Vorige week: Tatoeages
Vroeger was het nog een ambacht: fotograferen. Het was een behoorlijk dure hobby voor de komst van de smartphone. Als je een beetje fatsoenlijke kwaliteit foto’s wilde maken, moest je toch echt investeren in een goede camera. Oké, als je écht next level wil fotograferen nog steeds. Maar we kunnen er niet omheen dat het tegenwoordig wel anders is: met de meeste telefoons schiet je kiekjes waar de gemiddelde fotograaf voor zou tekenen. Nou ja, als je de kunst een beetje onder de knie hebt tenminste.
Fotografie is tegenwoordig overal, maar écht goede fotografie is nog steeds redelijk zeldzaam. Want waar foto’s een mainstream onderdeel van onze maatschappij geworden zijn, is het maken van mooie foto’s voor velen nog steeds lastig. Er komt namelijk wel degelijk meer bij kijken dan de portretfunctie van je iPhone.
Wil jij dus je Instagram profiel écht een boost geven, of je volgende vakantiefoto’s een upgrade geven? Of ben je erover na aan het denken om te investeren in een high tech camera? Lees dan vooral even verder, want vandaag lichten wij de wereld van fotografie toe.
Fotografie
De geschiedenis
Fotografie is al langer in the game dan je misschien zou denken. Het is namelijk al lange tijd een fascinatie van de mens om gebeurtenissen vast te kunnen leggen. Een van de voorgangers van fotografie is het realisme. Zoals de naam het misschien al zegt, gaat deze kunstvorm erover om zaken zo realistisch mogelijk na te schilderen. Echter is het behoorlijk lastig om iets tot in de puntjes te kunnen namaken, hierdoor was het ook een behoorlijk duur grapje als je je koppie wilde laten vereeuwigen door een professionele schilder.
Bij de zoektocht naar een alternatief werd de camera obscura ontdekt. Dit was een zwarte ruimte met een lichtdoorlatend gaatje. Door de lichtinval ontstaat aan de tegenoverliggende wand een afbeelding van de buitenwereld. De eerste die een foto wist te maken was een Franse knaap, genaamd Niépce. Dit deed hij door een plaat met lichtgevoelig materiaal in een camera obscura bloot te stellen aan licht. Waar kunstenaars vroeger uren moesten zwoegen om een enigszins realistische weergave van de werkelijkheid te krijgen, bracht fotografie een compleet nieuwe mogelijkheid: fotografie zorgde ervoor dat je de werkelijkheid kon bevriezen.

Soorten camera’s
In principe zijn er grofweg drie verschillende soorten camera’s. Namelijk de compactcamera, de systeemcamera en de spiegelreflexcamera. Iedere camera heeft zo z’n voor en nadelen, we hebben de drie even kort voor je uitgelicht.
- De spiegelreflexcamera. Deze camera is het populairst, vooral ook voor mensen die serieus met fotografie bezig zijn. Met deze camera’s is namelijk enorm veel mogelijk en kun je vrijwel alles handmatig instellen. De spiegelreflexcamera heeft een spiegeltje, dat het mogelijk maakt om via de lens naar het onderwerp te kijken en dus exact weet hoe de foto er uit komt te zien.
- De systeemcamera. Dit is een digitale camera met verwisselbare lenzen. Het grootste verschil met de spiegelreflexcamera is echter dat deze camera’s geen spiegel meer hebben. Hierdoor is de camera een stukje compacter geworden. Je hebt hier echter wel nog heel veel functies en instellingen die je zelf kunt bepalen waardoor de mogelijkheden nog steeds erg groot zijn.
- De compactcamera. De compactcamera is over het algemeen wat simpeler dan de overige twee. Deze camera heeft over het algemeen vaak een automatische functie met wat minder instellingen, maar maakt alsnog hele mooie foto’s. De standaard digitale camera valt eigenlijk meestal binnen deze categorie. Ook de camera in je telefoon zou je in principe onder deze categorie kunnen zetten.

De basis
Fotografie is niet moeilijk, eigenlijk kan iedereen het. Je moet alleen weten wat bepaalde settings zijn en hoe je ze kunt gebruiken, dan ben je good to go. Fotografie is een relatief nieuwe kunstvorm. Zoals met alles binnen de kunst, is er in principe geen goed en fout in de wereld van fotografie. Want zoals onze grote held en tevens kunstenaar Bob Ross altijd zei: “We don’t make mistakes, we make happy accidents.” Om je een beetje op weg te helpen hebben we een kleine fotografie guide gemaakt en de belangrijkste instellingen voor je op een rijtje gezet.
De beste instellingen van je camera zijn erg afhankelijk van je omgeving. In principe zijn de belangrijkste instellingen in drie categorieën te onderscheiden. Namelijk diafragma, de sluitertijd en de ISO waarde.
- De diafragma. Dit is de grootte van de licht-opening van de lens en bepaalt de hoeveelheid licht die binnengelaten wordt. De diafragma die je moet instellen is afhankelijk van wat je fotografeert en in welke omstandigheden. Uiteindelijk heeft de waarde invloed op de hoeveelheid licht in de foto en de scherptediepte. Een lage diafragma betekent een grotere opening van de lens en zorgt dus voor veel lichtinval. Een hoge diafragma betekent een kleine opening en dus minder lichtinval. Hoe hoger het diafragma-waarde, hoe kleiner de opening. Diafragma wordt in de camera aangeduid met (f).
- De sluitertijd. Dit is letterlijk de tijd dat de lens open is. Vanzelfsprekend komt er meer licht binnen bij een lange sluitertijd, dan bij een korte. Je past de sluitertijd dan ook aan op de hoeveelheid lichtinval van het object en of je bewegende of juist stille beelden wil vastleggen. De sluitertijd wordt weergegeven in seconden of delen van een seconde. Dit kan van 1/1000e van een seconde zijn tot een lange sluitertijd van 15 seconden of zelfs langer.
- De ISO waarde. De ISO waarde wordt vaak vergeten in het bovenste rijtje. Echter doet deze ook veel voor de scherpte en belichting van de foto. De ISO waarde geeft namelijk aan hoe snel de sensor reageert op het licht dat door de lens valt. Hierbij geldt: hoe hoger de ISO, hoe gevoeliger voor licht. Bij een donkere omgeving moet je dus een hogere ISO instellen, al zal dit in donkere condities wel voor ruis zorgen.

Fotograferen
Bij het fotograferen is de belichting dus één van de belangrijkste aspecten. Deze factor bepaalt voor het grootste gedeelte de scherpheid van je uiteindelijke foto. Echter kun je hier wel mee spelen om unieke, creatieve foto’s te krijgen. Het zelfde geldt voor de compositie, het onderwerp dat je fotografeert en je standpunt. In de wereld van fotografie is bijna alles mogelijk. Je zult dan ook merken dat je, zodra je technieken wat beter onder de knie krijgt, enorm leuk kunt spelen met een fatsoenlijke camera.
Ben je van plan om te investeren in een camera? Het is vooral belangrijk om je goed te laten adviseren. De kwaliteit van een camera draait namelijk niet alleen om het aantal megapixels, in tegenstelling tot wat veel mensen geloven. Als je écht goed geadviseerd wilt worden kun je het beste naar een fotospeciaalzaak gaan. Kijk voornamelijk naar wat je met het toestel wil gaan doen en pas hier je toestelkeuze ook op aan. Het is misschien een flinke investering, maar het is wel een hobby waar je héél veel voldoening uit kunt halen.
