Zo krijg je een sneller metabolisme zonder te sporten

Waarschijnlijk hebben we allemaal wel die ene vriend die zich de hele week vol kan vreten aan burgers en pizza’s en zich in het weekend fulltime lam kan drinken zonder ook maar een gram aan te komen. Mannen met een metabolisme als een raket zijn de grootste geluksvogels ter wereld als je het ons vraagt. Misschien ben je zelf ook wel zo’n geluksvogel, maar uit ervaring weten we dat de gemiddelde persoon behoorlijk struggelt om z’n sixpack niet te bedekken onder een laag(je) vet. En zelfs voor de geluksvogels wordt het op latere leeftijd steeds lastiger om de zwaartekracht tegen te gaan.

Gelukkig hebben wij wat manieren voor je gevonden om je metabolisme, oftewel je stofwisseling, te optimaliseren. En hiervoor hoef je niet naar de sportschool of alleen maar op koffie en sigaretten te leven. Zo verbrand je nét even iets sneller al die overbodige calorieën en pronk jij binnenkort weer met een keiharde torso.

Zo versnel je je metabolisme

Wanneer je jouw metabolisme wilt optimaliseren is het allereerst belangrijk dat je weet wat de term betekent. Je metabolisme is de snelheid waarmee calorieën worden opgebruikt om je lichaamsfuncties te ondersteunen. Als je een snel metabolisme hebt, verteer je sneller voedsel en verbrand je sneller calorieën. Indien je een langzaam metabolisme hebt, gaat die vetverbranding een stuk trager. Feitje: je metabolisme is goed voor 50 tot 70 procent van de energie die je dagelijks verbruikt.

Mocht je nu denken dat jouw metabolisme niet optimaal werkt, zijn er verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je stofwisseling voortaan een tandje sneller gaat. Een manier is om flink te gaan sporten, maar mocht je daar nu niet zoveel zin in hebben, hebben we nog wat andere tips en trucs voor je.

metabolisme, Zo krijg je een sneller metabolisme zonder te sporten

Vitaminen en mineralen

Allereerst is het belangrijk om te kijken dat je geen bepaalde vitaminen en mineralen tekorten hebt. Wanneer je van bepaalde vitamines namelijk niet voldoende binnen krijgt, kan dat ervoor zorgen dat je metabolisme vertraagd.

  • Vitamine D – een tekort aan vitamine D zorgt ervoor dat je lichaam bepaalde hormonen produceert die ervoor zorgen dat je vetcellen vet ophopen en opslaan in plaats van het te verbranden.
  • Chroom – dit mineraal is verantwoordelijk voor het metabolisme van vetten, koolhydraten (met name glucose) en insuline. Wanneer je een tekort aan chroom hebt, loop je een verhoogd risico op een verminderde glucose-intolerantie en dit zorgt dan weer voor diabetes type 2.
  • Magnesium – Het mineraal magnesium speelt een belangrijke rol bij de werking van insuline. Als je een lagere magnesiumspiegel hebt, loop je een hoger risico op insulineresistentie waardoor vet zich ophoopt rondom de buik.

Metabolisme verhogen door voeding

Wanneer je vet wilt verliezen kun je er beter voor kiezen om je metabolisme te verhogen in plaats van je calorie inname extreem te verlagen. Wanneer je namelijk voor een caloriearm dieet kiest, gaat je lichaam in hongermodus. Dit vertraagt vervolgens je metabolisme omdat je lichaam denkt dat je niet aan voedsel kunt komen en daarom kiest het ervoor om vet juist op te slaan in plaats van het te verbranden. Je creëert dus het tegenovergestelde effect van wat je wilt.

metabolisme, Zo krijg je een sneller metabolisme zonder te sporten
Foto: Sara Dubler

Tips

Wanneer je jouw metabolisme wilt verhogen om sneller vet te verbranden kunnen de volgende tips je goed helpen:

  • Vermijd dieet trends – Regelmatig komt er weer een andere trend voorbij in dieetland. Veel van deze diëten zijn te laag in calorieën en elimineren bepaalde voedselgroepen. Hierdoor loop je een risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.
  • Verminder je alcoholgebruik – En wel om deze simpele reden: alcohol bevat veel calorieën. Het draagt bij aan vetopslag en ook aan hormonale onbalans.
  • Eet meer eiwitten – Je lichaam verteert eiwitten langzamer dan vet of koolhydraten. Hierdoor voel je je langer vol en zul je minder snel naar een – ongezonde – snack grijpen. Proteïnerepen zijn een goed voorbeeld van een ontbijt of tussendoortje met eiwitten.
  • Voeg spicy kruiden toe aan je eten – Denk hierbij bijvoorbeeld aan chili en cayennepeper.
  • Vermijd transvetten – Transvetten zijn onverzadigde vetten die ontstaan door chemische processen in fabrieken, waarbij de onverzadigde vetten hard worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is alles wat uit de frituur komt.
  • Drink groene thee – Catechine is het actieve ingrediënt in groene thee en stimuleert je metabolisme.

Daarnaast zijn er nog een paar puntjes die kunnen bijdragen aan een versneld metabolisme. Zorg bijvoorbeeld voor een goede nachtrust, voor zo min mogelijk stress, een juiste hormoonhuishouding en ja toch… voldoende beweging.

LEES OOK
Hoe de surfcultuur een modegolf werd
Surfcultuur is een van de enige culturen die tegenwoordig wordt uitgekotst door de eigen doelgroep, terwijl hij door alle anderen juist omarmd wordt. De evolutie van surfcultuur…