Verlaten locaties die een bijzonder beeld opleveren

CREDITS: Natalya Letunova | Unsplash

Verlaten locaties zijn een bekend fenomeen in de wereld. Je hebt ze in alle soorten en maten: van compleet verlaten steden, olympische dorpen tot verlaten villa’s waar de inrichting nog intact is. Urbex explorers zijn de mensen die dit soort locaties bezoeken. In Nederland zijn weinig verlaten locaties te vinden, doordat de sloopkogel al snel in vervallen gebouwen gaat. Over de grens zijn nog wel tal van locaties te vinden en dit levert vaak bijzondere beelden op. Wij laten je een aantal van deze verlaten locaties zien.

Verlaten locaties die een bijzonder beeld opleveren

Berliner Spreepark, Duitsland

Recreatieparken zijn niet alleen populair bij kinderen, maar ook bij mensen die op zoek gaan naar verlaten locaties. Het Spreepark werd in 1969 geopend in Berlijn en stond bekend om het 45 meter hoge reuzenrad. Daarnaast had het park zeven achtbanen en twee waterattracties. Doordat het Spreepark het enige pretpark in de Duitse Democratische Republiek was, nam de populariteit al snel toe. Nadat West-Duitsland samen was gegaan met de DDR daalden de bezoekersaantallen snel en ging het park failliet. Enkele attracties werden in containers vervoerd naar Peru. Wat bleek: er werd wiet gevonden in de containers en het park waar de attracties naartoe gingen is inmiddels gesloten.

https://www.instagram.com/p/Bj5On9_l8PR/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Cinema Theatre Varia, België

Dit cinema en theater is te vinden in een buitenwijk van Charleroi. Het werd in 1910 gebouwd en zorgde daarna ruim 70 jaar lang voor vermaak bij de lokale bevolking. Het theater is inmiddels populair doordat het een van de eerste Art Nouveau gebouwen is dat bijna uit volledig beton bestaat. In 1986 werden de deuren gesloten vanwege veiligheidsredenen. Onderzoekers kwamen er achter dat er toch wat ijzeren balken en andere ijzeren elementen in het gebouw waren verwerkt. Deze hadden het gebouw zo aangetast dat het niet meer veilig was om de lokale bevolking te vermaken met een voorstelling. Door de culturele geschiedenis werd ervoor gekozen om het gebouw niet met de grond gelijk te maken. Het Cinema Theatre Varia is in 1992 daarom tot monument uitgeroepen.

Wünsdorf, Duitsland

In de lijst van bijzondere verlaten steden past Wünsdorf zeker in. Compleet met theater, kantoren en zwembad. Het diende in de jaren 30 als militair terrein van de NSDAP. Daarnaast trainden de Duitse deelnemers van de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 op dit terrein. In de Tweede Wereldoorlog werd het Duitse leger door meerdere luchtaanvallen verzwakt. Op 20 april 1945 namen de Sovjets de stad dan ook over en werd het al snel de grootste militaire basis in Europa.

Tijdens de Koude Oorlog stond de stad bekend als de ‘Verbotene Stadt’. Niemand wist was de Sovjetsoldaten precies uitvoerden op het militaire terrein. In 1994 vertrokken de laatste soldaten en sindsdien is de hele stad verlaten. Nog steeds wordt Wünsdorf gezien als een verboden locatie met hoge hekken als beveiliging rondom het terrein. Het standbeeld van Lenin is een iconisch beeld van deze stad. Tot het moment dat de stad verlaten was vertrok er iedere dag dan ook een directe treinverbinding naar Moskou.

https://www.instagram.com/p/BtghB9gA40d/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

Salve Mater, België

Deze verlaten locatie is een psychiatrische instelling, gelegen tussen Leuven en Tienen. Het terrein diende eerst als kasteelpark van het Kasteel de Spoelberch. Toen in 1907 Karel de Spoelberch stierf, kwam het kasteel met park in 1915 in het bezit van de Leuvense universiteit. Zij kozen ervoor om er een psychiatrische instelling van te maken. Eind jaren 90 werden de afdelingen verspreid over andere ziekenhuizen. In 2007 werd het laatste gebouw verplaatst en was het terrein een bijzondere verlaten locatie. Momenteel wordt het complex gerenoveerd en wordt het een gebied voor wonen en werken. Echter is één gebouw, Sint-Cecile, nog staat vervallen en verlaten. De vraag is echter hoelang het duurt voordat dit gebouw ook wordt gerenoveerd.

https://www.instagram.com/p/BlYN2Jvgczt/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…