#Ontspanning, prachtige uitzichten en slingerende paden die leiden tot een nog beter uitzicht. Hiken is op avontuur gaan. Een lange wandeling in de ongerepte natuur, langs rivieren en bergen. Alleen, met een buddy of in een groep. It’s up to you.
Vermoedelijk zijn wandelschoenen het eerste waar je aan denkt wanneer je van plan bent een hike te gaan doen. Maar er is meer en dat is je waarschijnlijk al opgevallen. In de outdoor winkels word je doodgegooid met soorten schoenen, vuurstenen en vissershoedjes. Logisch, want deze winkels zijn er voor de eenvoudige basislevel vijf kilometer vierdaagse wandelaars tot de hardcore bergbeklimmers. Voor ieder wat wils dus. Op welk niveau jij je ook bevindt, wij geven jou graag de beste tips als het gaat om hiken. Alles voor een goede voorbereiding!
Alles wat je moet weten voor een hike
Kies een partner
Wanneer je voor het eerst een flinke hike gaat doen is het fijn om dit samen met een maatje te gaan doen. Ideaal wanneer je iemand vindt die al een aantal hikes achter de rug heeft en je van zijn of haar ervaringen kan leren. Maar iemand van hetzelfde niveau is ook dikke prima. Maar waarom met een buddy? Wat dacht je van veiligheid, in geval van nood sta je er nooit alleen voor. Ook is een partner natuurlijk gezellig en motiverend wanneer het zwaar wordt. Een partner is dus geen must, maar wel een aanrader.

Weet je grenzen
Ten eerste is het goed om te weten wat je conditionele staat is en of je een beetje kennis hebt over de natuur en de gevaren ervan. Daarnaast moet je ook een goed tijdstip voor een hike plannen en weten hoelang de route gaat duren. Je wilt natuurlijk niet om middernacht nog in een afgelegen gebied lopen.
Hoewel wandelen misschien niet zo uitputtend is als hardlopen of wielrennen, is het toch uitdagender dan je wellicht zou denken. Daarom is het belangrijk om jezelf serieus te nemen om te voorkomen dat je een route kiest die veel te zwaar voor je is. Een route van vijf kilometer lijkt misschien niet zoveel, maar wanneer die vijf kilometer helemaal over een extreme helling omhoog gaat wordt de route toch wel heel pittig. Denk niet dat je dit niet kan, maar let tijdens de hike wel goed op jezelf. Begin rustig aan en neem ook op tijd rust tijdens de route. Natuurlijk is het slim om jezelf te trainen door thuis veel te lopen.
Kies een route
Tegenwoordig is via het internet eenvoudig een route te vinden. Google “beste wandelpaden (plaats)” en je komt al een heel eind. Daarnaast zijn er toffe platforms zoals The Hike die schrijven over alle toffe hikes in de wereld en hike-gerelateerde zaken zoals gear en food. En genoeg social media accounts die allerlei ervaringen met je delen. Zo jaloersmakend!
https://www.instagram.com/p/BoirPVVCOyD/?taken-by=thehike.nl
Het hike woordenboek
Natuurlijk heeft wandelen een begrippen lijst met verwante woorden en jargon. De meeste woorden zijn wel bekend, maar toch is het goed om te weten waar je het precies over hebt. Zodat je na je hike als een ware master erover kan praten. Altijd handig.
- Trailhead: het startpunt van een bepaald wandelpad.
- Access trail: een hulppad dat je leidt naar een toegangsweg, parkeerplaats of iets soortgelijks.
- Bushwhack: een off-trail wandeling of het maken van een eigen parcours.
- Cache/ geocache: een verborgen verzameling goederen of benodigdheden die op een later tijdstip opengemaakt mogen worden.
- Crest: de top van een berg of heuvel.
- Day hike: een route die binnen één dag gelopen kan worden.
- Hoogtewinst/ -verlies: het aantal feet dat je stijgt of daalt tijdens een hike.
- Loop: een type wandeling waarbij de wandelaar van start tot finish weinig of geen sporen mag volgen.
- Out-and-back: een hike waarbij vanaf het beginpunt naar een eindpunt zoals een piek of top van een berg wordt gelopen en vervolgens weer terug naar de trailhead.
- Peak/Summit: het hoogste punt van een heuvel of berg en vaak ook het eindpunt van de wandelpaden.
- Switchback: de paden van de helling in een parcour bestaan uit scherpe bochten om de beklimming of afdaling te vergemakkelijken.
- Thru Hike: een wandeling waarbij het begin- en eindpunt geografisch onafhankelijk van elkaar zijn.
- Topo/ topografie: een kaart dat het gegeven terrein van een gebied illustreert met de hoogteverschillen, fysieke oriëntatiepunten en andere belangrijke informatie.

Alles wat je nodig hebt
In principe is hiken voor een groot deel gratis. Wandelen kost namelijk niks. Natuurlijk moet je niet op Adidas slippers de Mount Everest gaan beklimmen, maar een simpele hike in bijvoorbeeld een mooi bos in Nederland hoeft niet veel te kosten. Natuurlijk zijn er wel een aantal dingen die je zeker moet aanschaffen, voordat je begint aan een wat grotere hike. De échte basics die je op zijn minst moet overwegen om aan te schaffen. Topografische kaarten, kompassen en andere gadgets laten we even achterwegen, deze zijn voor de extreme hike mensen die graag een eigen pad verzinnen. Als beginner is het verstandig om de gemarkeerde paden te volgen, zo bouw je ervaring op en het is een stuk veiliger.
The must haves:
- Goede wandelschoenen met enkel support
- Waterfles
- Speciaal ontworpen sokken voor hiken (beschermen tegen voetpijn, bacteriën, blaren, etc.)
- Backpack: voor je waterfles, eten, extra kleding etc.
- Goede broek: workout pants zijn prima, maar speciaal ontworpen broeken zijn het meest ideaal. Deze zijn licht van gewicht, comfortabel en waterproof.
- Hiking shirt: een gewoon shirt doet ook zijn werk, maar een hiking shirt is toch nét wat meer comfortabel.
- Waterdichte jas
Dus, waar wacht je nog op?
Pak je schoenen, tas en waterfles en geniet van alle toffe routes die de wereld te bieden heeft!
