Greenwheels staat altijd voor je klaar

Greenwheels, je weet wel, die rode auto’s die op vrijwel elke hoek van de straat staan. En ze gaan pas echt opvallen als je er een abonnement op hebt. Maar dat het al sinds 1995 bestaat en wat de gedachte erachter is, weet maar een enkeling. En ook in mijn directe omgevig wordt er geen gebruik van gemaakt. Maar daar zal hopelijk verandering in komen. En om die verandering in gang te zetten, deden wij een wedstrijd.

https://youtube.com/watch?v=AhqEFh9UY6Y

Greenwheels kenners

Voor de kenners onder ons, Greenwheels is super easy! Ik als fervent en verwend autorijder, was heel snel gewend. Je bestelt even jouw Greenwheels op internet of via de app, alsof je een Pizza bestelt. Vervolgens loop, fiets of trein je naar de auto, opent de auto met jouw OV-chipkaart of met de app en je kan gas geven. Je betaalt per uur en kilometer, dus je hoeft niet te betalen voor de brandstof.

De auto die je deelt

Een auto delen? Dat moeten wel gare en niet zulke schone auto’s zijn. Dat hoorde ik vaker de laatste tijd. Maar niets is minder waar. De auto’s zijn gloednieuw, of zo goed als nieuw. Je gaat je bijna afvragen hoe het logistieke proces erachter zit, want hoe kunnen de Greenwheels altijd zo schoon zijn? En omdat je weet dat je vaker van dit concept gebruik gaat maken, ben je er zelf ook zuinig op. Dus snel jouw auto de oprijlaan af schoppen, want ook jouw auto staat het grootste gedeelte van de dag stil. En dat is natuurlijk zonde, want de vaste kosten betaal je ook voor een stilstaande auto. Greenwheels was geboren en het schijnt zelfs voordeliger te zijn dan een eigen auto kopen, als je minder dan 15.000 km rijdt. En 15.000 km is veel!

Autodate

Ik heb mezelf een hele tijd afgevraagd waar het bordje autodate nu eigenlijk voor stond. Is het een soort Tinder-ophaalplaats? Of kan je daar jouw auto parkeren om een date op te halen, of wellicht om snel af te zetten? Het principe blijkt andersom, de auto is jouw date. Je zoekt dus een auto bij jou in de buurt, bekijkt de beschikbaarheid en bestelt hem. In sommige gevallen kan je al dezelfde minuut rijden. Hoef je dus nooit meer aan jouw vrienden te vragen of je even de auto mag lenen om een rondje om te gaan.

Groene wielen

In de app check je waar er een auto in de buurt staat en wanneer die beschikbaar is. Mocht hij al uitgeleend zijn, dan kan je natuurlijk ook de rest van de stad checken. Greenwheels heeft ook de oplossing voor als je niet genoeg ruimte hebt aan een Volkswagen UP!, dan kan je ook een Golf Variant of een Caddy kiezen. Boek hem voor de tijd die jij nodig hebt en vervolgens heb je de auto volledig tot jouw beschikking. Vrijheid staat om de hoek.

Bloedsnel

Uiteraard is de Greenwheels natuurlijk niet altijd het snelste of makkelijkste. Ik kan me voorstellen dat als je in de binnenstad van Amsterdam bent en je wilt daar blijven, dan heb je meer aan een fiets. Maar mocht je even snel (grotere) boodschappen moeten doen, of wil je je oma een keer bezoeken, of heb je een afspraak ver in Nederland, dan is Greenwheels wel echt perfect.

Total
0
Share