‘Swift as the wind’ richting Monte Carlo

De telefoon ging. Ehhhm, juist ja. Of we willen checken of de nieuwe Suzuki Swift een Manify-waardige auto is… Toen we daarna te horen kregen dat het in Monte Carlo was heb ik mezelf ge-elleboogd naar de vliegtickets. Off we go! 

McDrive

Mocht je’m nog niet kennen: onze eindredacteur Tommie van de Wiel  is een leuke vent. Hij is sociaal en staat positief in het leven. Altijd in voor een gebbetje en tussendoor checkt ie ook nog eens je artikelen op spelfouts. Maar toen ie vertelde dat ie de nieuwe Swift maar een vreemde auto vond, werd ik boos op hem. Hoe kon hij nou zoiets zeggen over de Swift? Ik ben namelijk groot geworden met de Swift. Sterker nog, het was mijn allereerste ride. En die vergeet je nooit. Urenlang heb ik er in rondgereden, op zoek naar vermaak en bochten om die veel te hard te nemen. Vrijwel alle McDrive’s in Nederland moet ik langsgegaan zijn met deze auto. 

Nice is nice!

De Suzuki-boys hadden een toeristische route over B-wegen en door idyllische dorpjes voor me uitgestippeld. Genieten van de omgeving en af en toe lekker bochtjes knallen vanaf het vliegveld van Nice naar het mooie Monaco. Handig, want op deze manier leer je de auto pas echt kennen. Ik kan je vertellen dat de nieuwe Swift lekker rap is. Vooral als je bedenkt dat het vermogen geperst wordt uit een 1.0 liter benzine motortje. Wat voor je gevoel ontzettend weinig is, maar in praktijk gewoon een redelijk snel exemplaar blijkt te zijn.

Swift, but luxurious

Ik kreeg de meest gepimpte variant mee, namelijk de Stijl. En die is me zeker bevallen. Een dik lederen stuur in je handen, en een lekker groot navi-scherm. Stoelverwarming voor de bips en ook nog wat heel wat andere gadgets die het verblijf in zo’n bakkie toch wel erg aangenaam maken. Wat te denken van Adaptive Cruise Control, waar je je cruise control aanzet en je auto automatisch af remt als er een andere auto in de buurt komt. En ook Lane Assist, dat mocht je van je rijbaan afwijken je hier een waarschuwing voor krijgt. Uiteraard zijn we dit al gewend van de premium modellen, maar deze opties in dit segment, in deze klasse, vinden we heel cool.

Suzuki Swift_manify4

Monaco

Wie er is geweest kan het beamen, en wie er ooit nog naar toe gaat zal het gaan meemaken: Monaco is dus echt het autowalhalla van Europa. We hebben alle dikste auto’s wel voorbij zien komen, de een nog mooier dan de ander. En kijk er niet van op als je langs een interieur-architect wandelt die gespecialiseerd is in het decoreren van privé vliegtuigen. Anyway, ik stond dan ook niet op te kijken dat niemand oog voor mij en mijn Swift had. Geeft ook niet, want je hebt gewoon zin om naar alle pracht en praal te kijken die langs komt rijden, varen of lopen. 

Dus?

Kijkend naar het verleden, hoe de Swift zich ontwikkeld heeft vind ik ‘m erg geslaagd. De Swift anno 2017 is een volwaardige, volwassen auto geworden. Niet meer het boodschappenautootje van moeders, oma of de schooljuf. Maar een serieuze optie voor de Manifiër die een praktische, zuinige auto zoekt met de nodige luxe. De versie die wij reden kan voor € 21.000 voor je deur staan shinen.

Total
0
Share