Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten

CREDITS: Film 1

Doordat ik laatst de eerste film van ‘All Stars’ uit de kast heb getrokken, moest ik met de wereld delen hoe tof het is om een vriendenteam te hebben. Het maakt niet uit in welke tak van sport je een vriendenteam opricht, hoeft niet per se voetbal te zijn, als je het maar een keer meegemaakt hebt.

Want er is geen theoretische verklaring voor, maar het lijkt of iedereen in het team in een keer droge humor heeft. Om je te overtuigen om een vriendenteam op te richten, gaan we dieper in op de beste bijkomstigheden die een vriendenteam jou brengt.

Een ode aan een vriendenteam

Ongeacht je spelinzicht of conditie: je bent een bepalende factor in het team. Ben je te brak om een wedstrijd te spelen? Dan pak je toch de vlag op en word je grensrechter voor één keer. Kun je niet door andere verplichtingen? Dan maak je toch de grap van de dag in de groepsapp. Zo ben je er toch nog bij.

Zo richt je er eentje op

Voordat we alles gaan benoemen wat je er allemaal voor terug krijgt, moet er eerst een vriendenteam komen. Hoe dat in zijn werk gaat? Simpel: ga al je vrienden die je in het team wil overtuigen van de gezelligheid. Of laat ze dit artikel even snel lezen. Nee zonder grappen, het is niet moeilijk maar het vergt wel wat geduld van je. In totaal zal je toch minimaal zeker 21/22 man in je team moeten hebben. We weten dat je bij een sport meestal met minder op het veld staat, maar je wordt toch een dagje ouder en de weekendjes weg blijven ook interessant. Het zal dus voorkomen dat je veel moeite moet doen om er überhaupt elf op te stellen.

Mocht je dan uiteindelijk 22 gekken gevonden hebben, dan kun je naar de plaatselijke club gaan. Vraag daar aan dat je een vriendenteam wil worden en dat je zeker weet dat de omzet van de kantine een exceptionele groei zal ondergaan. Jouw team wordt dan het laagste team van de senioren en heeft daardoor helemaal geen verwachtingen. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is per speler de contributie te betalen en er een veel te gezellig seizoen van te maken.

vriendenteam oprichten, Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten
Foto: Ian Higbee

De zondagochtend

Het is zaterdagavond: iedereen gaat helemaal los op uiteenlopende feesten. De een gaat naar een hardstyle festival, de ander heeft een verjaardag – van zijn schoonmoeder – en de keeper heeft het licht uitgedaan in de plaatselijke kroeg. Allemaal leuk en aardig, maar het team moet wel weer om 10 uur op het veld staan. Er staat namelijk een wedstrijd op het programma tegen het vierde van Blauw-Wit ’81.

Om half 10 zouden jullie verzamelen, maar dat is wat later geworden. Je ziet iedereen stuk voor stuk met een kater binnen lopen en kan een beetje inschatten wie er wel capabel is om te voetballen en wie niet. Maar goed, na het eerste bakje filterkoffie kun je er weer om lachen.

Je bent thuis weg

Er is niets lekkerder dan met een groep van vijftien mannen bier te drinken en kut te roepen. Iets wat je thuis misschien toch niet zo snel doet met je vriendin naast je op de bank. Je bent voor even weg van de confrontaties met je vrouw en voor een paar uur kun je helemaal jezelf zijn. De meest flauwe grappen maken, met alleen je sokken aan het veld op komen lopen of rondjes geven totdat je de laatste bent.

Het helpt je ook om lekker nuchter te blijven. Op kantoor moet je soms jezelf overdreven goed voordoen, iets wat in een vriendenteam nooit zal gebeuren. Nadat je een dag met je vriendenteam bent geweest, besef je dat het leven eigenlijk heel simpel is. Zet wat mannen bij elkaar en je hebt de dagen van je leven.

vriendenteam oprichten, Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten
Foto: James Baldwin

Je mag de hele dag clichés roepen

Vanaf een houten bank naast het veld is het toegestaan om de hele wedstrijd clichés eruit te gooien. Het is een geweldig gevoel om de grensrechter van de tegenstander voor lul te zetten of de scheids even uit te leggen dat ‘hij’ in ieder geval niet buitenspel stond. Om je even wat inspiratie te geven wat je zoal kan roepen op het voetbalveld, waarschijnlijk ken je ze allemaal al, hebben we een rijtje opgesteld:

 • “Nu wij weer!”
 • “Hij nieeeeeeeeee(t)!”
 • “Ze weten het niet meer!”
 • “Het kan nog!”
 • “Tandje erbij mannen!”
 • “Schepje erbovenop!”
 • “Zelf halen!”

Gelukkig is het na de wedstrijd nog niet afgelopen, want in de derde helft kun je gewoon doorgaan met clichés eruit gooien:

 • “We vergaten te voetballen vandaag”
 • “Vanaf nu is elke wedstrijd een finale”
 • “We hadden onszelf moeten belonen”
 • Tegen de barvrouw: “rondje van de club!”
 • “Hé De Jong, ga eens bier halen!”
 • “Potten!”

Kwantiteit boven kwaliteit

Waar er vaak in het ‘echte leven’ wordt geroepen: kwaliteit boven kwantiteit, is het bij een vriendenteam omgedraaid. Als je er maar bent dan is het al goed. Niemand zal er om malen dat je geen knikker hebt geraakt of dat je bij het warmlopen al over je benen bent gestruikeld. Dus als je vrienden hebt die zeggen: “Ik kan helemaal niet voetballen“, dan is dat geen smoesje meer. Ben je toch echt gewoon te slecht voor woorden, dan dien je op een plek te staan waar je niks fout kan doen. Rechtsbuiten bijvoorbeeld. Of linksbank, nog beter.

vriendenteam oprichten, Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten
Foto: Quino Al

Het kost niet eens zoveel tijd

De tijd dat je nog twee keer in de week gaat trainen is voorbij. In een vriendenteam hoeft dat niet meer. Elke individuele speler zal op zaterdag- of zondagochtend voor het eerst in zeven dagen een bal raken. Zoveel tijd zal je er dus niet aan kwijt zijn, dus dat is ook geen excuus meer. Je komt een dag in de week even samen voor een aantal uurtjes en je kunt weer naar huis. Of toch niet: want de derde helft komt er ook nog achteraan. En die mag je gewoon niet missen.

De magische derde helft

Daar is dan het meest mooie, fijne, gezellige, brute, onwaarschijnlijke, beste en magische aspect van je vriendenteam: de derde helft. Het begint al als de scheids van de club voor het laatst op zijn fluit heeft gefloten. De grootste drinker van het team sprint naar de kantine om een krat bier te halen. Voor in de kleedkamer natuurlijk. Dan begint iedereen in de kleedkamer en buiten voor de kleedkamer de wedstrijd na te bespreken met een fles bier. Plotseling is iedereen in één keer veranderd in Louis van Gaal en geeft een uitgebreide analyse van de wedstrijd.

Na het douchen, de perfecte gelegenheid om grappen te maken over elkaars jongeheer, druipt iedereen voorzichtig de kantine binnen. Eerste en laatste rondje van de club, maar daar tussenin halen jullie de dienbladen op met de gezamenlijke pot. Af en toe is het bier zo dood als de relatie tussen Yolanthe Cabau van Kasbergen en de moeder van Jan Smit, maar daar wordt het niet minder lekker door. Tussendoor even een gehaktbal uit jus, want de vitaminen moeten ook aangevuld worden.

De kantine sluit rond een uur of 6/7 uur, maar dan gaan de die hards nog even door. Langs de plaatselijke cafetaria en dan nog naar de stamkroeg. Uiteindelijk ga je rond 23:00 op je fiets naar huis en weet je dat het morgen toch een lastige dag gaat worden op kantoor. Niet erg natuurlijk, want het was weer een ouderwetse middag met de mannen.

vriendenteam oprichten, Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten
Foto: Julia Nastogadka

Grappigste groepsapp uit jouw lijst

Je hebt een aantal zakelijke groepapp’s, een aantal met ook vrouwen erin en verschillende met vrienden. Maar geen één van deze groepsapp’s komt in de buurt qua humor van de groepsapp ‘Bommelse Boys 6’. Buiten de droge grappen om komen ook de mooiste vrouwen voorbij, meest vieze filmpjes worden verstuurd en gênante momenten worden opgehaald. Niks is beter dan op een oersaaie dag even de groepsapp door scrollen of iemand belachelijk maken.

Een vriendenteam oprichten is een must do voor iedere man. In dit artikel gaat het vooral over een vriendenteam in de sport voetbal, dat mede komt doordat ik zelf voetbal. Maar in een andere sport is het ook meer dan goed mogelijk om een vriendenteam op te richten. Check hieronder mijn eigen vriendenteam met een opmerkelijke pose.

vriendenteam oprichten, Waarom ook jij en je vrienden een vriendenteam moeten oprichten
Foto: Roy IJpelaar
LEES OOK
Campari Spritz: La Dolce Vita in een glas
Sommige drankjes dragen een onzichtbaar label. Wanneer er drie weissbier, twee blondjes en een dubbel worden besteld sta je eigenlijk al schaakmat. Eigenlijk had jij gewoon zin…
Wat je tuin zegt over jou
Je tuin is je visitekaartje. Je uithangbord. Als er mensen voor het eerst op bezoek komen, is je tuin het eerste wat ze aanschouwen. Daarom zet het…