Vorige week: Fotografie
Planten zijn ontzettend hip. Maar eerlijk is eerlijk: je hebt groene vingers, of je hebt ze niet. Zelfs als jij een hork bent die regelmatig peuken uit het autoraam gooit, lege blikjes RedBull in het bos achterlaat en meer uitlaatgassen produceert dan de gemiddelde vliegmaatschappij, kun je niet om het feit heen dat een beetje natuur gewoon goed doet. Het is de kern van ons leven. Planten zijn een essentieel onderdeel van de natuur.
En zo kan een plantje in de woonkamer ervoor zorgen dat de boel een stukje levendiger wordt. Wij nemen je mee in de groene wereld van deze schepsels. Van de geschiedenis tot de verwaarloosde cactus in je woonkamer.
Planten
Plantenfeiten
Planten zijn er al langer dan de mensheid zelf. Ongeveer 430 miljoen (!) jaar geleden zijn de eerste landplanten ontstaan. Dit waren ‘meercellige groenwieren’. Vandaag de dag zijn er enorm veel plantsoorten te onderscheiden, ongeveer 250.000 om precies te zijn. We hebben een aantal plantfeitjes voor jullie op een rij gezet.
-
- Er zijn vier hoofdgroepen planten te onderscheiden. Namelijk mossen, varens, gymnospermen en angiospermen.
- Bamboe is de snelst groeiende plant ter wereld, het kan tot wel 88 cm per dag groeien. Dit is overigens niet bij alle bamboe zo. Misschien alleen bloedbamboe, ha!
- In de 17e eeuw waren tulpenbollen in Nederland net zo waardevol als goud. Dit was het resultaat van de economische crisis en werd de Tulpenmanie genoemd.
- Bomen zijn het langst-levende organisme op aarde.
- Al sinds de oudheid worden planten gebruikt als medicijn en verzorgingsproduct.
- De oudste boom ter wereld is een Britlecone Pine en staat in de White Mountains in Californië. Deze boom is maar liefst 4700 jaar oud.
- De gemiddelde boom zorgt voor voldoende hout voor 170.100 potloden.
- De meeste populaire huisplanten komen van origine uit de tropen.
- Het tuinieren van planten begon al in de oudheid.
- Planten verminderen geluidsoverlast.
- Het is aangetoond dat veel planten een positieve reactie op muziek vertonen. Zo zouden klassieke en rustige muziek de groei stimuleren.

Vandaag de dag
We leven in een wereld vol technologie en wetenschap. Steden worden tot de nok volgebouwd en enorm veel natuur wordt als het ware ‘gesloopt’. Het resultaat? Wij willen juist meer planten in onze omgeving. Planten zijn nostalgisch en geven ons een gevoel van rust. Wij willen dan ook steeds meer terug naar de natuur, het is een ware trend in onze samenleving.
Planten hebben enorm veel bewezen positieve effecten op ons welzijn. Zo zouden ze zorgen voor een verhoogd concentratievermogen, rustgevend zijn, stress verlichten, een helende werking hebben en zelfs creativiteit op kunnen wekken. Planten zorgen namelijk voor meer zuurstof in een omgeving: ze nemen co2 op en zetten dit om. Ze werken hierdoor zowel op je bewustzijn als op je zintuigen.
Het gaat er dus niet alleen maar om dat je interieur er beter op wordt. Ze zouden dan ook op ieder kantoor een prominent plekje moeten krijgen.
Soorten planten
Zoals we al eerder vertelden zijn er vier hoofdgroepen en enorm veel plantsoorten te onderscheiden. Zelfs onder de kamerplanten is de keuze enorm. Je hebt binnenplanten en buitenplanten. Binnenplanten overleven meestal in Nederland niet buiten, doordat ze niet goed tegen kou en wisselende weersomstandigheden kunnen. Buitenplanten kunnen in principe vaak wel binnen, ze hebben dan alleen vaak nét een andere behandeling nodig dan binnenplanten.
Er zijn honderden kamerplanten. Een aantal populaire en niet geheel onbelangrijk, makkelijke om in leven te houden, zijn:
- De cactus. Lekker voor de hand liggend, maar altijd tof en erg makkelijk.
- De Sansevieria. Wellicht zegt de naam je weinig, maar na een beetje Google-werk ken je ‘m gegarandeerd. Deze plant kan wel een maand zonder water en is met geen man en macht dood te krijgen, waardoor hij ideaal is.
- De Tillandsia. Een plant zonder wortels, die je daarom erg tof in een glazen bol kunt zetten of hangen. Dompel ‘m eens in de tien dagen in wat water en hij is weer good to go.
- Graslelie. Een makkelijke plant die met voldoende licht weinig verzorging nodig heeft. Daarnaast is deze plant erg effectief op het gebied van luchtreiniging.
- De klimop. Niet alleen tegen een hek doet deze het goed, het is ook vet om deze plant op een kast te zetten. De bladeren zullen langs de kast naar beneden vallen, waardoor je een beetje ‘n urban jungle vibe krijgt.
- De rubberplant. Een rechte plant met grote, vettige bladeren die makkelijk overleefd. Wel snoeien, want hij groeit als een tierelier.
- De olifantenpoot: een soort kleine boom met smalle bladeren. Makkelijk om te onderhouden en doet het goed in ieder interieur.
In ieder werelddeel vind je andere planten. Dat komt door het klimaat: iedere plant heeft zijn ultieme leefomstandigheid. Bij het in huis nemen van de plant moet je deze dan ook zoveel mogelijk in acht houden. Niet alleen vind je verschillende planten op verschillende plekken, de voorkeur voor planten is erg cultuurafhankelijk. Zo hebben bepaalde planten op verschillende gebieden compleet andere functies. Je hebt bijvoorbeeld heilige bossen, maar ook religies die compleet gebouwd zijn rondom het eren van de planten. Sommige mensen geloven dat planten gevoel hebben.

Planten en bloemen zijn, ook voor mannen, een echte aanvulling op je woning. Wanneer je een mannelijker interieur wil hebben kun je het beste gaan voor een plant als de Dracanea (drakenbloedboom), Monstera (gatenplant), palmachtigen en cactussen. Om het af te maken kun je kiezen voor een wat grovere, ruwe pot.
Verzorging
Het is vrij herkenbaar: wil je je interieur naar een hoger niveau tillen met wat groens ten midden van de kaalheid, blijkt het in leven houden van zo’n plantje tóch niet helemaal je ding te zijn. True, planten kunnen behoorlijk wat goeds doen voor je interieur. Maar daar verwachten ze wel wat voor terug. Want tenzij jouw plant bestaat uit plastic, heeft hij voldoende verzorging en aandacht nodig.
Er zijn verschillende soorten planten te onderscheiden, de een heeft meer onderhoud nodig dan de ander. De verzorging is compleet afhankelijk van het type plant. Zo heeft bijvoorbeeld de vetplant véél minder water nodig dan de populaire gatenplant. Een cactus hoef je over het algemeen zelfs maar één keer in de zoveel maanden water te geven. Deze plant is namelijk een succulent en slaat water voor bepaalde tijd op. Ideaal voor wanneer je niet te veel moeite in je planten wil steken.
De hoeveelheid water die je een plant moet geven is afhankelijk van een aantal zaken. We hebben deze voor je op een rijtje gezet.
- De grootte van de bladeren: hoe groter van de blad, hoe meer water de plant nodig heeft
- Waar de plant oorspronkelijk vandaan komt. Een woestijnplant heeft minder water nodig dan een plant uit een vochtige omgeving als bijvoorbeeld een regenwoud.
- Hoe hoger de plant, hoe meer water.
- Hoe lager de luchtvochtigheid in huis, hoe meer water de planten nodig hebben.
- Een warme omgeving zorgt dat water eerder verdampt, dus dat de planten ook meer nodig hebben.
- Hoe meer zonlicht, hoe meer waterbehoefte.
- In de winter hebben de meeste planten over het algemeen minder water nodig omdat ze dan in hun ‘winterslaap’ gaan. Ze groeien minder snel en verbruiken ook minder energie.
In principe kun je de hoeveelheid water die de plant nodig heeft testen. Dit kun je doen door de plant water te geven wanneer hij nog in de kweek pot zit. Oftewel die pot met gaten aan de onderkant. Geef hem water en kijk na hoeveel water het uit de gaten stroomt. Dat is het moment dat de plant voldoende water heeft gehad. Zorg dus ook dat je een plant nooit te veel water geeft, dan kunnen de wortels namelijk gaan rotten.
Je kunt de frequentie van het water geven merken aan de potgrond. Wanneer je met je vinger in de potgrond duwt en de potgrond aan je vinger blijft kleven, is hij nog te vochtig en moet je nog even wachten. Als dit niet het geval is kun je opnieuw water geven. Bij de meeste ‘normale’ planten komt dit neer op ongeveer één keer per week. Het liefst geef je water in de ochtend: dan zijn de planten nog op hun koelst en krijgen ze geen ‘schrikmomentje’. Het beste is overigens sowieso om altijd water op kamertemperatuur te geven.
Bij de aanschaf van een plant vind je bijna altijd wel een indicatie voor hoeveel water hij nodig heeft. Maar ook voor de hoeveelheid licht en temperatuur. Want zelfs als je een plant voldoende water geeft, is de plaatsing ook erg belangrijk. Bepaalde planten houden veel van licht en warmte, een positie op de vensterbank boven de verwarming is hierbij ideaal. Andere planten kunnen juist weer niet tegen warmte waardoor deze hier sneller bruin kunnen worden. Het is dus belangrijk om goed op het type plant dat je in huis haalt te letten.
