Herboren met verslindende specs: de nieuwe Ford Mustang

CREDITS: Ford

Al 60 jaar lang rolt-ie onafgebroken van de band: de Ford Mustang. Het paradepaardje op de weg, in de films (legendarisch hè, Steve McQueen?) én als pronkstuk op mancavemuren.

Ford viert die 60-jarige mijlpaal met een wederopstanding, die vanaf nu ook te bestellen is in Nederland. Met verslindende specs  en zijn vernieuwde 5,0-liter V8-motor rijdt hij ons land binnen met de woorden ‘I like to make an entrance’. 

Nieuwe Ford Mustang likes to make an entrance

Ford maakt die entree met twee versies: de Mustang GT en de Mustang Dark Horse. Laatstgenoemde, zoals je al verwacht, is de productieversie die het meest voorbereid is op circuitgebruik: in 4,4 seconden schiet-ie naar de 100 km/h. Al mag de Mustang GT niet zeuren op het feestje. Met 446 pk en 540 Nm in de gelederen wordt een legendarisch prestatieniveau bereikt.

Foto 1: Mustang GT, foto 2: Mustang Dark Horse | Ford

Powerhorse 

De vernieuwde 5,0-liter V8-motor is van de vierde generatie (Gen IV) en heeft een nieuw een nieuw inductiesysteem met een dubbele luchtinlaat en een dubbel gasklephuis. Hierdoor stroomt de lucht sneller door en wordt een hoger motorvermogen bereikt. Doordat de Mustang leverbaar is met de tientrapsautomaat van Ford en met een handgeschakelde zesversnellingsbak, zal het iconisch gas geven worden met een icoon. Je rijervaring wordt door het zogenoemde Rev-matching tot het maximale niveau getild: het systeem houdt het motortoerental vast tijdens handmatig terugschakelen. Dat doe je in zes verschillende rijmodi: Normal, Sport, Slippery, Drag, Track en een persoonlijke optie. Elke rijmodus heeft zijn eigen graphics die worden getoond op het digitale, 12,4” grote instrumentenpaneel.

Ford Mustang, Herboren met verslindende specs: <strong>de nieuwe Ford Mustang</strong>
Foto: Ford

Modern scherp, met dikke knipogen naar het verleden

De Mustang heeft designtechnisch al heel zijn leven liefhebbers in de tang. Ook het nieuwe paradepaardje heeft moderne, scherpe lijnen, maar ook knipogen naar het legendarische verleden. Herkenbaar met de borst vooruit, dus. De gestroomlijnde daklijn, de gespierde, brede body en de kortere achteroverhang doen denken aan de eerste generatie Mustangs. Dat gevoel wordt versterkt door de lage rand van in de drieën gedeelde motorkap, die aansluit op de nieuwe ledkoplampen. Dit is volledig geïnspireerd op het originele ontwerp uit de jaren ’60. Om het af te maken heeft de Mustang GT grotere openingen in de grille. Wat er niet alleen beestachtig uitziet, maar ook zorgt voor een grotere luchtstroom onder de motorkap.

Vanbinnen pronkt Ford met de technologisch geavanceerde, op de bestuurder gerichte cockpit. Als bestuurder heb je zo een ‘afgeplat’ stuur met een dikke rand, aanpasbare interieurverlichting en veel koperkleurige en donkere tinten om je heen. Het eerder genoemde instrumentenpaneel vloeit naadloos over in het centrale 13,2”-paneel en dat is schuin op je gericht.

Ford Mustang, Herboren met verslindende specs: <strong>de nieuwe Ford Mustang</strong>
Foto: Ford

De Dark Horse paradeert

De Mustang Dark Horse heeft een nóg sterkere versie van de nieuwe V8-motor. Het vermogen bedraagt 453 pk en er is 540 Nm koppel. Standaard vind je in de Dark Horse een TREMEC-zesversnellingsbak met een 3D-geprinte titanium versnellingspookknop. Net zo standaard is een Performance Package: extra koelers voor de motorolie, een lichtere radiator met verbeterde warmteafvoer en krachtigere ventilatoren voor de achteras. Daarbij wordt ook het onderstel speciaal voor optimaal rijgedrag afgesteld.

De Dark Horse is vanaf de buitenkant ook direct te herkenen. Zo omringt een schaduwafbeelding de donkere ledkoplampen, komt-ie met een glanzend zwarte grille en heeft de onderbumper hoogglanzende ‘hoektanden’. Daarnaast zijn de Mustang-badges op verschillende plekken vervangen door het nieuwe Mustang Dark Horse-logo. Ook (digitaal) in het interieur. Daar vind je een op de autosport geïnspireerd stuurwiel met zilverkleurige schakelpeddels en een speciale Drive Mode-knop. En dat alles in de interieurkleur Black Alley, met contrasterende blauwe stiksels op de portier- en stoelbekleding.

Foto’s: Ford

Prijskaartje(s)

De nieuwe Mustang komt in twaalf carrosseriekleuren, waaronder drie nieuwe: Blue Ember, Vapor Blue en Yellow Splash. Voor de Mustang Dark Horse is de Blue Ember metallic lak ontworpen – een koele, donkere tint. Ga je voor de Mustang GT, dan is de vanafprijs €131.900 (voor een meerprijs komt de convertible in beeld), de Mustang Dark Horse gaat pas over de toonbank vanaf €145.400. Maar, dan heb je wel een herboren icoon met verslindende specs. Mocht je er nog geen genoeg van hebben, dan vind je hier alles over het nieuwe beestje.

Source:
LEES OOK
Weekend Desires #339
Daar zijn we dan: het eerste EK-weekend. En omdat niet álles verandert, vind je hier op vrijdagmiddag wat je van ons gewend bent: onze Weekend Desires. View…
Catalaanse get-a-away met Elke Spa Hotel
De Costa Brava; Catalaans voor ‘ruige, wilde kust’. Maar dat is niet het enige wat-ie te bieden heeft. Denk aan authentieke kustplaatsjes, strand, ontspanning, activiteiten, cultuur en…