Golfen | Manify Interests #3

Vorige week: Vissen

Golfen

Droom jij ervan om de nieuwe Tiger Woods te worden? Om met volle overtuiging vanaf zo’n 400 meter een hole-in-one te slaan? Dan zal je wel moeten beginnen bij het begin. Want om op een langere golfbaan te mogen spelen, heb je negen van de tien keer golfbaanpermissie nodig. En zeg nou zelf: als je gaat golven, ga je toch niet midgetgolfen of tegen een net aan slaan? Nee, we gaan met gevoel tegen een bal aan rammen. Zo ver en zo precies mogelijk. Het liefst op de allermooiste golfbanen van de wereld.

Geen misselijke bedragen

Voor wie een aardig potje kan ballen, kan het prijzengeld nog wel eens flink oplopen. We wisten dat in de sport ‘golf’ grote bedragen voorkwamen, omdat Tiger Woods vaak voorbij kwamen in de lijstjes over rijkste sporters. Er vanuit gaande dat dit ook vooral door sponsoring kwam, wat ook veel was, zijn we op onderzoek gegaan. En dit zijn de bijzondere uitkomsten:

  • US Open: $12 miljoen – winnaar $2,16 miljoen;
  • US PGA Championship: $10 miljoen – winnaar $1,8 miljoen;
  • Masters Tournament: $10 miljoen – winnaar $1,8 miljoen;
  • Brits Open: $8,5 miljoen – winnaar $1,55 miljoen.

Nu weten wij ook wel dat dit er niet, zomaar, van gaat komen. Dus we gaan het zo simpel mogelijk houden. Golfen kan namelijk een toffe hobby zijn om in je vrije tijd te doen. We geven toe: er zijn vooroordelen over de sport zelf. Bijvoorbeeld dat het voor kakkers is, maar dit dient jou er niet van te weerhouden. Het kan lekker zijn om je vrienden uit te dagen voor wedstrijdje ballen slaan voor gevorderden.

Basiskennis golf

Wat golf is, dat weet je maar al te goed. Alleen zijn er een aantal holes, verschillende sticks, hindernissen en dien je een conditie te hebben. We nemen je even mee naar een aantal factoren waarmee je te maken krijgt in de sport ‘golf’.

Er zijn verschillende holes en om aan te geven wat de moeilijkheidsgraad is van een hole, zijn er regels opgesteld. De holes hebben allemaal een naam gekregen op basis van afstand. Het getal geeft aan in hoeveel slagen een zeer goede golfer de bal in ‘het gat’ slaat.

  • Par 3 = 80 – 235 meter;
  • Par 4 = 220 – 450 meter;
  • Par 5 = 415 – 630 meter;
  • Par 6 = langer dan 631 meter.

Om als beginner aan de slag te gaan, heb je niet meteen een volledige set golfclubs nodig. Een goede startset kan zijn: een ijzer-5, ijzer-7, ijzer-9, pitchingwedge, sandwedge en putter. Met deze clubs kun je lange afstanden overbruggen én van dichtbij dat balletje binnen pissen. Net zoals bij voetbalschoenen, zijn er verschillende clubs die bij jou passen. Laat jezelf daarom niet verleiden om op een aanbieding in te gaan, maar laat jezelf adviseren. Dit zijn de beste golfshops van Nederland.

Er zijn verschillende soorten hindernissen en obstakels in de sport golf. De meest voorkomende zijn: bunkers en waterhindernissen. Deze obstakels worden door de architect in de baan verwerkt om het moeilijker te maken. Naast deze hindernissen, bevinden zich over de gehele baan bankjes, borden, paaltjes enz. Deze hindernissen zijn door de mens gemaakt. Natuurlijke hindernissen kunnen ook voorkomen zoals molshopen en konijnengaten. Verwissel deze niet met echte holes want dan word je nooit wereldkampioen.

Vergeet niet dat je bij een baan van achttien holes zeker zo’n acht kilometer loopt én je meer dan vier uur onderweg bent. Een basisconditie is daarmee wel een vereiste om deze sport te beoefenen. Maar daar maken wij ons bij jou geen zorgen om. Mocht dit wel zo zijn: werk aan de winkel!

Fashion op de golfbaan

Over het algemeen is bijna alle kleding toegestaan op de golfbaan. Alleen zijn er sommige verenigingen die het dragen van een spijkerbroek verbieden of het dragen van een polo met kraag verplicht is. Trust us hier wil je niet eens golven. Ga voor kleding waarin je goed kan draaien en niet te warm is.

                                     

Hoewel kleding niet overal verplicht is, zijn golfschoenen dat wel. Een paar golfschoenen zijn relatief niet duur. De nieuwste golfschoenen zijn vaak te koop voor zo’n €90. Maar je kunt ook een paartje op de kop tikken voor zijn €50 in de korting. Zeker als beginnend golfer is dat goed genoeg.

golfen nederland

Waar te beginnen én quanta costa?

Door heel Nederland zijn banen en golfclubs gevestigd. De één is exclusiever dan de andere. Bepaal voor jezelf hoe ver je wil rijden en wat je er voor hebt. Hier kun je zoeken waar de clubs in Nederland zijn gevestigd én hier kun je vinden welke banen er zijn.

Iedere golfbaan in Nederland biedt beginnerslessen. De kennismakingsles kan nog gratis zijn of kost rond de €20. Daarna ga je betalen voor je lessen. Als je individueel les wil, dan kost het normaal gesproken zo’n €25 per half uur. Het kan ook zeker in groepsverband, dat is goedkoper en aangezien jij een sociaal dier bent misschien wel leuker. Je wil toch mensen om je heen hebben als je een hole-in-one slaat? Na zo’n zes lessen wordt meestal de golfbaanpermissie vergeven. Eén golfronde kost daarna zo’n €55 op een baan met 18 holes. Ben je van je plan om je skills uit te breiden? Dan is het misschien verstandig om voor een lidmaatschap te gaan. Zo’n lidmaatschap geeft je onbeperkt speelrecht op en varieert tussen de €600 en €1200 per jaar. Je kunt zelf vast wel inschatten waar de prijzen relatief hoog liggen…

Handicap en leeftijd

Wil je beginnen met balletjes slaan zoals nooit tevoren, dan dien je nog een aantal dingen te weten. Als beginner is het eerste doel om handicap 54 te behalen. Deze handicap haal je na ongeveer zo’n tien lessen en 30 uur oefenen. Daarnaast moet je het golfregelexamen behaald hebben. Dit kun je doen door lessen te volgen of juist door thuis de stof er in te stampen. Het is iets teveel van het goede om het in deze tekst te vermelden. Eenmaal in bezit van handicap 54, probeer je voor een lagere handicap te gaan. Dit doe je door qualifying wedstrijden te spelen. Het handicapcijfer geeft jouw sterkte aan. Hoe lager je handicap, hoe beter.

Golf is een sport waar je héél je leven nog plezier van kunt hebben. Er zijn tienduizenden mensen van boven de 55 jaar die nog steeds een balletje binnen prikken. Kun je nu al een beetje oefenen, dan raden we je dat aan om te doen. Dan ben jij later die guy die met zijn pensioen ‘s ochtends om 09:00 uur de golfbaan op stapt.

De dames

Op de golfclubs komen regelmatig wat ouderen vrijgezellen dames met hun vriendinnen om een balletje te slaan. Ze zijn hun rijke, vrouwonvriendelijke man zat en toe aan iets nieuws. En dan kun je niet alleen op de baan je slag slaan, maar ook naast de baan. Blijf tussen al de opschepperige mannen jezelf en probeer in contact te komen met de dames. Je merkt vanzelf wie vrijgezel is en niet. Dat instinct heb je als geen ander. Hoe je een van deze oudere vrouwen kan versieren, vind je hier.

Total
0
Share