Guide: oorzaken en oplossingen voor vroegtijdig klaarkomen

CREDITS: Vidar Nordli-Mathisen

Alle mannen hebben er weleens last van. Je bent op een date met een té mooie dame en gek genoeg wil ze na het etentje ook nog eens mee naar huis. Het feest kan beginnen en je bent er helemaal klaar voor. De conversatie zet zich snel voort in de slaapkamer. Langzaam gaan de kleren uit en ja hoor; iemand heeft vanavond de tijd van ze leven.

SOS SOS

Er is een kleine complicatie. Binnen no time voel je aan je water dat het daar beneden niet goed gaat. Wat is er loos? Is sprake van vroegtijdig klaarkomen? Dit gebeurt normaal gesproken nooit. Met je maten over dit onderwerp praten is geen optie. Nu komt Manify om de hoek kijken om je een handje te helpen. Wat zijn de oorzaken van vroegtijdig klaarkomen en hoe kan je dit oplossen? Wij leggen het uit, thank us later.

Guide: oorzaken en oplossingen voor vroegtijdig klaarkomen

Te vroeg klaarkomen is niet erg, het overkomt de beste. De vraag is alleen hoe ga je dit probleem verhelpen. Je moet natuurlijk wel weten wat er aan de hand is. Er zijn namelijk meerdere oorzaken, zowel biologische oorzaken als externe factoren.

klaarkomen
Foto: Jon Tyson

Soorten vroegtijdig klaarkomen

Er zijn twee verschillende soorten ’te vroeg klaarkomen.’ Levenslang vroegtijdige ejaculatie of verworven vroegtijdige ejaculatie. Heb je het al je hele leven dan zal je vanaf je eerste seksuele ontmoeting al een te snelle ejaculatie hebben ervaren. Grote kans dat je dan meestal voor de seks al klaarkomt of niet langer dan een minuut te keer kan gaan als een bunny. 

Als je het hebt verworven, dan heb je waarschijnlijk een vrij actief seksleven gehad. Je krijgt er dan out of the blue last van en binnen drie minuten ben je uitgespeeld. No problemo, het belangrijkste is natuurlijk hoe je die minuten indeelt.

klaarkomen
Foto: Dainis Graveris

Oorzaken voor vroegtijdig klaarkomen

Je hebt er waarschijnlijk al over nagedacht wat het probleem is. Dit probleem heeft niet altijd dezelfde oorzaak, er zijn namelijk verschillende oorzaken. Goed opletten dus en kijk gelijk of iets je bekend voorkomt. Als je de oorzaak weet kan je het ook sneller oplossen. Knowledge is power. 

 • Neurobiologische oorzaken: het kan zijn dat er een bepaalde chemische onbalans is in de hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat je te maken hebt met psychologische dilemma’s. Vaak is er dan sprake van faalangst waardoor je niet als Hugh Hefner tekeer kan gaan.
 • Het over-analyseren van je seksprestatie: jezelf de hemel in prijzen over je goede bedprestaties is geen probleem. Je moet ze alleen wel nakomen. Soms leg je teveel druk op je schouders en ben je er enorm veel mee bezig. Zet je verstand op nul en gewoon gaan met die banaan.
 • Stress of angst: seks brengt tal van manieren met zich mee die voor stress of angst kunnen zorgen. Soms willen je hersenen nog wel door maar is je lichaam er al snel klaar mee. Zorg dus dat je lekker ontspannen bent.
 • Ervan uitgaan dat je gaat falen: met deze attitude zorg je er juist voor dat je gaat falen. Hoe vaker je het tegen jezelf zegt hoe sneller je het zelf gaat geloven. Ze noemen het ook wel self fulfilling prophecy. Ga er dus vanuit dat je de beste bent.
 • Gevoeligheid: het kan zijn dat je gevoeligheid gewoonweg heel hoog ligt. Door de extreme gevoeligheid zal het lastig zijn om jezelf in bedwang te kunnen houden.
 • Bijwerkingen: het hoeft niet altijd aan jou te liggen. Grote kans dat het ook door bijwerkingen komt van medicijnen, alcohol, drugs of zelfs je eetpatroon. Nu is het vast duidelijk waarom je hem niet omhoog kreeg na de kerstborrel op het werk.
 • Relatieproblemen: als je meer bezig bent met andere dingen dan heeft dit negatieve effecten op je bedprestaties. Een steady relatie is key.
klaarkomen
Foto: Fabian Albert

Oplossingen om het langer vol te houden

Er zijn genoeg oplossingen om dit probleem te tackelen. Onthoud wel dat ieder lichaam anders werkt. Sommige dingen zullen wel bij jou kunnen werken en bij een ander juist niet. Let’s find out.

 • Delay-spray: dit is een spray die je op je jongeheer kan spuiten. Dit zorgt ervoor dat je nog wel gevoel hebt, maar dat het minder gevoelig is als normaal. Zo kun je waarschijnlijk wel lang genoeg kan rollebollen met je partner.
 • De knijptechniekjawel je leest het goed, de knijptechniek. Als je op het juiste moment knijpt kan je voorkomen om te vroeg klaar te komen.
 • Draag een condoom: we hopen dat je altijd bij een onenightstand een condoom gebruikt, maar als je niet té snel wil klaarkomen dan kan het ook een oplossing zijn in een relatie. Het zal iets minder gevoelig zijn en zorgt ervoor dat je net wat langer door kan gaan.
 • Edging: ook wel bekend als de stop-start techniek. Praktisch gezien hetzelfde als voor het zingen de kerk uit. Nu moet je alleen op tijd stoppen zodat je daarna weer door kan gaan. Geef het wat tijd en je bent een echte professional.
 • Masturbeer voorafgaand: deze ken je waarschijnlijk al. Toch lichten wij hem even toe; masturbeer twee uur voordat je met iemand naar bed gaat. Soms zie je het natuurlijk niet aankomen en is deze optie out of the running.
 • Denk aan iets anders: de cliché die je vast wel vaker hebt gehoord. Denk aan iets anders, soms werkt het. Voor de één is het een perfecte oplossing en voor de ander totaal niet. Al gekeken of het bij jou werkt?
 • Natuurlijke medicijnen: tegenwoordig zijn er verschillende natuurlijke medicijnen die je moeten helpen om niet vroegtijdig klaar te komen. Zulke medicijnen kunnen alleen wel ook bijwerkingen hebben dus let hier op. Voorbeelden hiervan zijn: Yimusake-tabletten, Qilin-pillen of zinksupplementen. Doe wel je research voor je zoiets koopt.
 • Bepaalde voedingsmiddelen: producten met zink en magnesium blijken je kunnen helpen om langer door te kunnen gaan. Denk hier aan: oesters, amandelen, pompoen zaden, bruine bonen, kikkererwten, sesam zaden, pure chocola en knoflook.
klaarkomen
Foto: Dainis Graveris