Martial arts | Manify Interests #9

CREDITS: Sasint

Martial arts

We weten dat een drukke baan veel stress met zich meebrengt. En dan is er niks lekkerder dan zo af en toe eens jezelf helemaal te laten gaan. De perfecte gelegenheid om dat te doen is volgens ons ‘martial arts’ of terwijl: vechten! Niet vechten buiten op straat om vier uur ‘s nachts met een vervelende guy uit de kroeg. Nee, we hebben juist over vechtkunst. Dit vergt veel van je, want je zal behoorlijk wat vaardigheden moeten leren. Juist daarom is het leren van vechtkunst enorm waardevol.

Plezier

Vechtkunst kan super tof zijn om uit te voeren, vooral als je daar voor 100% het plezier uit kan halen wat er in zit. Het heeft namelijk geen zin om een vechtkunst te gaan uitoefenen als je zin hebt om iemand op zijn bek te slaan. Juist de kunst van verschillende vechtstijlen en de schoonheid daarvan moet voor jou doorslaggevend zijn. Het trainen samen met andere ultra gemotiveerde geeft een gevoel van voldoening, na elke training weer. Of het nu gaat om worstelen, slaan of schoppen het kan je allemaal helpen om het maximale uit jezelf te halen.

Foto: SFReader

Topconditie

Gamen of het kijken van een dikke serie op Netflix is leuk, maar gaat jou niet in topconditie brengen. Vechtsport wel. De spieren die je traint met het beoefenen van een vechtsport zijn eindeloos. Je verliest er gewicht mee, wordt er sterker van en voelt jezelf gewoon een stuk fitter. Door veel te trainen wordt je sneller in het reageren op onverwachte acties van anderen. Zo heb jij de perfecte balans om jezelf te verdedigen in noodsituaties. Bijvoorbeeld als een heel rugbyteam het op jou gemunt heeft. Geen persoonlijke ervaring overigens.

Daarnaast zal je zelfvertrouwen een boost krijgen. Je hebt in de ring of op de mat laten zien dat je als een vechter kan handelen en denken. Mede daardoor zal je ook met meer zelfvertrouwen ook (mondelinge) confrontraties aangaan. Niet altijd negatief, maar ook juist om op die mooie vrouw in de kroeg af te stappen. En iedereen weet het: zelfvertrouwen is key.

Soorten

Om niet alle vechtsporten in de wereld hier aan jou voor te schotelen, hebben we het even opgedeeld in een ruwe selectie. Het aanbod en de prijzen verschillen wel degelijk per sportschool. Daardoor is dat het beste waar je mee kan beginnen: bekijk welke vechtkunsten je bij jouw sportschool kan uitoefenen. Ruwweg kun je het drie categorieen opdelen:

  • Slag, dit zijn vechtsporten waarbij het vooral gaat om slag- en traptechnieken;
  • Worstelen, dit type legt de nadruk op het vastgrijpen en neerleggen van de tegenstander;
  • Wapens, geen Derde Wereld Oorlog, maar vechtkunsten waarbij je ‘wapens’ gebruikt, denk aan schermen.

Hierbij gaat het natuurlijk om jouw persoonlijke voorkeur. Vind je het tof om back to basic te gaan en met je blote handen je tegenstander uit te schakelen? Of lijkt het je juist leuker om iets in je handen te hebben waarmee je iemand het leven, voor een aantal minuten, zuur maakt?

Foto: abelleee

Inspiratie

In de wereld van ‘vechten’ zijn er enorm veel inspirerende mensen die hun verhalen hebben gedeeld met de wereld. Vechtsport gaat samen met doorzettingsvermogen, incasseren en uitdelen, respect en criminaliteit. Een mooiere basis voor een goed verhaal is er bijna niet. En dat is ook af te zien aan het aantal films en boeken die zijn gemaakt en geschreven. We hebben de meest inspirerende er even uitgepakt voor je.

Films

Rocky, wie had hem niet verwacht? De Amerikaanse film uit 1976 en geschreven door Sylvester Stallone zelf. In deze film staat natuurlijk het feit dat je nooit moet opgeven centraal en dat de wonderen de wereld nog niet uit zijn. Als je maar hard genoeg traint. Een betere inspiratiebron kun je volgens ons niet hebben.

Armour of God is een échte Hongkongse ‘Jackie Chan’ film. Hij schreef en regisseerde de film deels zelf. Naast dat vertolkte hij de hoofdrol ook nog eens. Opvallend: tijdens de opnames van deze film kreeg Mr. Chan een ongeluk die hem bijna fataal werd. Hij sprong op een tak, maar die brak af. Hij viel op een steen en hield er uiteindelijk een schedelbreuk aan over.

Ali: Een leven

Het boek ‘Ali: Een leven‘ gaat natuurlijk over de legendarische Muhammad Ali. Hij was de meest gevatte, knappe, de moedigste bokser die ooit is groot gebracht. In deze biografie krijg je eindelijk is een keer inzicht in wat voor complexe guy eigenlijk was. Als je van iemand zin krijgt om te gaan vechten, dan is het wel van The greatest.

Total
14
Share