Staand werken: minder gezond dan je misschien dacht

CREDITS: Bench Accounting

Zittend werken wordt geassocieerd met veel klachten op de lange termijn. Niet alleen nek- en rugklachten, maar zelfs diabetes, een hoge bloeddruk en verschillende vormen van kanker. Zo klinkt het bijna alsof een kantoorbaantje dodelijk is… De oplossing hiervoor is dan ook de laatste jaren erg populair geworden: staand werken. Beter voor je lichaam en kun je ook veel calorieën verbranden. Toch? Helaas heeft onderzoek de laatste jaren aangetoond dat de voordelen wat overdreven zijn.

Staand werken: het is maar zo goed voor je

Wie dacht dat staand werken een goed alternatief was, heeft het niet helemaal mis. De voordelen zijn echter minder sterk dan we dachten. Zo denken velen dat ze met staand werken meer calorieën verbranden bijvoorbeeld. Dit zou maar gaan om 54 calorieën op zo’n zes uur staan. Dan verbrand je dus ongeveer een sinaasappel die je gegeten hebt. Niet heel indrukwekkend.

Bovendien is voor staand werken vooralsnog een goede houding nodig. Zoals je bureau voor zittend werken goed ingesteld zou moeten zijn, moet dat ook voor staand werken. Een optimale houding is nog steeds van belang: je laptop moet vooral hoog genoeg staan. Over je bureau hangen is namelijk ook niet heel bevorderlijk voor je rug of nek.

Toch een goed alternatief

Het alternatief is er natuurlijk vooral om te voorkomen dat je te lang stil zit. Te lang zitten is namelijk wel echt een boosdoener. Zo raden onderzoekers je aan om in ieder geval een half uur aan één stuk te gaan staan, al doe je dit niet heel de dag. Maar het liefst wel een aantal keer per dag.

Onderzoekers geven aan dat er bovendien andere bijkomende voordelen zijn aan het staan. Zo is iemand die staat vaak een stuk actiever, omdat dit vaak gepaard gaat met meer lopen en beweging.

Het is dus vooral raadzaam om voldoende beweging te krijgen, als staand werken je hierbij helpt: go for it. Ga er alleen niet vanuit dat je hier kilo’s door afvalt of dat het per definitie een oplossing voor (fysieke) klachten is. Er zijn nog altijd de levensgevaarlijke muisarmen, de giftige airco-lucht en de ogen-aantastende laptopschermen. Het valt allemaal niet mee.

staand werken, Staand werken: minder gezond dan je misschien dacht
Foto: Austin Distel
LEES OOK
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…