De Noorse overheid geeft elektrische auto’s vrijwel gratis weg

Er moet iets gebeuren aan de CO2 uitstoot in de wereld. Een begin zou natuurlijk gemaakt kunnen worden als iedereen in een schonere auto rijdt. Prima, maar dan moet je die natuurlijk wel eerst kopen. In Noorwegen doen ze het anders, daar krijg je praktisch een elektrische auto van de staat…

elektrische auto 2

‘Ik staat erop’

In Nederland gingen er ongeveer 4000 E-wagens over de toonbank in 2016. Dat is nog aardig weinig als je de verkoopcijfers van Noorwegen gaat bekijken. De overheid heeft in het Scandinavisch land de verkoop namelijk aardig aantrekkelijk gemaakt. Je hoeft bijvoorbeeld geen bpm of btw te betalen én de wegenbelasting bedraagt maar een kleine 45 euro per jaar. Op gemeenteparkeerplaatsen parkeren is daarnaast volledig gratis, net als de tolwegen.

Een Nederlandse theatermuzikant, wonend in Noorwegen, vertelde dat auto’s normaal duurder zijn in Noorwegen dan in Nederland. Zoals zo’n beetje alles. Zijn elektrische Golf is echter een stuk goedkoper dan dat hij in Nederland gekost zou hebben. Het is tevens ook de goedkoopste oplossing voor de staat in thema van klimaatverandering. Toch zijn de meeste Noren nog steeds achterdochtig richting de E-wagens. Ze zijn namelijk bang dat de accu midden op de weg een keer leeg raakt. Laat ze één keer in de Tesla Model S p90d rijden en ze zijn vast om. En anders gaan ze toch op de fiets. Want de natuur van Noorwegen is te mooi om naar de knoppen te helpen. Wij weten ervan!

Tesla Model S P90D 6

Total
0
Share