Dit zijn de 7 mooiste kerststeden van Europa

Laatst schreven we over de mooiste steden van Europa. Nu de mooiste tijdens Kerst. The most wonderful time of the year komt er namelijk weer aan. Tijd voor romantiek, avonturen, maar vooral samen zijn tijdens de koude feestelijke dagen. Bij deze steden verander je van gedreven in mannelijkheid, naar een ware casanova. Dit zijn de 7 mooiste kerststeden om je meisje mee naar toe te nemen.

Ljubljana, Slovenie

Ljubljana wordt gezien als de meest onontdekte hoofdstad van Europa. Zonde eigenlijk, vooral met Kerst. Het verdient meer aandacht dan dat het krijgt. Kleurvolle kerstmarkten en verlichte straten waarvan je ogen gaan glinsteren. Je mannelijkheid wordt overspoeld met holiday spirit. Deze kun je weer terug verdienen door naar het grootste ski-resort van Slovenië af te reizen. Deze is nog geen 35 minuten van de hoofdstad af.

Een paar dagen voor Nieuwjaar zal ‘Grandpa Frost’ een bezoekje brengen aan Ljubljana. Hij is het Sloveense synoniem van de Kerstman. Frost zal arriveren in een koets getrokken door geweldige Lipizzaner paarden en vergezeld door sneeuwpoppen, konijnen, beren en mythische wezens uit sprookjes verhalen. Helaas mogen alleen de kleinste een stukje meerijden in zijn koets. Mocht je vriendin onder de 1.60 meter zijn heb je dus geluk. Ljubljana is een onbekende stad met ongekende kerstsfeer.

mooiste kerst steden 1

Poznan, Polen

Dit deel van Europa is op zijn best tijdens de winterdagen. Poznan is één van die steden die cultuur combineert met geweldige bezienswaardigheden. De inwoners zijn bijzonder vriendelijk en je zal met alle plezier kunnen windowshoppen. Om het plaatje compleet te maken staat er een immens grote kerstboom centraal op de Oude Markt.

Het hoogtepunt van je bezoek zal sowieso het ijssculptuur festival zijn. Deze vindt elk jaar plaats en haalt de meest geniale kunstenaars naar Polen. Voor een gezellige wandeling en kraampjes moet je bij Poznan Bethlehem zijn. Dit is de lokale kerstmarkt met lokale producten, handgemaakte kostbaarheden en hartverwarmend voedsel.

mooiste kerst steden 3

Cazma, Kroatie

Op de ruïnes van een turbulente geschiedenis is Cazma uitgegroeid tot een cultureel en economisch centrum. De stad staat vooral bekend om zijn aandacht voor de natuur en is daardoor een ecologisch paradijs. Hierdoor is het een ideale stad geworden voor recreatie, jacht en visserij, alles waar de oerman blij van wordt. Nadat de toeristen weggevlogen zijn naar eigen land, komen de oude tradities uit hun grotten gekropen. Klaar om van de stad een sfeervol sprookje te maken.

De stad ligt 30 kilometer ten Oosten van Zagreb, de hoofdstad. Dat vertel ik omdat Cazma nogal beperkt is in zijn slaapplekken. Waar het niet beperkt in is, is zijn kerstgeest. Elke december transformeert de Salaj familie hun 7 hectare grondgebied in een winter wonderland. Versiert en belicht met meer dan één miljoen lichtjes waarvan je nog niet eens wist dat de kleur bestond. Naast de ’tuin van wonderen’, staat Cazma vol met geweldige kerkgebouwen.

mooiste kerst steden 4

Praag, Tsjechie

Praag mag absoluut niet ontbreken in het rijtje. Dit is één van de mooiste kerststeden in de wereld. Vele tripadviseurs, voor de kerstdagen, prijzen Praag de hemel in om zijn magie. De Gothische sprookjeshoofdstad viert Kerst met glamour en grandeur. Zelfs zonder de belichting is de architectuur bijzonder en adembenemend. Mét de belichting en versiering hou je haast geen woorden meer over. Het lijkt de perfecte filmset, een ode aan de kerstman, de lichamelijke vertaling van een wonderen wereld in de realiteit.

De grootste en oudste kerstmarkt in Praag bevindt zich op het centrale plein van de stad. De evenementen in Wenceslas plein en Namesti Miru mogen ook zeker niet vergeten worden tijdens je bezoek. Alle markten staan vol met gedecoreerde houten hutjes en zijn gevuld met lokaal voedsel, handgemaakte producten en kerstversiersels. Men raad ook aan om te proeven van de traditionele maaltijden zoals Trdelnik, een gebakje van hete suiker. Praag heeft alles wat elke kerstmarkt zou moeten hebben, maar met een beetje extra sterrenstof.

mooiste kerst steden

Neurenberg, Duitsland

Ook dichter in de buurt vind je de mooiste kerststeden. Ons buurland Duitsland heeft er genoeg om jou en je meisje de Kerst van jullie leven te bezorgen. Daarvan hebben we er eentje uitgekozen die een en al ‘Frohnacht!’ schreeuwt. Neurenberg is de thuishaven van de oudste kerstmarkt in Duitsland, door sommige benoemd als meest spectaculaire van de wereld. Dit pittoreske middeleeuws stadje in Bavaria heeft markten, tradities en activiteiten op zijn Duits. Oftewel bier, bratwurst en boezems.

Je zal geen straat doorlopen zonder dat je gedecoreerde stalletjes ziet. Neem een ritje in het reuzenrad en kijk hand in hand naar het verlichte dorp. Ook hier is genoeg eten en handgemaakte kunst. Vergeet absoluut geen bezoekje te brengen aan het befaamde speelgoedmuseum, waar Neurenberg om bekend staat. Ze willen tijdens de dagen nog weleens wat weggeven.

mooiste kerst steden 5

Vienna, Oostenrijk

Deze stad versiert zijn omgeving met elegantie. Alles wat je ziet in Vienna is chique op een manier dat het niet te banaal wordt. De kerstmarkten, de vele cafés en sfeer alsof je in een andere eeuw loopt. De straten trekken je in een wereld van magie. De koninklijke architectuur is van top tot teen aangekleed met flikkerende lichtjes en vormt de ideale achtergrond voor je kerstkaart.

Hier vind je genoeg glühwein om warm van te worden. Ga op date alsof het de eerste keer is tijdens het schaatsen op de Rathausplatz. Verras je meisje met een sneeuwbol tijdens een bezoek aan het sneeuwbollenmuseum, ja echt, die is daar. Tot slot raad ik je aan om een bezoek te nemen aan één van de kerstconcerten die gehouden worden in de kerken door de stad. Geen engelengezang, maar heerlijke sfeervolle kerstmuziek met een bijzondere atmosfeer in een unieke omgeving.

mooiste kerst steden 6

Rovaniemi, Lapland

Het toppunt van de mooiste Kerststeden. Over deze stad hoef ik niet veel te zeggen. Theoretisch gezien is dit de hoofdstad van Kerst. Dit is namelijk waar de Kerstman woont! Daarnaast ligt er alle dagen sneeuw en ijs, staan hier de meest bijzondere kerstbomen en zijn de ijssculpturen gemaakt door magie zelf. Naast de trekpleister Santa Claus Village, kun je hier ook genieten van een scala aan musea en activiteiten, zoals een hondenslee, safari op een sneeuwscooter en een tour langs het noorderlicht. De echte fan van Kerst moet hier naar toe. Als je geluk hebt kun je je verlanglijstje persoonlijk geven.

mooiste kerst steden 8