Dit is hoe Bauhaus de wereld veranderde!

Bauhaus was een revolutionaire stroming en ver op de tijd vooruit. Nu, 100 jaar later, kunnen we er niet omheen en zal het je verrassen hoeveel er geïnspireerd is op de ontwerpschool, voornamelijk in de architectuur. Wij reisden af naar Weimar, waar in 1919 de deuren opende van Het Bauhaus en waar geschiedenis werd geschreven.

Wat is Bauhaus?

In 2019 bestaat Bauhaus 100 jaar en dat is in Duitsland een reden voor een groot feest. Wij gingen alvast een kijkje nemen. Maar grote kans dat jij nét zo weinig van Bauhaus wist als wij,voorafgaand aan de reis richting Weimar. Het zal je, net als ons, waarschijnlijk verbazen hoe interessant Bauhaus is.

“Het Bauhaus was een opleiding voor beeldend kunstenaars, ambachtslieden en architecten die van 1919 tot 1932 eerst te Weimar, later te Dessau en daarna nog een jaar in Berlijn gevestigd was.”

Leuk. Een school die 100 jaar geleden opgericht is en 13 jaar later al niet meer bestond. Dat moet een enorm feest worden… Maar in de 13 jaar dat Het Bauhaus bestond, heeft het de de wereld ingrijpend veranderd. De Bauhaus-school heeft het modernisme en minimalisme 100 jaar geleden ingeluid en daar plukken wij nu in de hedendaagse design en architectuur nog onze vruchten van.

Revolutie

Bauhaus ontketende een revolutie in alle vormen van kunst, design en uiteindelijk ook architectuur. Het expressionisme evolueert in het modernisme en de regels van Bauhaus worden werkelijkheid: less is more. Onder druk van het Duitse Nationaalsocialisme vertrekt Het Bauhaus van Weimar naar Dessau en vervolgens naar Berlijn, waarna het uiteindelijk verdwijnt uit Duitsland.

Bauhaus over de Wereld

Ondanks dat er geen fysieke, centrale plaats meer is voor het Bauhaus, is het gedachtegoed uitgewaaid over de wereld. Ironisch zelfs, dat het gedachtegoed is meegegaan begin jaren ’30 richting het Israelische Tel Aviv, dat inmiddels 4,000  gebouwen in de Bauhaus-stijl telt. Daarmee is het centrum van Tel Aviv in 2003 benoemd tot Unesco Wereld Erfgoed. Maar ook in de Verenigde Staten waar een groot gedeelte van de Bauhaus gemeenschap terecht is gekomen ontwikkelde Bauhaus zich verder.

Bauhaus in het heden

Tegenwoordig is het Bauhaus design niet meer weg te denken in de huidige wereld. We zien de minimalistische benadering overal terug. Van meubels bij de Ikea, tot architectuur van moderne villa’s. Maar ook in de hedendaagse fashion komen we nog vaak de invloeden van Bauhaus tegen, zoals in deze korte documentaire van Great Big Story goed duidelijk wordt gemaakt.

IKEA Meubels met Bauhaus Invloeden

En hoewel de simplistische benadering nu vaak als ‘normaal’ wordt gezien, is het bijzonder dat een stroming die 100 jaar geleden is ontstaan met zo weinig aanpassingen nog steeds als modern wordt gezien. En dat, juist dat geeft genoeg reden tot een feestje.

Celebrate Bauhaus in 2019

Zoals je merkt heeft Bauhaus meer invloed op onze wereld dan dat je wellicht had gedacht in eerste instantie. Duitsland pakt in 2019 daarom flink uit met een feestjaar getiteld Bauhaus100. Centraal staat de opening van het Bauhaus Museum in Weimar, maar zeker ook in de rest van Duitsland wordt er ontzettend veel aandacht besteed aan dit heugelijke jaar. Het hele jaar daar zijn er festivals, tentoonstellingen, workshops, experimenten en symposia.

Ook zijn er via Bauhaus100 speciale roadtrips beschikbaar die in het teken staan van Bauhaus. Maak een inspirerende trip en ontdek Bauhaus van toen tot nu!

Voor meer informatie bekijk je de site van Germany.Travel of Bauhaus100

Stiftung Bauhaus Dessau / Foto: Willmington-Lu, Yakob Israel, 2018
Stiftung Bauhaus Dessau / Foto: Tenschert, Yvonne, 2011
Bauhaus
Stiftung Bauhaus Dessau / Bruno Fioretti Marquez Architekten 2010-2014 / Foto: Willmington-Lu, Yakob Israel, 2018
Bauhaus
Stiftung Bauhaus Dessau / © (Gropius, Walter) VG Bild-Kunst, Bonn [Jahr] / Foto: Willmington-Lu, Yakob Israel, 2018
Total
15
Share