Rouwverwerking: zo ga je om met het feit dat je kaal wordt

Ze waren jarenlang je steun en toeverlaat. Ze maakten je looks, ze waren het enige aandachtspuntje tijdens je ochtendroutine en het kersje op de taart van je quisi nonchi net-uit-bed look. Je haren waren niet alleen een belangrijk onderdeel van je identiteit, maar zorgden er ook voor dat je hoofd lekker warm en comfortabel bleef. Tot de dag dat je tot de conclusie kwam dat die kameraden van je besloten om één voor één je schedel te verlaten. En als ze eenmaal gaan, dan blijven ze ook weg. Tenzij je voor het grotere geschut gaat en kiest voor een haartransplantatie, wat absoluut geen slecht idee is, ben je echt gedwongen om afscheid te nemen van je volle manen. Kaal worden is in veel opzichten dan ook te vergelijken met rouwverwerking. Wij hebben besloten het proces voor je te bespoedigen en je een aantal tips te geven. Sterkte!

Een cursusje rouwverwerking: zo deal jij met kaal worden

Fase 1: De Ontkenningsfase

Deze fase komt tot stand bij de ontdekking van de eerste verloren strijders op je kussen of in je handdoek na het afdrogen. De schok is groot, waarschijnlijk ook gewoon te groot om te verwerken. Dus kies je ervoor om te doen alsof het niet gebeurt. Jij wil er nog niet aan geloven: dit overkomt jou niet. Met gel en mousse compenseer je de uitgedunde plekken op je hoofd. Niemand hoeft dit te weten, je wil het zelf niet eens weten.

Deze fase doorstaan: bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Wanneer je haren uitdunnen hoeft dit niet meteen te betekenen dat je je scheermesje uit de kast moet trekken. Maar erken wel dat het gebeurt: begin vast met de mentale voorbereiding in plaats van het compleet te negeren. Haaruitval is normaal bij mannen, sterker nog: het komt door de hoeveelheid testosteron. Bij kalende mannen is dit veel hoger!

Fase 2: Woede

De fase van woede is een fase waarbij mannen eraan moeten geloven. De dunnere plekken beginnen echt goed zichtbaar te worden. Veel mannen raken onzeker of worden boos in deze fase. Je bent er nog niet klaar voor om helemaal kaal door het leven te gaan, maar merkt dat je oude kapsels niet meer werken. Dat ze alleen maar nadruk lijken te leggen op de kalende plekken. Irritatie speelt hier vaak een grote rol, maar irritatie is je grootste vijand. Je kunt er namelijk nog makkelijk wat van maken, met de juiste middelen.

Deze fase doorstaan: er zijn voldoende slimme kapsels voor dunner wordend haar, gebruik deze zolang het kan. Gebruik de juiste producten en hanteer de juiste verzorging. Houd rekening met wáár de ravage plaatsvindt en zorg ervoor dat je je kapsel hierop aanpast. Ga niet meer proberen om hetzelfde kapsel als vroeger te hebben, want dat heb je nu eenmaal niet meer. Work with what you have. 

kaal, Rouwverwerking: zo ga je om met het feit dat je kaal wordt

Fase 3: Onderhandelen

De uitstel die langere tijd heeft gewerkt, werkt niet meer. Geen enkel haarproduct wil meer werken. Niet het haarverdikkende poeder, de anti-haaruitval shampoo of de ‘magische’ volumemousse. Je zit op the point of no return, dus probeer je wat te maken van de laatste lokken op je hoofd. Met een awkward kapsel tot resultaat dankzij je gefaalde poging om de kale plekken te verbloemen. Mensen kijken namelijk gewoon recht door je haar heen.

Deze fase doorstaan: wanneer je volle bos tot zijn einde gekomen is, is het klaar. Je denkt misschien wel dat je pogingen werken, maar het resultaat is vaak dat iedereen ziet wat je probeert. Het werkt gewoon meestal niet meer. Wanneer je bij ieder kapsel je schedel door je haar heen begint te zien, wordt het toch echt tijd om afscheid te nemen van je kapseltje. Je wil geen flater slaan met een mislukte poging tot een laatste hairstyle.

Fase 4: Verdriet

Lange tijd tolereer je verschillende opmerkingen en het commentaar over  je inmiddels tot aan je oren teruggetrokken haargrens, of het vleeskeppeltje op je kruin. Je luistert geduldig naar de goedbedoelde suggesties als “Millimeter het gewoon!” en “Mijn oom gebruikte een (niet werkend of belachelijk duur) tovermiddeltje en had binnen een week haar tot op zijn kont!”. Tot je uiteindelijk de stap durft te namen naar het onvermijdelijke. Met pijn in je hart ga je naar de kapper om bij terugkomst gelijk naar het eerste beste hoofddeksel te grijpen om je kale knikker te verhullen. Afstand doen van je haar was een moeilijke keuze en je weet nog niet helemaal zeker of je er wel écht achter staat.

Deze fase doorstaan: mocht je er nog niet klaar voor zijn om helemaal kaal te gaan, kun je beginnen met millimeteren en steeds korter gaan. Misschien klopt het inderdaad dat kaal of gemillimeterd haar niet je beste look ooit is. Maar het is wel de beste look voor dit moment. Zie er dus ook vooral de voordelen van in. Geen struggles meer in de ochtend, altijd een nette en frisse look. Het is zoals het is en het went vanzelf wel. Mensen om je heen zullen zich binnen de kortste tijd niet meer kunnen voorstellen dat je ooit wél haar had. Omarm je rol als millimeter-man. Of kale man natuurlijk.

Fase 5: Aanvaarding

Zoals we al zeiden, alles went. In fase 5 heb jij de onzekere strijd met je verloren haar eindelijk achter je gelaten. Het duurt bij de een langer om tot deze fase te komen dan bij de ander, maar het is een verademing wanneer je er eindelijk belandt. Gewoon geen problemen meer met je gebrek aan hoofdhaar en helemaal comfortabel met jezelf. En eerlijk is eerlijk: de buzz cut is ook gewoon super nice, toch?

Cheers, mate. You finally made it! 

kaal, Rouwverwerking: zo ga je om met het feit dat je kaal wordt
Foto: Luis Quintero