopt dat je jas vloekt met je kleding. Wil je niet. Ga dus liever voor een kleur als donkerblauw, zwart of grijs. Dan weet je zeker dat je safe zit.

Foto: Twentyonekoalas

Function over form

Ja, het is belangrijk hoe je over straat moet in de winter. Maar wat nog véél belangrijker is, is dat je winterjas voldoet aan de juiste specificaties. En daarmee bedoelen we dat hij warm genoeg is, waterafstotend is, een functionele lengte heeft en van duurzaam materiaal is. De warmste winterjassen zijn winterjassen die een vorm van insulate hebben, dit staat meestal op het kaartje van de jas aangegeven. Insulate werkt eigenlijk heel simpel: het houd je lichaamswarmte vast en zorgt dat er geen kou binnen kan komen. Behoorlijk handig wanneer het écht koud wordt dus. Waterdicht zijn maar weinig winterjassen, maar waterafstotend is wel degelijk belangrijk. Je wil namelijk niet dat je bij het kleinste buitje meteen zeiknat bent. Allemaal dingen om op te letten dus.

Bepaal de stijl

Ga je voor een chique jas of kies je juist voor wat meer casual? Vooral bij banen waarbij je altijd een pak naar je werk draagt is het bijvoorbeeld belangrijk dat je jas ook over een pak kan. Wanneer je echter kiest voor een té chique jas is hij misschien weer too much als je verder casual gekleed bent. Zorg dus dat je kiest voor een nette jas, die in beide gevallen gewoon voldoet. Niet te chique, niet te casual. De gemiddelde zwarte wollen jas kan in beide gevallen. Mocht je jas nou niet echt suit-approved zijn, kun je daarnaast altijd nog een wat nettere jas erbij kopen voor over je pak als dit bij jouw functie belangrijk is. Grote kans dat je meestal toch met de auto naar je werk gaat namelijk, dan heb je niet zo’n dikke jas nodig.

Maatje groter

Wanneer je winterjassen koopt met een t-shirt aan, geeft dit niet een erg realistisch beeld van de uiteindelijke pasvorm van de jas. Je moet deze namelijk in de winter meestal aan over een trui. Dan is het dus belangrijk dat je zeker weet dat dit kan. Dingen waar je op moet letten bij de pasvorm van een jas, is de lengte van de mouwen. Deze mogen zeker niet te kort zijn, maar ook niet te lang. Een goede maatstaf is dat ze minimaal nét over het begin van je handen moeten vallen. De jas mag overigens ook niet trekken wanneer je je armen beweegt, en moet goed dicht kunnen.

Foto: Khoman Room
Total
0
Share