De Duitse Eifel is het wegen-walhalla op steenworp afstand

Ben jij een auto- of motorrijder en helemaal weg van sturen? Dan hoef je niet helemaal af te zakken naar de Alpen voor de befaamde Stelvio-pas. Er is namelijk vrijwel om de hoek een walhalla voor de petrol heads; het Duitse Westerwald en de Eifel. Vanuit Utrecht is het ruim 300km rijden en omdat je een groot stuk op de Duitse Autobahn het gaspedaal of gashendel nog lekker open kan trekken, kan je er relatief snel zijn.

Asfalt vreten

Ons werd verteld dat de echte bochten en asfalt vreter zeker aan zijn trekken komt in Duitsland. En dat kunnen we alleen maar beamen. Elke meter word je meer één met de motor en ga je steeds strakker door de bochten. Hard rijden kan, maar beter doe je dat op de Nürburgring. Geniet veel van het uitzicht, de fantastische wegen, bochten en de avonden aan de bar. Toegegeven, het is niet de Stelvio-pas, maar ook dat heeft voordelen. Vrijwel elke motorrijder komt in het Westerwald en de Eifel aan zijn trekken. En omdat het niet de moeilijkste wegen zijn, kan je je kostzakje ook lekker thuis laten.

roadtrip_duitsland17

Westerwald en Eifel

Mocht je specifieker willen weten waar deze gebieden liggen; de Eifel ligt ten westen van Koblenz en het Westerwald ten oosten daarvan. En de grote voordelen van deze gebieden zijn dat het lekker dichtbij is, de bergen tot ruim 700 meter gaan, de wegen fantastisch zijn en de biertjes ontzettend lekker smaken. Voor het weer moet je soms een beetje geluk hebben.

Kilometers maken

Je kan naar het Westerwald of de Eifel gaan om te hiken of te mountainbiken, maar daar kwamen wij niet voor. Wij kwamen om kilometers te maken, één met de weg te zijn, in verbazing te vallen van de natuur zo dicht bij Nederland en te genieten van de Duitse gastvrijheid. En dat is gelukt. Wij vertrokken op vrijdag bij Suzuki met drie motoren en kwamen op maandagavond weer terug. Je kan er natuurlijk voor kiezen om één hotel te boeken voor het gehele weekend en dat als uitvalsbasis te nemen. Wij hadden elke nacht een ander hotel, om zo nóg meer te zien van de gebieden. Het enige nadeel daarvan is dat je altijd bepakt rijdt. Gelukkig hadden we een V-Strom met veel kofferruimte.

roadtrip_duitsland33

Westerwald

Bad Marienberg is een erg gunstige uitvalsbasis in het Westerwald. Het ligt redelijk centraal, dus je kan er alle kanten op. Mocht je nog een typisch Duits hotel zoeken, dan kan je naar Landgasthaus Hubertausklause. Dit hotel is een echt motorhotel, waar je uiteraard jouw motor in de garage kan zetten. In de avond kan je daar heerlijk genieten van een welverdiende Weizener (of 2, 3…). Mocht je nog een toffe motorgids zoeken, vraag dan naar Bernd Helling en zijn blauwe Goldwing. Bernd heeft overigens ook een hotel (Landhotel Adler) en als je daar verblijft met minimaal 5 personen, is de motortour gratis. Bernd gidst je in ieder geval over de mooiste wegen en langs de tofste plekken. Mocht je liever alleen rijden, ga dan zeker langs Stöffelpark en drink een drankje bij de Alpenroder Hütte. De echte (BMW)motorliefhebber brengt nog even een bezoekje aan het Motomuseum in Steinebach. Daar vind je modellen van 1900 tot nu, inclusief gebruikte motoren uit de Tweede Wereldoorlog. De eigenaar van het museum is één van de weinigen ter wereld die de BMW’s nog perfect weet te restaureren. Zelfs BMW zelf stuurt hier nog oude modellen naar toe ter restauratie.

Eifel

Neem een hotel in de buurt van Koblenz, als je graag één uitvalsbasis wil hebben voor zowel Westerwald als de Eifel. Wij adviseren je Hotel Paffhausen in Wirges. Ga lekker eten met eigenaar Christoph en drink een flinke borrel met hem. Vind hij leuk.

Maar uiteraard heeft de Eifel alleen ook vele pareltjes. Neem dan een hotel in de buurt van Luxemburg, zoals Hotel Hauer in Bollendorf. Het voordeel daarvan is dat je lekker goedkoop kan tanken in Luxemburg en de eveneens fenomenale Luxemburgse wegen kan nemen. Terug in de Eifel waan je je soms heel ver van Nederland met de echte wouden, flinke haarspeldbochten en tijdenlang geen tegemoetkomend verkeer. Uiteraard bezoek je in de Eifel de Nürburgring en de vele vulkanen en maren.

roadtrip_duitsland26

Zu hause

Je kan op diverse manieren terug naar Nederland rijden. Uiteraard kan je vlammen op de Autobahn, maar onze voorkeur geniet toch om de binnendoor wegen te nemen. Dat kan uiteraard via Duitsland en dan naar Nederland. Of probeer eens via het verrassende Luxemburg, door België naar Nederland te rijden. Meerdere dingen zijn zeker, dit zijn de weekenden, of weken om nooit meer te vergeten. Mocht je niet voldoende overtuigd zijn, stap dan eens op de motor of in de auto en rij er snel naartoe!

roadtrip_duitsland1

roadtrip_duitsland25

roadtrip_duitsland19

roadtrip_duitsland12