De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee

Hoor je Vorarlberg, dan zal er bij de een misschien niet meteen een lampje gaan branden. De ander weet dat de Koninklijke familie er altijd op wintersport gaat. Weer een ander gaat er altijd naar Montafon, omdat dit het dichtstbijzijnde Oostenrijkse skigebied is. We gingen een kijkje nemen hoe Vorarlberg in de zomer is en hebben in elk gebied in Vorarlberg wel een must-do tip voor je. Zo kan je zelf op roadtrip door het Oostenrijkse gebied. En om het helemaal af te maken, geven we je de Oostenrijk tip van de eeuw. Een afsluiting bij misschien wel het mooiste meer van Oostenrijk, de Achensee mag hier namelijk niet ontbreken.

Vorarlberg in isolement; Kleinwalsertal

Vorarlberg is de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk. Binnen deze deelstaat zijn weer diverse regio’s, waaronder Kleinwalsertal. Het Kleinwalsertal ligt volledig in isolement. Je kan er alleen maar vanuit Duitsland naartoe komen. Wil je dus weer ergens anders heen, dan kan dat alleen met de auto via Duitsland. Uiteraard kan je met een hike wel de bergen oversteken naar andere gebieden. Een reis naar een dorp aan de andere kant van de berg doe je dus even snel met je wandelschoenen, als met de auto.

Klimmen Kleinwalsertal

Kruidenwandeling in Kleinwalsertal

Hou je van hiken, maar kijk je normaal eigenlijk alleen maar waar je je voeten neer moet zetten? Dan is een kruidenwandeling echt iets voor jou. Samen met gids Herbert doe je een relatief simpele, maar mooie hike. Het gaat tijdens deze tocht dan ook niet over de moeilijkheid, maar om de bloemen en kruiden die je onderweg tegen komt. Her en der pluk je de lekkerste bloemen en kruiden. Normaal wandel je hier maar al te snel voorbij en komt het niet in je op om zomaar iets te eten. Herbert kent alle planten als geen ander en laat je er ook kennis mee maken. Alle kruiden en bloemen neem je vervolgens mee, om bijvoorbeeld een heerlijke boter van te maken.

Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee

Schnapps heritage in Bregenzerwald

Na Kleinwalsertal uitgespeeld te hebben, kan je via Duitsland verder Vorarlberg ontdekken. Een perfecte stop is Bregenzerwald. Bij Bergbrennerei Löwen moet je sowieso langs. Erg aan te raden is dat je er dan ook een hotel boekt, want aan drank zal je niets ontbreken. De eigenaar vertelt je namelijk graag in geur en kleur hoe hij zijn Schnapps en Gin stookt. En daar moet natuurlijk bij geproefd worden. De volgende Schnapps die je bij het bereiken van de top (een Gipfelschnapps) zal je nog beter smaken.

Oostenrijkse Gin

Kanisfluh zonsopkomst

Ben je echt op zoek naar een unieke overnachting, dan moet je slapen in Alpengasthof Edelweiss. Compleet in the middle of nowhere ligt deze hut en geniet je dus van de rust en het uitzicht. Maar het is niet zomaar een hut, maar een met luxe. Zo kan je er zelfs gebruik maken van een sauna. Vanuit Alpengasthof Edelweiss kan je diverse hikes maken. Doe bijvoorbeeld een zonsopkomst hike naar de top van de Kanisfluh. Binnen 1,5 uur sta je op de top en kan je genieten van een prachtig uitzicht.

Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee
Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee

Biosphere Park Grosses Walsertal

Het Grosses Walsertal is misschien wel de meest rustige en traditionele plek van het Vorarlberg. Een vlak stukje land vind je er nauwelijks, want bijna alles is op diverse bergen. Neem de gondel naar boven en maak een prachtige hike door het UNESCO Biosphere Park. Of ga naar een van de vele alpen of almen, waar de boeren nog traditionele kaas, boter en karnemelk maken.

Vorarlberg Grosses Walsertal

Montafon

We zijn ondertussen al vaker op bezoek geweest in Montafon. Je maakt er prachtige hikes en kan er uitstekend op wintersport. Vooral dat laatste is erg in trek, want vanuit Nederland is dit vrijwel het eerste Oostenrijkse gebied dat je kan bereiken. We reden er de vorige keer ongeveer zeven uur over. Montafon staat tevens bekend om de Sura Kees, ofwel zure kaas. Uiteraard moet je deze dan ook proberen. Daarnaast is het gebied lekker wijds en heeft het serieuze bergen. Wil je wat meer terug naar de geschiedenis, dan kan je een bezoekje brengen aan de zilvermijnen.

Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee

Lech

Lech staat uiteraard bekend om de wintersportbestemming van ons Koninklijk huis. Zodoende voelt het misschien wat duur aan. Lech zelf ademt toerisme uit. Hotels volgen elkaar op en er is een redelijk bruisend toeristen leven. Vanuit Lech móet je de bus nemen naar de Formarinsee. Met deze cabriobus rijd je eerst door een park heen waarbij je het gevoel hebt alsof je door een Amerikaans National Park rijdt. Vervolgens kom je uit bij de Formarinsee. Een plek dat in 2015 is uitgeroepen tot de mooiste plek van Oostenrijk. Een hike rondom het meer is daarom een absolute must, met daarbij een bezoekje aan de Freiburger Hutte. Vanaf deze hut is het uitzicht op de Formarinsee en de Rode Wand werkelijk fenomenaal.

Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee

Achensee

Eerder maakten we kennis met de Oostenrijkse Faaker See en dachten daarmee het mooiste meer van Oostenrijk te hebben ontdekt. Totdat we werden uitgenodigd om een roadtrip door Vorarlberg te maken en af te sluiten bij het in Tirol liggende Achensee. Een werkelijk prachtig meer waar je af en toe zelfs denkt dat je op een Caribisch eiland bent. En de schoonheid van de Achensee ontdek je natuurlijk het beste door een mooie hike rondom het meer.

Achensee rots

Rondje om de Achensee

De Achensee, of het Achenmeer zoals wij hem ook noemen, is het grootste meer in Tirol. En hoewel je het niet in eerste instantie merkt, is het een stuwmeer. Een stuwmeer van negen kilometer lang en één kilometer breed, waar je perfect in kan zwemmen of een rondvaart kan doen. En omdat het water in de zomer rond de 20 graden is én de windcondities uitstekend, is het een walhalla voor de watersporter. Kitesurfen, zeilen, windsurfen, suppen, kanoën en noem het maar op. Naast alle watersporten, leent de omgeving van de Achensee zich ook perfect voor diverse hikes. Een absolute aanrader is de ronde rondom het meer. In vijf-en-een-half uur loop je de 21,8 kilometer met 425 hoogtemeters. Mocht het net iets te ver zijn, dan kan je op verschillende punten ook een veerboot terug nemen. En uiteraard zijn er tal van plaatsen en restaurants waar je even een break kan houden en geniet van een fenomenaal uitzicht.

Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee

Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee Vorarlberg, De perfecte roadtrip door Vorarlberg en de Achensee
[powerkit_alert]Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visit Austria, Achensee en Toerismebureau Vorarlberg.[/powerkit_alert]