Word een ‘whiskykenner’ | Manify Interests #1

Word een ‘whiskykenner’

Volgens velen is het de meest mannelijke drank van allemaal: whisky. Om ervoor te zorgen dat niet elke whisky hetzelfde smaakt naar jouw mening, kun je besluiten een ‘whiskykenner’ worden. Want er zit een groot verschil in smaak, naar aanleiding van o.a. de herkomst en leeftijd. Daarnaast is er zelfs een verschillende manier van schrijven.

Er zijn veel regels verbonden aan het maken van whisky. Wist je bijvoorbeeld dat je whisky pas whisky mag noemen als het drie jaar en één dag heeft gerijpt? Nee? Wij wel.

Om onszelf even te beschermen: we weten dat whisky ook vaak als whiskey wordt geschreven. Het verschil tussen twee benamingen wordt gevormd door het land van herkomst. Het is eigenlijk heel simpel, want de Ieren en de Amerikanen schrijven whisk(e)y met een extra ‘e’. In de rest van de landen, dus ook in Nederland, wordt whisky doorgaans zonder ‘e’ geschreven. Dit is de traditionele Schotse benaming voor de drank.

Whisky

Dit kun je doen

Je mag jezelf niet zomaar een ‘whiskykenner’ noemen, daar gaat veel tijd inzitten. Die tijd is het meer dan waard, laten we dat voorop stellen. Naast dat je veel kennis op kan doen over de geschiedenis en theorieën over whisky, kun je ook zelf whisky leren brouwen en proeverijen bezoeken. Wij hebben de beste boeken en proeverijen uitgezocht die jou helpen om een ‘kenner’ te worden.

Lees boeken

Om meer te weten te komen over de geschiedenis van whisky en andere bijzondere feiten is ons advies: lezen, lezen en nog eens lezen. Het is niet alleen enorm interessant, het helpt je ook nog eens om later te beseffen waarom er zoveel verschil is per whisky. We hebben twee boeken voor je geselecteerd.

Jim Murray’s ‘Whisky Bible 2018’ is de ultieme whisky guide. Murray schrijft een aantal jaar achterelkaar ieder jaar een Whisky Bible. Elke keer weer voegt hij nieuwe whisky’s toe, waardoor het up to date blijft. Er worden meer dan 1100 verschillende whisky’s beschreven tot in de details toe. De Engelsman schrijft al meer dan 24 jaar over whisky en is daarmee een regelrechte kenner te noemen. In dit boek maak je meteen kennis met veel verschillende merken, en weet je binnen no time veel te vertellen over whiskey.

‘Whiskykenner Word Je Zo’ is geschreven voor iedereen die simpelweg meer wil weten over de wondere wereld van de drank. Met dit boek leer je veel over de geschiedenis van whisky, maar ook over het productieproces en de producerende landen. Waar de Whisky Bible misschien is geschreven voor mannen die al verstand hebben van whisky, is dit boek voor de mannen onder ons die er nog blanco in staan.

Proeverijen

Weet je door middel van lezen veel over de geschiedenis de verschillende merken en het productieproces van whisky? Dan is het tijd om je geluk te gaan beproeven. Op ieder potje past namelijk een deksel. Als je alleen nog maar whisky hebt gedronken die je niet lekker vond, dan heb je gewoon nog niet de juiste gevonden voor jou. We zochten uit waar jij de meeste kans hebt op de perfecte whisky voor jou.

Whiskycafé L&B schenkt sinds 1971 whisky’s voor iedereen en helpt je graag met het opdoen van kennis. Ze hebben een collectie die bestaat uit meer dan 2100 verschillende whisky’s en als je door de bomen het bos niet meer ziet, staan de ‘whiskykenners’ achter de bar klaar. Naast dat je hier al heel wat te weten komt over whisky in het café zelf, kun je ook voor de proeverij gaan. Hier zal jou basiskennis uitgebreid worden tot een hoger niveau en ben je klaar om je kennis te delen met anderen.

Wil jij jezelf als een gentleman voelen? Dan raden we aan om aan een whiskye’tje te gaan nippen in De HeerenkameR. Deze bar is niet alleen gruwelijk ingericht, je kunt er ook nog eens whisky proeven alsof het niets is. Er worden dagelijks proeverijen georganiseerd, ook voor individuele gasten. Zo hoef je niet een hele familiedag te plannen waardoor je whisky zou moeten drinken met je schoonmoeder.

Zelf brouwen

Whisky is ook een product wat jezelf kunt brouwen. Net als met wijn en bier is het brouwen van een goede whisky een kunst. Met als gevolg dat eerst een paar keer op je bek gaan, uiteindelijk het beste resultaat zal brengen. Alle producten waardoor jij je eigen whisky kan brouwen zijn te koop in Nederland, zelfs je eigen stookketel voor in de schuur. We raden je wel aan om eerst een aantal workshops te volgen, die zijn door heel Nederland te doen zijn.

Het zelf brouwen is uiteindelijk de kers op de taart van je hobby ‘wordt een whiskykenner’. Laat je maten jou eigen whisky proeven, en vertel met trots hoe een kwalitatief goede whisky tot stand komt. Uiteindelijk heb jij een hobby waar je écht iets aan hebt, en wat niet zomaar weggegooide tijd is. Verre van dat zelfs, want zeg nu zelf: niets is toch gruwelijker dan een ‘kenner’ zijn van whisky, de meest mannelijke drank op aarde?

Whisky - manofmany.com

Total
24
Share