De magie van parfum: 8 feiten die je nog niet wist

Parfum. Onmisbaar in het dagelijkse leven en daarom gelijk ook zo normaal geworden als tandpasta. Maar het is wel nét die extra zet tot zelfverzekerdheid. Tijd om eens dieper in de wereld van ‘per fumum’ te duiken.

Parfumontdekking: 8 feiten op een rij

Daar heb je gelijk jouw eerste feitje te pakken. Het woord parfum vindt zijn oorsprong in het Latijnse woord ‘per fumum’? Het betekent letterlijk ‘door rook’. Dus wanneer je jezelf in een geurige wolk hult, omarm je eigenlijk geurende rook. Maar laten we niet stoppen bij één feitje, want we hebben nog meer geurige pareltjes in petto. Hier zijn acht verrassende en verfrissende parfumfeitjes die je (misschien) nog niet kende.30

Parfum, De magie van parfum: <strong>8 feiten</strong> die je nog niet wist
Foto: Bigstock

1. Girl power in de parfumwereld

Herenparfum is één van dingen die iedere man veelvuldig gebruikt, maar de allereerste parfummaker was een vrouw, genaamd Tapputi. Deze geurige koningin mengde ingrediënten zoals bloemen, kruiden en kostbare harsen en bracht zo de eerste betoverende parfums tot leven. En dat deed ze rond 1200 vChr.

2. Geef het wat tijd

Grote de kans dat je parfum geen tijd gunt. Laat een nieuwe geur minstens 30 seconden op je huid rusten voordat je eraan snuffelt. Hierdoor krijgt het alcoholpercentage de kans om te verdampen en ontvouwt de geur zich op zijn best. Ruik ook niet aan te veel geuren achter elkaar. Beperk je tot maximaal drie verschillende geuren. Wil je je neus neutraliseren tussen sprays door? Snuffel dan aan koffiebonen of neem een slokje water. Je neus zal je dankbaar zijn.

3. No more wrist rubbing

Stop met je polsen tegen elkaar wrijven. Dit zorgt er namelijk voor dat de topnoten van je geur sneller vervagen. Laat je geur gewoon drogen en geniet van de volledige geurexplosie.

4. Bewaar je geurige schatten goed

Als je wil dat je parfum langer meegaat, geef het dan de juiste opbergplek. Vermijd extreme temperatuurveranderingen en bewaar je parfum op een koele, droge plek. Helaas, de badkamer en de auto zijn geen geschikte parfum-hangouts.

Parfum, De magie van parfum: <strong>8 feiten</strong> die je nog niet wist
Foto: Mart Production | Pexels

5. Spray it right

Weet je niet waar je je geur moet aanbrengen? Volgens de oude wijsheden moet je parfum sprayen op de plek waar je gekust wil worden. Klinkt misschien een beetje gek, maar het heeft een kern van waarheid. Warmte activeert de geur, dus richt je op punten waar je hartslag voelbaar is en breng je parfum aan op de binnenpolsen, de basis van je nek, achter je oorlellen en je elleboogplooien. Daar is het warm en zal de geur zich verspreiden.

6. Eau de wat? Het draait allemaal om concentratie

Het verschil tussen eau de toilette en eau de parfum zit ‘m in de concentratie. Eau de toilette heeft zo’n 10% parfumolie, terwijl eau de parfum 15% heeft. En de echte parfums? Die kunnen zelfs meer dan 20% concentratie hebben en gaan ongeveer tot 16 uur mee. Krachtig spul.

7. De geurverrassing

Verwacht niet dat je de hele dag hetzelfde ruikt. Een parfum heeft verschillende niveaus zoals de top-, hart- en basisnoten. Wil je de ware transformatie van een geur ervaren? Spray het dan op een vloeipapier en ruik op verschillende momenten van de dag. Het zal je verrassen.

8. Je bent uniek

Hier komt het coole gedeelte. Dezelfde geur kan bij twee verschillende mensen anders ruiken. Dat komt omdat parfum zich vermengt met de unieke chemie van je huid. Wat bij je vriendin geweldig ruikt, kan anders op jouw huid reageren. Test daarom Peen geur altijd op je eigen huid om het ware karakter ervan te ontdekken.

Parfum, De magie van parfum: <strong>8 feiten</strong> die je nog niet wist
Foto: Bigstock