Waarom je naar de 24 uur van Le Mans moet gaan

Soms ontvangen we van die uitnodigingen waarvan er een grote grijns op ons gezicht getoverd wordt. Ford Nederland vroeg of we interesse hadden om een weekend de 24 uur van Le Mans bij te wonen. Toen we daarna te horen kregen dat we er ook nog eens een roadtrip van gingen maken met een Ford Mustang en een Ford Focus RS waren we om. Let’s go!

24 uur lang op een stoeltje zitten

We hebben allemaal wel eens moeite met concentreren. Vluchtige media op je tijdlijn, snelle nieuwsberichten in je RSS feed zorgen er voor dat je spanningsboog een stuk minder lang gespannen staat dan vroeger. Neem voetbalstadions. De gemiddelde bezoeker wordt er ouder en ouder en steeds meer clubs hebben moeite om jongeren te verleiden tot het aanschaffen van een seizoenkaart. Schijnbaar kunnen mannen net als jij en ik zich nog moeilijk 90 minuten lang op een voetbalwedstrijd concentreren. Ga maar na; hoe vaak kijk jij per dag op je smartphone? Exact. Dit in gedachten houdend; zou het mij lukken om 24 uur op een stoeltje te zitten en naar een race wedstrijd te kunnen kijken?

Veel te doen

Antwoord is nee. Er is bij de 24 uurs race van Le Mans ontzettend veel te doen! Maar eerst even wat achtergrondinformatie. Zoals de naam al doet vermoeden wordt de 24 uurs race gereden in Le Mans. En dit best wel mooie stadje (ongeveer 200 km ten zuiden van de Belgische grens) wordt 1 keer per jaar volledig opgeofferd om de race tot een feest te maken. Let wel, de voorbereidingen beginnen al maanden van te voren. Dit betekent dat het stadje dus ook al maanden van tevoren omgetoverd is tot een circuit. De vrije trainingen en kwalificaties beginnen al een paar weken van te voren.

260 duizend mensen

Gedurende het event komen er zo’n 260.000 toeschouwers het spektakel aanschouwen. Vriendengroepen, gezinnen, stelletjes, maar vooral pur sang autoliefhebbers die hun auto naast hun kampeertentje hebben gezet en de barbecue aansteken.  En gedurende het event is er veel te beleven. Op de vooravond van het event is er de zogeheten Drivers Parade, waar de coureurs in cabrio’s langs de menigte komen rijden en gadgets het publiek in gooien. En de coureurs zijn ware helden, want zij durven het aan om een uitputtingsslag van 24 uur aan te gaan. Weliswaar in teamverband, maar toch. Ga er maar aan staan. En, als je racefanaat bent is het best wel uniek, om zo dicht bij je held te kunnen komen. Dit spektakel speelt zich af midden in het centrum van Le Mans. En als de Drivers Parade eenmaal is afgelopen is het party time. Je kunt overal  een hapje eten en buiten staan veel drank en feest tenten waar je een kijkje kunt nemen. Qua sfeer moesten we zelf een beetje denken aan carnaval, of Koningsdag. Prima vibe!

Het circuit

Zoals eerder beschrijven is het circuit een mix tussen een ‘normaal’ circuit en een stratencircuit. Het circuit is 13.5 km lang (!) en er worden snelheden behaald tot wel 330 km/h. In de langzaamste bocht moet er afgeremd worden naar 85 km/h en in de snelste bocht wordt er een snelheid gehaald van 245 km/h. In een bocht!  Het circuit is zo groot dat het in de voorgaande jaren is voorgekomen dat het op de ene plek keihard kan stortregenen, en op andere delen van het circuit het kurkdroog is. Wat uiteraard veel vergt van de stuurmanskunsten van de coureurs en het de race des te spannender maakt.

Eeuwige rivalen: Ford vs Ferrari

Ford en Ferrari  hebben een verleden waar hun rivaliteit is ontstaan. In de jaren 60 wilde Henry Ford II, Ferrari overnemen. En de liefde was blijkbaar wederzijds, want Enzo Ferrari stuurde een brief naar Ford waarin hij zijn straatproductielijn aanbood, zolang hij zelf maar controle bleef houden over de race-tak. De deal was bijna rond, de Amerikanen vlogen naar Maranello om alles definitief te maken. Totdat er discussie ontstond over 1 passage, waarin stond dat Ferrari voor zijn race team budget aan moest vragen bij Ford. Dit punt was onoverbrugbaar waardoor de heren besloten uit elkaar te gaan. Waar dit soort bedrijven in deze tijd direct naar de rechter zouden stappen, loste Henry Ford Junior het wat stijlvoller op: hij besloot zijn eigen supercar te bouwen: de Ford GT40. En waar Ferrari de edities 1960 t/m 63 wonnen zijn ze na de introductie van de GT40 nooit meer eerste gewonnen. Ford daarentegen klom maar liefst 4 jaar achter elkaar  het podium op, van 1966 t//m 1969.

De race

En dan de race zelf. Die begint op een zaterdag stipt om 15.00 uur in de middag en gaat dus 24 uur lang door. Pas als je er bent merk je pas hoe bizar dat is. Je gaat even wat eten, eventueel wat slapen, gaat naar wat optredens kijken om wat sfeer te proeven. In de avond drink je wat biertjes en ga je langzaam aan je tent, hotelkamer of misschien wel auto op zoeken om te gaan slapen. De volgende dag wordt je wakker, ga je ontbijten en zijn de heren (en een enkele vrouwelijke coureur) nog steeds aan het racen. Onwerkelijk.

 4 verschillende raceklassen door elkaar

Er doen vier verschillende klassen mee aan de 24 uur van Le Mans, namelijk de LM P1, LM P2, LM GTE PRO en de LM GTE AM. Deze vier verschillende raceklassen rijden gelijktijdig de race. Wat zorgt voor idioot veel inhaalacties, aangezien het verschil tussen de koningsklasse en de laagste race klasse aanzienlijk is. Extreem veel fun voor het publiek langs de baan.

Overal te volgen

En het publiek kan de race overal volgen. Overal langs het circuit hangen schermen, er zijn speciale radiozenders die 24 uur verslag doen, op een app kun je de race tot op de seconde nauwkeurig bij houden en ohja, kijk ook eens af en toe om je heen, dan zie je ze ook gewoon voorbij komen scheuren.

When the night falls

En dan komt er het moment dat het begint te schemeren en dat de nacht zijn intrede doet. Dit is magisch. Iedereen pakt zijn camera of mobieltje om de allermooiste shots te maken. Het bulderende geluid van de motoren in combinatie met de vonken die van de auto’s af vliegen geeft je iedere keer weer een adrenaline-shot. En dan weer het besef dat dit de hele nacht door zal gaan doet je beseffen dat  hier echte beroepsidioten, of autoliefhebbers bezig zijn.

https://www.instagram.com/p/BVdT8X-BTrc/?taken-by=hienstagram1

Conclusie

Mocht je twijfels hebben om naar Le Mans te gaan hopen we je die bij deze ontnomen te hebben. Of je nu met vrienden gaat kamperen, of met je vrouwlief een hotel neemt. Een weekend lang kijken naar het race spektakel en het circus daar om heen is absoluut de moeite waard. De feeststemming een dag van te voren, de race zelf, en de algehele carnavalssfeer die er hangt zijn fenomenaal. En dan het magische moment dat de schemering valt en het langzaamaan donker begint te worden, terwijl je naar een race aan het kijken bent. Moet je meegemaakt hebben.

 

Total
1
Share