Punctualiteit: waarom op tijd komen belangrijk is

CREDITS: The Lazy Artist Gallery

Je hebt mensen die áltijd minimaal vijf minuten te vroeg zijn en mensen die met tien minuten te laat nog steeds vinden dat ze op tijd zijn. Voor de laatste groep mensen is dit artikel. Want punctualiteit is belangrijk tegenwoordig, en dit is waarom.

Punctualiteit: waarom op tijd komen belangrijk is

Hoewel ze in bijvoorbeeld Zuid-Europese landen op tijd komen meestal met een korreltje zout nemen, zijn we in Nederland wel van de punctualiteit. Vooral voor mensen die zelf wél altijd op tijd komen kan het dan ook een doorn in het oog zijn. Punctualiteit is ook voor jou key.

punctualiteit
Foto: Pixabay

Belofte nakomen

Wanneer je met iemand afspreekt om op een bepaald tijdstip ergens te zijn, maak je als het ware een belofte. Wanneer je vervolgens een kwartier later komt aankakken heb je in principe die belofte gebroken. Op tijd komen laat anderen zien dat je een man van je woord bent.

Betrouwbaar

Punctualiteit laat anderen zien dat ze op jou kunnen rekenen en dat je betrouwbaar bent. Dit bouwt ook uit naar andere aspecten in het social leven. Wanneer je altijd te laat komt gaan mensen zich afvragen waar je dan nog meer careless over bent. Hierdoor zullen mensen de volgende keer minder snel op je rekenen en kom je onbetrouwbaarder over. Zonde.

punctualiteit
Foto: Charles Forerunner

Zelfverzekerd

Naast dat punctualiteit jouw betrouwbaarheid aan anderen laat zien, leert het je ook dat je op jezelf kunt rekenen. Hoe vaker je je namelijk aan die beloftes houdt, hoe meer de zelfzekerheid zal groeien. Hierdoor voel je meer controle over je eigen leven.

Discipline

Een punctuele man laat zien dat hij zijn tijd goed kan organiseren en dat hij aandacht besteedt  aan de details. Daarnaast kan hij prioriteiten stellen en dit onthult zijn discipline. Dit is precies de indruk die je wil achterlaten.

Stelen

Deze is voor de mensen die chronisch ’telaatkomers’ zijn. Te laten komen en daarmee de ander laten wachten is een vorm van stelen. Deze tijd hadden zij kunnen gebruiken voor dingen die zij zelf belangrijk vonden, maar daarvoor in de plaats moeten ze wachten omdat jij jouw eigen dingen belangrijker vond. Het is ook een stukje wederzijds respect.

punctualiteit
Foto: Eric Rothermel

Relaties

Te laat komen is niet bepaald bevordelijk voor je relatie met anderen. Het kan ervoor zorgen dat ze zich ondergewaardeerd voelen omdat er iets anders was dat jij op dat moment belangrijker vond. Die klant die je had moeten opwachten op het vliegveld of je date die awkward in haar eentje in het restaurant zit verdienen beter dan dat.

Carrière

Ook voor je carrière is punctualiteit belangrijk. Er zijn veel bedrijven die regels hebben over punctualiteit, en met een paar aantekeningen bonjouren ze je er gewoon uit. Daarnaast is te laat komen voor bijvoorbeeld je sollicitatiegesprek of afspraak met een nieuwe klant ook niet bevordelijk en daardoor zullen ze iemand anders zoeken om zaken mee te doen. Dit wil je niet, so don’t be that guy.

punctualiteit, Punctualiteit: waarom op tijd komen belangrijk is
Foto: Tyler Hendy