Ik onderging een haartransplantatie. Dit komt er bij kijken!

Ondanks dat kale mannen volledig geaccepteerd zijn, is het ondergaan van een haartransplantatie steeds gebruikelijker in de Westerse wereld. Daardoor is een haartransplantatie steeds meer geaccepteerd en zijn de resultaten inmiddels zó goed, dat het bijna niet meer opvalt.

Om te onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij een haartransplantatie zijn we op intakegesprek gegaan bij Transhair, de grootste en meest ervaren kliniek van Europa. In het artikel ‘Alles wat je nog niet wist over een haartransplantatie‘ beantwoorden we alle vragen die je maar hebt, mocht je twijfelen om haartransplantatie te ondergaan.

In dit artikel een wat meer persoonlijke touch. Na het intakegesprek was ik enthousiast geworden en heb ik besloten een FUT-haartransplantatie te ondergaan. Daar zag ik wel een beetje tegenop, omdat het toch een medische ingreep is. Met het eindresultaat voor ogen ging ik het tegemoet. Op naar een leven met meer haar!

[powerkit_alert]Benieuwd wat voor haartransplantatie technieken er zijn? Hier leggen we alles haarfijn uit. Zo kan je kiezen tussen een FUE- of FUT-behandeling. Per persoon is het verschillend welke de beste techniek is.[/powerkit_alert]

FUT-haartransplantatie

Bij een FUT-behandeling krijg je een roesje en wordt er onder plaatselijke verdoving één smal huidreepje, van ongeveer twintig centimeter breed, weggenomen van je achterhoofd. Deze plek wordt vervolgens gehecht, zodat je er niets van ziet als jouw haren eroverheen vallen. Je krijgt echter wel een klein litteken van, dus je kiest er in dit geval in principe voor om de rest van je leven niet meer kaal te gaan. Tenzij je het litteken niet erg vindt.

 

De FUT-haartransplantatie duurt ongeveer zes uur, maar kan verschillen afhankelijk van het aantal haren dat teruggeplaatst worden. Tussen het huidreepje weghalen en de haren terugzetten kan je zelfs even tot rust komen en een heerlijk broodje eten.

Selecteren van haren

Terwijl je geniet van je broodje, zorgen ongeveer zes haarspecialisten ervoor dat de haren uit het haarreepje worden gehaald. De haren zijn met het blote oog niet te zien, maar onder een microscoop snijden de haarspecialisten de haren keurig los. Dit doen ze snel, maar wel erg precies. Binnen zes uur moeten de haren weer terug getransplanteerd zijn om weer te worden voorzien van voedingsstoffen. Er is dus ook een maximumtijd aan de ingreep.

Wilde haren

Ze zeggen dat je je wilde haren verliest op een bepaalde leeftijd. Gelukkig zorgen de haarspecialisten ervoor dat alleen de beste haren uit het haarreepje worden gehaald. Die haren kunnen nadat ze terug zijn gezet nooit meer uitvallen. Zo verlies je je wilde haren dus nooit meer! Overigens kunnen de haren die er al zaten nog wél uitvallen, dus in de praktijk kan je hoofd na een aantal jaren na de haartransplantatie weer een stuk dunner zijn.

Give me adrenaline

Nadat de haren uit het huidreepje zijn gehaald, is het tijd om ze weer in je hoofd te zetten. De chirurg geeft je weer een plaatselijke verdoving. Ditmaal bovenop je hoofd en mét adrenaline en vocht. Omdat je nog in je roesje zit, is het prima te verdragen. Echt fijn is het echter niet. Je voelt de injecties vooral in het begin redelijk goed. Daarna is je hoofd al steeds meer verdoofd en worden de spuiten minder voelbaar. Het raarste vond ik misschien wel dat je het vocht ook hoort dat in wordt gespoten. Alsof je onderwater duikt, maar dan anders. Het vocht zorgt ervoor dat het bloed sneller gaat stromen en de haren eerder en makkelijker aangroeien.

Transplanteren

Nadat je hoofd is verdoofd, gaat de chirurg verder. Hij maakt het aantal gaatjes in je hoofd dat nodig is om voldoende te dekken. In mijn geval waren dat 1900 grafts. Grafts zijn de gaatjes waar de haarzakjes in geplaatst worden. Er kunnen meerdere haren in één graft zitten, dus in de praktijk heb je meer haren dan grafts. De 1900 grafts maakt de chirurg in redelijk korte tijd. Hij doet dit wel heel precies en bepaald met de richting van de grafts al hoe je haarrichting komt te staan.

Roesje

Het roesje, dat je in pilvorm krijgt, is eigenlijk super relaxt. Het zorgt ervoor dat je erbij bent, maar toch heel weinig mee krijgt. Je wordt er lekker slaperig van, maar kan wel gewoon blijven praten. Achteraf weet je wel dat je hebt gesproken met iedereen, maar ga er maar vanuit dat je veel ook weer vergeten bent. Al kan het ook zo zijn dat je gewoon in slaap bent gevallen. Hoe lang het precies heeft geduurd, dat weet ik door het roesje niet meer. Wat is wel weet, is dat de ingreep door het roesje goed te doen was.

Slaap lekker

Nadat de ingreep is geslaagd, mag je naar huis. Of naar een hotel, als je niet in de buurt woont. Je krijgt nog wat medicijnen mee en in principe hoef je pas een jaar later op controle te komen. De dag na de ingreep kan je wel even langsgaan om nog even gewassen en gecheckt te worden. Over de nacht na de ingreep hoef je je overigens geen zorgen te maken. Je krijgt een slaappil en ligt de hele nacht in diepe slaap. Althans, ik had nog nooit een slaappil genomen en werd de dag erna wakker alsof er niets was gebeurd.

, Ik onderging een haartransplantatie. Dit komt er bij kijken!

The days after

Ik had mezelf wel een beetje verkeken op de dagen na de ingreep. Transhair raadt aan om ongeveer één week vrij en rust te nemen. Neem dat advies zeker van ze aan, want je kan niet veel in die week. Eerlijk gezegd was dat misschien wel het heftigste van de ingreep. Ik had een hechting achterop mijn hoofd, het vocht begint te zakken en langzamerhand krijg je door wat er eigenlijk gebeurd is. Neem die week ook gewoon alle rust, daar heb je zelf het meeste aan.

Douchen

In die week mag je op een gegeven moment ook weer de eerste keer douchen. Dat is wel vreemd, maar ook spannend. Je hoofd is nog een beetje ongevoelig, waardoor je de douchestraal niet echt voelt. Ik was ook een beetje bang dat ik mijn nieuwe ingezette haren eruit zou wassen. Dat zal nooit gebeuren, maar toch passeert deze gedachte wel even. Je doucht elke dag twee keer en na ongeveer één week mag je je hoofd ook echt masserend wassen. Wederom een mijlpaal die ik erg spannend vond. Uiteindelijk viel het allemaal mee en zie je jezelf opknappen. Alle korstjes verdwijnen langzamerhand en je ziet de haren die getransplanteerd zijn. Zo kan je al een beetje wennen aan de aantal haren die je uiteindelijk zal hebben. Helaas vallen die na enkele weken ook uit, voordat ze na drie maanden écht gaan groeien. Tussen één en twee jaar na de ingreep zie je het maximale resultaat.

Viel het mee?

‘Of het meeviel’ is waarschijnlijk de meest gestelde vraag na de haartransplantatie. Ik zeg dan heel eerlijk; het viel niet mee, maar ook niet tegen. Je weet van tevoren dat het niet zomaar even een gaatje vullen is. En de vakmensen van Transhair stellen je gerust vanaf minuut één. De ingreep zelf was heftig, maar het hebben van haar is het allemaal zó waard. Maar vergeet ook niet de week na de ingreep. Ook die is heftig. Misschien wel heftiger dan gehoopt. Al viel het, inmiddels wat later, ook wel mee. Op naar een volle haardos!

Dit wil ik ook!

Écht resultaat zie ik nu nog niet. Feitelijk ben ik ongeveer drie maanden na de ingreep net zo kaal als voor de ingreep. Maar met het beeld voor ogen dat ik mezelf zag met alle nieuwe haren, ziet het er rooskleurig uit. Ook benieuwd wat Transhair voor jou kan betekenen? Je kan een gratis intakegesprek voeren en zelfs van tevoren jouw haarsituatie door Whatsappen. Uiteindelijk bepaal je zelf of je kiest voor een behandeling, of niet.

Wil je het liever aan een ervaringsdeskundige vragen? Mail me gerust.

Over een jaar zullen we het resultaat plaatsen!

 

[powerkit_alert]Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Transhair.[/powerkit_alert]