Zeilen | Manify Interests #8

CREDITS: Sergii Gulenok

Zeilen

We gaan het hebben over zeilen op het water, want je kan ook zeilen over het land of over het ijs. Dit wordt dan zeilen met een zeilwagen genoemd of zeilen met een ijszeiler. Voor zeilen op het water is de betekenis: een techniek van voortbeweging door windkracht op een zeilschip, zeilboot en surfplank. Met zeilen gebruik je de kracht van de wind om van A naar B te komen.

Foto: Peter Simmons

Zeilen als hobby

Terug in de tegenwoordige tijd, waarin zeilen wordt uitgevoerd door professionals, maar ook zeker door recreanten. En dat er wordt op zo’n grote schaal gezeild in ons ‘waterland’ dat het een uitstekende hobby kan worden. Ook van jou. Want zeilen is actief, geeft je op het water een gevoel van vrijheid en is ten slotte zeer uitdagend. Overal waar water is, kun je eigenlijk zeilen. Oké overdrijven is ook een vak, maar met een beetje open water en wat wind kom je een heel eind. En waar vind je dat nou niet in Nederland? Vooral voor beginners is het ideaal om niet meteen te beginnen op open zee.

De kleinere zeilbootjes zijn vooral te vinden aan de rand van wateren en op de kleinere plassen. De grotere zeiljachten varen veelal op de Noordzee, het IJsselmeer, de Waddenzee, in de Zeeuwse wateren of op de Friese meren.

Leren zeilen

Voordat jezelf in een opzwelling een zeilboot gaat kopen, raden we aan om je eens goed te verdiepen in de wereld van zeilen. Want zo makkelijk is het niet om zonder enige ervaring een zeilboot te besturen. Zeker niet als het gaat om een zeilboot zonder motor die bij kan springen. Pak daarom eerst is even een cursus van een paar dagen mee. Cursussen worden door heel het land gegeven en in een paar dagen weet je al een hoop meer over het fenomeen zeilen. Natuurlijk is dit niet genoeg, maar een betere start van deze hobby kun je bijna niet hebben.

Foto: Free-Photos

Als de cursus je bevallen is, wordt het tijd om verder op onderzoek uit te gaan. Het klinkt misschien bizar saai, maar het gaat je wel helpen: handboeken lezen. Denk maar niet dat je alle begrippen uit de wereld van zeilen kent na één middagje. Hier ben je wel even mee bezig. De volgende boeken zijn ideaal om als opstapje te gebruiken naar het échte werk.

Het zeilboek is al geruime tijd het meest gebruikte zeilcursusboek in Nederland. Zowel zeilscholen als individuele zeilers gebruiken dit boek. Het boek leest makkelijk weg en geeft bovendien een duidelijke uitleg. Fijn zijn de korte hoofdstukken en bijpassende tekeningen.

Voor beginnende zeilers die op pad gaan met een kleine bemanning (1 of 2 personen) is Zeilen zonder zorgen een uitkomst. In dit boek kom je vooral handige tips en oplossingen tegen. Fijn voor als je bijvoorbeeld toch op een zandbank bent gestrand. En daar kunnen wij ons wel in vinden: er moet gedacht worden in oplossingen en niet in problemen.

Lessen

Ben je overtuigd van het vrije gevoel dat je op het water krijgt en durf je de uitdaging aan? Dan wordt het tijd om voort te gaan borduren op de cursus waaraan je hebt deelgenomen. Lessen zijn dan een logische volgende stap. Deze lessen zijn individueel of in een select groepje te volgen. En deze lessen worden door heel het land gegeven. Net zoals de cursussen eigenlijk. Wij zien de eerste cursus die je gaat volgen meer als een introductie en de lessen om je verder te verdiepen in de details. Maak het volgen van deze lessen nog wat leuker om bijvoorbeeld te doen met je beste maten.

Foto: Alin Meceanu

Klaar voor het grote werk?

Nadat je het zeilen in zoverre onder de knie hebt gekregen dat je alleen het water op kan, is het moment daar om je uitrusting aan te schaffen. Je bootje aanschaffen zal het startsein zijn. Een klein bootje kun je voor een paar honderd euro op de kop tikken, maar vergis je niet. Als het beetje bij beetje een groter schip wordt kan de prijs nog wel eens oplopen. Vooral als je voor een zeilboot met kajuit gaat bijvoorbeeld. Wil je de sport puur en alleen voor de fun uitoefenen is dit onnodig.

Ga je de zee op? Dan moet je zeker dit niet vergeten om mee te nemen:

 • Navigatiekaarten en reglementen, deze zijn zelfs verplicht en je kunt gewoon niet zonder;
 • Reddingvesten, als je zonder deze jongens op pad gaat ben je gek;
 • Reddingsvlot, handig voor als je boot per ongeluk zinkt;
 • Brandblusser, want ook al zit je op het water, binnen kan het wel eens misgaan;
 • Marifoon, hierop vind je met een druk op de knop je coördinaten en alle andere schepen in de buurt;
 • Multifunctie display, deze displays zijn speciaal gemaakt voor op het water en zijn bijna net zo makkelijk te bedienen als een smartphone;
 • Radar, voor als het mistig is;
 • Lekstopper, voor als er water in de boot stroomt via een lek;
 • Twee lenspompen, om binnengestroomd water in geval van nood uit de boot te pompen;
 • Zwemtrap en een rubberbootje, om die sukkel die overboord slaat weer binnen te halen;
 • Verrekijker, handig om jezelf te oriënteren;
 • EHBO-doos, met hoge golven kun je nog wel eens flinke klappers maken;
 • Een sleeplijn, als je stil valt op het water hoef je in ieder geval niet voor eeuwig rond te dobberen;
 • Anker, om op dezelfde plek te blijven liggen;
 • Een radarreflector, deze is verplicht en vergroot je zichtbaarheid;
 • Een barometer, om in te schatten wat het weer gaat doen;
 • Een dieptemeter; die geeft aan hoeveel ruimte je nog onder de kiel hebt;
 • Met Epirb kan de locatie van de boot worden doorgegeven en kan elke boot worden geïdentificeerd.

Kleding

En tenslotte: goede zeilkleding! Dit is een zeer belangrijk onderdeel omdat je niet zomaar in je spijkerbroek de zee op kunt. Zorg voor een complete outfit als je het ruwe water op gaat. Lig je ergens voor anker of in de haven, dan mag je van ons je bretonse streepjestrui aan. Wel zo stijlvol op het water.

Foto: Lance Asper
Total
0
Share