Vier bijzondere, lekkere whisky’s voor onder de kerstboom

Natuurlijk had je van de lieve Sint al een mooi flesje gekregen, maar dat is alweer een paar weken geleden. Tijd om je collectie weer aan te vullen dus! Want ook de Kerstman staat erom bekend dat hij een goede smaak in whisky’s heeft. Wij maakten een kleine selectie om inspiratie op te doen voor onder de kerstboom.

Bulleit Bourbon Tattoo Edition

De tattoo-editie is gemaakt in samenwerking met de beroemde tattoo-artiest Jess Mascetti, wiens ontwerp rechtstreeks is afgedrukt op de iconische Bulleit Bourbon fles. Deze limited-release valt samen met de lancering van het Community Ink Project dat de diverse en creatieve wereld van tatoeëren in Europa in een nieuw daglicht wil zetten.

Community Ink is de eerste, grote samenwerking voor Bulleit Bourbon’s Frontier Works in Europa – een doorlopend platform waar creatieve mensen en ambachtslieden op cultureel gebied in de spotlight worden gezet. Het Community Ink-project dat, net als de fles, op 22 oktober in Amsterdam gelanceerd werd, bracht vijf van Europa’s meest vooruitstrevende tattoo-artiesten uit Londen, Dublin, Kopenhagen, Berlijn en Amsterdam samen voor de creatie van een getatoeëerd billboard, waarbij elke kunstenaar zijn of haar stad representeert.

Bulleit Bourbon is een mooie basis voor een paar all-American classic cocktails, zoals de Old Faschioned, de Manhattan en de Whiskey Sour. En de fles staat ook nog eens geweldig in je drankenkast!

De speciale Tattoo Edition is verkrijgbaar bij o.a. Drankdozijn vanaf € 24,95.

, Vier bijzondere, lekkere whisky’s voor onder de kerstboom

Chivas Regal XV

Chivas Regal XV, die vorige maand werd gelanceerd, is een 15 jaar oude blended Scotch whisky die een finish heeft gehad in vaten die voorheen Grande Champagne Cognac bevatten! Whiskymakers gebruiken deze Cognacvaten steeds meer voor rijping – een prachtige trend, zo denken wij, omdat het helpt om levendige fruittonen en rijk eiken op de voorgrond te brengen.

In de neus krachtige sinaasappel en perzik met sappig gerst. Als je een slok neemt komen volle zoete smaken van butterscotch en rode appel met karwij voorbij, maar ook de zoetheid van graan proef je hier. De afdronk is vol vanille en peer. Veel typische Speyside tonen dus.

De Chivas Regal XV is verkrijgbaar bij o.a. Drankgigant vanaf € 49,95. De limited edition variant, voorzien van een gouden jasje is nog wel te vinden, maar daarvoor moet je even zoeken!

, Vier bijzondere, lekkere whisky’s voor onder de kerstboom

Òrdha Rare Cask Reserve

Ordha William Grant & Sons Rare Cask Reserve Batch 1 is een speciale botteling van blended whisky, die is samengesteld met het beste uit de privé voorraad van William Grant & Sons. De Master Blender Brian Kinsman kreeg de vrije hand om iets geweldigs te creëren en dat is gelukt. Hierdoor is deze 21 jarige whisky ontstaan. De whisky is op cask strength gebotteld en is de eerste in een serie van vier batches.

Op de neus verschijnen de aroma’s van vers gezaagd eikenhout met een laag frisse vanille, fruit en een hint van kruiden. Het palet heeft een volle en zachte smaak van romige toffee, eikenhout, tannine en een toets van gekarameliseerde appel. De afdronk is aanhoudend met tonen van droog eikenhout.

De naam Ordha heeft als betekenis in het keltisch ‘zeldzaam’. Deze Ordha is in beperkte oplage beschikbaar. Er zijn slechts 4900 flessen gevuld met deze prachtige whisky.

De Òrdha is verkrijgbaar bij o.a. Drankgigant vanaf € 115.

, Vier bijzondere, lekkere whisky’s voor onder de kerstboom

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare

Waar het grootste whiskymerk ter wereld ook heel klein kan zijn! Het merk met de iconische vierkante fles, dat volgend jaar overigens 199 jaar bestaat, is ook bekend van de kleuren labels. De Blue Label is wereldwijd bekend als een van de meest luxueuze blends, maar hieraan wordt een zeer bijzondere variant toegevoegd: de Ghost & Rare. Het eerste houdt in dat er whisky in is verwerkt van een distilleerderij die niet meer bestaat: Port Ellen. Het tweede gedeelte verwijst naar de meest bijzondere vaten uit de bizarre collectie vaten van Johnnie Walker.

Port Ellen sloot in 1983 haar deuren en als je een beetje bekend bent met Catawiki, dan weet je voor welke prijs een fles van eigenaar wisselt. Dit maakt deze editie van de Ghost & Rare ook vrij kostbaar. Van de miljoenen vaten die Johnnie Walker door heel Schotland in de warehouses heeft liggen, is slechts 1 op de 10.000 goed genoeg om te worden gebruikt in de Blue Label. Voor deze variant wordt uit een nog kleinere hoeveelheid gekozen. De grain whiskies zijn afkomstig van twee ook gesloten distilleerijen: Carsebridge en Caladonian. Voor de single malt koos master blender Jim Beveridge voor onder andere Blair Athol, Cragganmore, Dailuaine, Oban en Mortlach. Niet zomaar de eersten de besten dus!

Wij mochten vorige maand bij de lancering proeven van deze zeer bijzondere editie van Blue Label en waren hier bijzonder enthousiast over! De twee grain whiskies voegen de romige vaillezoetheid toe terwijl de zeldzame malts uit bovengenoemde distilleerderijen zacht citrus, volle moutsmaken en rijpe fruittonen leveren. De Port Ellen brengt de kenmerkende zilte rokerigheid van de Isle of Islay mee, die blijft hangen in een lange en verwarmende finish.

De Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Port Ellen is o.a. te koop bij Drankdozijn vanaf € 299,95.

, Vier bijzondere, lekkere whisky’s voor onder de kerstboom