Gespierd worden zonder supplementen doe je zo!

Heel je mik vol proteïne poeder, creatine poeder en BCAA pillen gooien is vanaf nu verleden tijd! Jij kan namelijk gespierd worden zonder het gebruik van supplementen. Daarnaast is creatine goed voor meer dan alleen je spieren. Er zijn verschillende voordelen aan het opnemen van voldoende creatine.

Creatinerijk voedsel

Je kan prima gespierd worden in de sportschool zonder het gebruik van al die verschillende supplementen. We weten allemaal dat creatine een van de meest effectieve stoffen is om meer spieren te krijgen. Je kan door het juiste voedsel te eten ook de benodigde hoeveelheid creatine binnen krijgen zonder die fabriekstroep in je lichaam te krijgen.

Creatine wordt natuurlijk aangemaakt in ons lichaam, ook het vlees wat we eten bevat natuurlijke hoeveelheden creatine. Dit is gelijk ook één van de redenen waarom een veganistische leefstijl niet goed voor je lichaam is.

Het grote nadeel is dat eigenlijk iedereen bij creatine denk aan de groei van spieren. Echter is creatine ook enorm belangrijk voor onze hersenen. Het verbeterd namelijk de prestaties van ons brein.

Wat moet je eten om voldoende creatine binnen te krijgen?

Een kleine teaser, al deze soorten creatine-rijk eten zijn helemaal niet erg om te eten. Je eet ze waarschijnlijk al genoeg zonder te weten dat ze veel creatine bevatten!

[powerkit_alert]Steak – 4,5 gram creatine per kilogram
Zalm – 4,5 gram creatine per kilogram
Kip – 3,4 gram creatine per kilogram
Haring – 4,5 gram creatine per kilogram
Hert – 4,5 gram creatine per kilogram
Varkensvlees – 5 gram creatine per kilogram[/powerkit_alert]

supplementen, Gespierd worden zonder supplementen doe je zo!
Foto: Lukas Budimaier

Andere voordelen aan het eten van creatine rijk voedsel

Creatine zou de mineraaldichtheid in het botweefsel vergroten waardoor de kans botbreuken zou verminderen. De toenamen van de mineraaldichtheid zou daarmee in verband worden gebracht met krachttraining. Twee vliegen in één klap dus, maar wel genoeg rusten!

Ook zou creatine helpen tegen de schade die vrije radicalen aan zouden richten. Vrije radicalen zijn deeltjes die na intensief trainen in de cellen van je lichaam belanden. Wanneer je na het trainen niet voldoende rust neemt zijn vrije radicalen schadelijk. Zo zou je dus met intensief trainen meer kwaad dan goed kunnen doen. Gelukkig helpt creatine hier tegen en kunnen we gas blijven geven in de sportschool!

supplementen, Gespierd worden zonder supplementen doe je zo!
Foto: Freestocks