Sleutelen | Manify Interests #56

CREDITS: Aaron Huber | Unsplash
Manify Interests is voor de mannen die iets anders willen doen dan elke doordeweekse avond Netflixen of scrollen door social media. We lichten elke week een hobby uit die gewoonweg tof is om uit te voeren en waar je als man écht iets aan hebt. Deze keer in Manify Interests: Sleutelen

Vorige keer: Trailrunning

Sleutelen

Niet iedere man is gezegend met twee rechter handen, maar veel kun je leren. Zo ook sleutelen. Even je eigen grasmaaier repareren, de boogies van je auto vervangen of je brommer van vroeger opknappen. Het zijn allemaal dingen die je zelf kunt leren met wat moeite, vieze handen en ome Google kom je een heel eind!

Gewoon aan de slag

Je kunt nog zo veel voetbal kijken, maar daar win je geen gouden schoen mee. Bij sleutelen werkt het net zo. Je moet het doen en gaandeweg wordt je er steeds beter in, omdat je leert van eerder gemaakte fouten. Nou is het helemaal niet erg om af en toe wat technische informatie te raadplegen want hier leer je ook van. Maar het beste kun je het leren van een mentor. Zo had jouw vader je eigenlijk moeten leren hoe je je scooter opvoert. Maar is dit niet het geval, dan helpen wij je een eind op weg!

Jouw eerste project

Om echt te leren sleutelen en alles te begrijpen over een voertuig moet je deze eigenlijk helemaal uit elkaar halen en weer in elkaar zetten. Daarna moet hij het nog steeds doen natuurlijk. Voor jouw eerste project kun je het beste kiezen voor een ‘makkelijk’ voertuig. Een oude Puch of projectauto is dan prima.

Je kunt van vrijwel ieder voertuig een technische handleiding vinden. Hierin kun je vinden hoe een voertuig in elkaar zit en hoe het onderdeel voor onderdeel is opgebouwd. Zo kun je beginnen met een eenvoudig klusje zoals de ruitenwissers vervangen.

YouTube is je vriend

Zoals bij veel dingen kun je alles vinden op het wereldwijde web. Zo ook wanneer je wilt sleutelen. Van vrijwel ieder onderdeel zijn filmpjes te vinden hoe je deze het beste kunt vervangen. Zo ben je snel op weg en begrijp je direct wat er wordt bedoeld en moet gebeuren.

Manify Interests Sleutelen - 3
Foto: Elvis Bekmanis

Simpele eerste klussen

Je zult ergens moeten beginnen en daarom kun je het beste beginnen met iets makkelijks. In de zomer gaan we met z’n allen massaal richting het zuiden met onze auto en in de winter richting de sneeuw. Maar het is super zuur wanneer je dan halverwege je reis langs de kant staat. Daarom is het slim om een zomer/wintercheck te doen en wie kan dat nou beter dan de eigenaar himself. Tijdens deze zomer/wintercheck loop je verschillende punten van jouw auto langs zodat zelfverzekerd op pad gaat. Dit is waar je allemaal op moet letten:

 • Bandenprofiel
  • Is het bandprofiel nog diep genoeg? Dat kun je zien aan de hand van slijtage-indicatoren in de brede gleuven van je band. Een nieuwe band heeft gemiddeld 7,5 mm profiel en een band komt niet meer door de APK bij minder dan 1,6 mm. Ga je voor veilig, dan vervang je de banden onder de 2 mm.
 • Bandenspanning
  • Voordat je vertrekt check je de bandenspanning. Dit draagt bij aan de veiligheid en besparing van brandstof. In jouw boekjes en vaak in de bestuurdersdeur staat de aanbevolen bandenspanning aangegeven. En vergeet dat reservewiel niet!
 • Ruitenwisservloeistof
  • Tijdens het rijden is het handig dat je ten alle tijden de ruiten kunt sproeien. Top daarom deze vloeistof af voordat je op reis gaat. Dit doe je bij de dop met een ruit en sproeier icoontje onder de motorkap. Let daarbij op het jaargetijde, niet alle ruitenwisservloeistoffen bevatten anti-vries. In de winter kan jouw zomerruitenwisservloeistof dus aanvriezen.
 • Oliepeilen en vullen
  • Olie zorgt ervoor dat alle onderdelen goed lopen en dat je motor schoon en koel blijft. Bij erg oude olie kan deze gaan werken als een soort schuurmiddel, omdat er allerlei vervuiling in de olie zit. Wanneer je de olie gaat peilen moet je zorgen dat de auto horizontaal staat en dat de auto al een kwartier stil staat. De olie heeft dan tijd om terug te lopen naar de onderkant waar gemeten wordt.
  • Het oliepeil moet tussen min en max zitten. Zit deze eronder vul dan de olie bij totdat deze weer mooi tussen de twee waarden zit. Let op: teveel olie is ook niet goed, vul heb daarom met kleine beetjes. De hoeveelheid tussen min en max is over het algemeen ongeveer een liter.
  • Gebruik altijd de juiste olie voor jouw motor en neem altijd een liter reserve olie mee. Check dus in de boekjes even welke olie je moet hebben.
 • Koelvloeistof
  • Controleer je dit bij een warme motor, dan moet je eerst voorzichtig de dop losdraaien totdat deze sist. Dan is de druk eraf en kun je hem veilig open draaien. Doe je dit niet, dan kan de koelvloeistof in je gezicht spuiten. Open de dop altijd met een doek. Het koelvloeistofreservoir zit vaak een rond doorzichtig tankje.
 • Remvloeistof
  • De remvloeistof heeft een gele dop met een remlogo er op. De remvloeistof is een gesloten systeem, dus de vloeistof daalt enkel door het verslijten van de remblokken. Daalt deze erg snel dan heb je waarschijnlijk een lekkage. Zorg dat bij het bijvullen deze vloeistof niet in aanraking komt met andere onderdelen, het vreet namelijk alles weg.
 • Verlichting
  • Check voor je gaat goed de verlichting van je auto. Ook de verlichting die niet constant aan is zoals de achteruitrijlamp en de remlichten. Neem daarnaast ook zeker een setje reservelampen mee. In veel landen is dit overigens ook verplicht!

Al deze punten kun je makkelijk zelf controleren en bijvullen waar nodig. Zo bespaar je jezelf flink wat kosten en het is nog leuk ook. En ga je op wintersport, check dan de wintersport auto checklist.

Wat als de auto niet start?

Een motor is een complex apparaat en er kunnen allerlei oorzaken zijn waarom een motor niet wil starten. Zelf kun je een aantal dingen controleren. Zo kan het natuurlijk zo zijn dat de accu leeg is gelopen omdat je de auto lang niet hebt gebruikt of de lampen aan hebt gelaten. Maar ook de kou heeft grote invloed op de accu. De accu meet je makkelijk door met een multimeter.

Is er meer aan de hand, dan kun je de OBD raadplegen. De On-Board Diagnostics vertellen jou precies wat voor storingen de auto heeft. Deze kun je kopen in allerlei varianten. Tegenwoordig heb je er veel die uit te lezen zijn door middel van een app op je smartphone. Daarnaast kunnen deze apps ook het vermogen en het verbruik bijhouden voor je. Erg handig!

Kennis delen met anderen

Wanneer je eenmaal veel kennis hebt opgebouwd is het natuurlijk leuk om deze te delen met anderen. Dit doen veel mensen door het helpen van vrienden en bekenden. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon aan jouw droomauto blijven sleutelen.

Manify Interests Sleutelen - 2
Foto: Oli Woodman