De snelste auto’s van 0 naar 100 km/u

CREDITS: Ultima

Sinds de eerste wagenrenwedstrijden in het oude Romeinse Rijk een aantal duizend jaar geleden, zijn wij mannen compleet geobsedeerd met snelheid. En sinds de komst van motorvoertuigen, is die obsessie eigenlijk alleen maar verder gegroeid.

Wanneer je een nieuwe auto aan je maten toont, blijft de hamvraag dan ook altijd: ‘Ennuh, hoe snel gaat ‘ie dan precies?’

De vijf snelste auto’s ter wereld

Tja, snelheid blijft gewoon een dingetje. Hoe je het ook went of keert, we zijn altijd op zoek naar meer snelheid. Een auto met meer dan 500 pk en een topsnelheid van 250+ km/u is eigenlijk niet eens meer héél speciaal in de wereld van snelheid tegenwoordig. Dat is allemaal nog wat extremer geworden door de komst van de elektrische auto. Zeker als het gaat om 0-naa-100-sprintjes. En omdat we ook een tikkeltje geobsedeerd zijn door snelheid, hebben we de auto’s die dat het snelste doen even op een rijtje gezet. Eerst in het kort, daarna bespreken we ze wat uitgebreider.

De snelste auto’s ter wereld bij stoplichtsprintjes. Deze jongens gaan van 0 naar 100 km/u in:

  1. Rimac Nevera – 1,81 seconden
  2. Lucid Air Sapphire – 1,89 seconden
  3. Pininfarina Battista – 1,9 seconden
  4. Tesla Model S Plaid – 1,98 seconden
  5. Ultima RS LT5 – 2.3 seconden

Rimac Nevera – 1,81 seconden

Laten we maar beginnen met de absolute alfa-auto. De auto der auto’s als het ware: de Rimac Nevera. Met maar liefst 1.914 pk tot zijn beschikking is dit dé auto die de huidige hypercar-technologie samenvat. De Nevera gebruikt dezelfde aandrijftechnologie als een andere powerhouse in deze lijst, en schiet binnen maar liefst 1,81 seconden naar de 100 km/u. Hiermee is het de snelste productie auto in de geschiedenis.

Snelste auto's
Foto: Rimac

Lucid Air Sapphire – 1,89 seconden

Door naar de auto die de tweede positie inneemt: de Lucid Air Sapphire. De sedan van Lucid maakt gebruik van een driedubbele elektromotor die de wagen binnen 1,89 seconden naar de 100 km/u scheurt. En dat voor een auto waar een gezin met bagage en al in past. Ideaal voor de vakantie dus, aangezien je binnen no time bij je vakantiebestemming bent.

Snelste auto's
Foto: Lucid

Pininfarina Battista – 1,9 seconden

Een milliseconde trager dan de Lucid Air Sapphire, maar goed, dat maakt bij dit soort abnormale snelheden nét het verschil. De Pininfarina Battista – probeer die naam maar in een keer uit te spreken – deelt dezelfde aandrijflijntechnologie als de Nevera, en heeft met 1.900 pk ook net iets meer vermogen tot zijn beschikking. Het verschil is dat de Battista ook een stukje zwaarder, waardoor ‘ie uiteindelijk binnen 1,9 seconden de 100 km/u aantikt.

snelste auto's, De snelste auto&#8217;s van <strong>0 naar 100 km/u</strong>
Foto: Pininfarina

Tesla Model S Plaid – 1,98 seconden

De eerste productie auto die onder de twee seconden dook als het om 0 naar 100 km/u ging: de Tesla Model S Plaid. Supercars met ‘normale’ motoren worden compleet te kakken gezet door deze volledige elektrische sedan met maar liefst 1.006 pk. Kleine sidenote: voor de lancering van de Plaid die de 100 km/u binnen 1,98 seconden aantikte werd de auto eerst minutenlang afgekoeld en werden de cijfers geregistreerd op een speciaal geprepareerd oppervlak. Er zit dus een beetje valsspelen bij, maar voor Elon zien we het door de vingers.

snelste auto's, De snelste auto&#8217;s van <strong>0 naar 100 km/u</strong>
Foto: Tesla

Ultima RS LT5 – 2.3 seconden

Het is misschien niet de snelste auto in dit lijstje, maar wat ons betreft zeker wel de mooiste. En, eerlijk is eerlijk, met 1.200 pk aan vermogen en een beruchte LS V8-motor onder de klep heb je wat betreft snelheid ook bijzonder weinig te klagen met de Ultima RS LT5. De RS LT3 schiet bovendien binnen 2,3 seconden al naar de 100 km/u. Als een raket, dus.

snelste auto's, De snelste auto&#8217;s van <strong>0 naar 100 km/u</strong>
Foto: Ultima
Source: