Ga van de gebaande paden in Ost-Tirol

Denk je aan bekende wintersport gebieden in Oostenrijk, dan kom je al snel uit in Salzburgerland of Tirol. En uiteraard kennen we allemaal de plekken in Tirol wel zoals Mayrhofen, Sölden, Gerlos en noem het maar op. Maar waarschijnlijk ben je niet bekend met Ost-Tirol. En wij gingen daarom even een kijkje nemen in dit relatief onbekende gebied.

Drukte in Ost-Tirol

Waar de andere Oostenrijkse gebieden erg druk zijn, kom je in Ost-Tirol in een andere atmosfeer. Ost-Tirol is rauwer, minder druk en van alle markten thuis. De skigebieden zijn wat kleiner, maar je maakt – vanwege de drukte – waarschijnlijk even veel kilometers als in een groot gebied. Dat het iets rustiger is in Ost-Tirol is waarschijnlijk met name te danken aan de afstand. Je moet er vanaf Utrecht toch wel rekening mee houden dat je zo’n 11 uur onderweg bent in de auto.

Wintersport

Ost-Tirol kent ongeveer 8 skigebieden. Allen niet groter dan maximaal 40 kilometer pistes. Maar de gezamenlijke skipas, genaamd Skihit Osttirol pas biedt de uitkomst. Met deze pas heb je toegang tot in totaal ongeveer 160 kilometer pistes. Wij waren één dagje in Skizentrum St. Jakob im Defereggental, dat goed is voor ongeveer 20 kilometer pistes. Als fervent skiër of snowboarder wordt je daar in eerste instantie niet echt warm van. Totdat je ziet hoe rustig het in het gebied is. De pistes zijn (in het laagseizoen) vrijwel privé, waardoor je nooit hoeft te wachten bij de liften of op jouw drankje bij de après-ski bar. Ook kom je op de pistes dan vrijwel niemand tegen, dus kan je de langste afdaling van ruim 1 kilometer in no-time maken zonder dat je iedereen hoeft te omzeilen.

ost-tirol-snowboarden

Outdoor walhalla

Dat je helemaal tot rust kan komen in Ost-Tirol, dat moet je zelf ervaren. De serene rust in de bergen in de nacht zorgen ervoor dat je de dag erna volledig opgeladen bent. En in Ost-Tirol kan je het nodig hebben, want naast skiën of snowboarden zijn er tal van andere winteroutdoor activiteiten te doen. Geen huttentocht deze keer, maar maak bijvoorbeeld een super vette sneeuwschoenwandeling onder begeleiding van een national park gids. Het klinkt misschien wat suffig, maar ga het maar eens doen. De Oostenrijkse natuur is in de winter enorm mooi. De sneeuw in de bossen, de ruwe bergriviertjes en hier en daar wat wildlife. En als je geluk hebt heeft de gids ook een zelfgestookte schnapps meegenomen. Dat moet je uiteraard geprobeerd hebben.

Bevroren watervallen beklimmen

Het Eispark Ost-Tirol zal (ijs)klimmers het hart sneller doen laten kloppen. Het Eispark Ost-Tirol is namelijk de grootste kunstmatige beklimbare waterval van Oostenrijk. Slaap een paar nachten in het Matreier Tauernhaus, dan maak je de gehele klimsfeer mee. En het is er maar een kwartiertje lopen vandaan. Het Eispark biedt klimmers meer dan 50 verschillende routes naar de top. En omdat het vrijwel de gehele dag in de schaduw ligt, is er ook in warmere winters super goed te klimmen. Warme winters zijn er in Ost-Tirol overigens maar weinig bij, want het gebied is één van de koudste gebieden van Oostenrijk. Zorg er dus voor dat je goede warme kleding en een lawine reflector bij je hebt.

Gemütliche prijsjes

De prijzen in Ost-Tirol zijn vergelijkbaar met de rest van Oostenrijk en voor de Nederlander dus erg goed te doen. Ook de prijzen in de enkele après-ski bar en het eten in een typische Oostenrijkse stube zijn prima te doen. Geen zin om ruim 11 uur in de auto te zitten? Dan boek je een vlucht naar Innsbruck. Een taxi ritje kost je dan nog wel ruim 2 uur. Check alle informatie op via OstTirol Informatie.

Total
1
Share