De perfecte gin tonic: hoe je hem thuis maakt

Tegenwoordig kan je nergens meer een ‘gewone’ gin tonic bestellen. Iedere gin wordt geserveerd met bijpassende tonic en wordt afgemaakt met smaakmakende garnering. Super lekker én super simpel om thuis te maken. De truc is om te weten welke gin je met welke tonic mixt.

Zowel gin als tonic (wat in steeds meer verschillende smaken en merken te krijgen is) is op te delen in vier categorieën: kruidig, citrus, floraal en zoet. De basis van iedere gin is gebaseerd op een van deze categorieën en aan de hand hiervan kies je ook welke tonic en garnering erbij past. De garnering is ook zeker niet enkel ‘zodat het er leuk uitziet’, maar kan de smaak van je gin-tonic bepalen.

Kruidig

Kruidige gin is ook echt kruidig: je proeft kruiden, kan kruiden gebruiken voor de garnering en geeft je drankje extra smaak en pit. Je kan deze gin het best combineren met een neutrale tonic, bijvoorbeeld Thomas Henry Tonic Water of Fever Tree Tonic Water. De garnering zorgt er voor dat de kruiden die je wil proeven naar boven komen – denk aan tijm, rozemarijn en basilicum, maar je kan ook vers gemalen peper gebruiken. Voorbeelden van kruidige gins zijn Bobby’s, Bulldog, Hendrix en Copperhead.

Tip: 35 ml Bobby’s, 100 ml Fever Tree tonic, 1 schijfje sinaasappel, kruidnagel

Citrus

Bij gin op basis van citrus moet je denken aan citroen, sinaasappel en limoen. Dit kan je dan ook gebruiken als garnering. Omdat citrus vrij neutraal is, kan je er wat heftigere tonics bij serveren. Aromatische tonics zoals Fever Tree clementine & cinnamon of Fever Tree Elderflower zijn prima combinaties met gin op basis van citrus. Lekkere gin in deze categorie is Beefeater, Tanquery en Bombay.

Tip: 35 ml Tanquery, 100 ml Fever Tree tonic, 1 schijfje sinaasappel, 1 stokje zoethout

Floraal

Florare gin smaakt bloemig, je kan denken aan jasmijnthee. Bij florale gin is het lekker om fruitige of aromatische tonic te gebruiken – bijvoorbeeld Thomas Henry Elderflower en Fever Tree mediterranean. Sipsmith, Gordon’s Elderflower en Brockmans zijn een aantal lekkere florale gins. Je kan ruim variëren met garnering in deze categorie, het hangt af van welke smaak jij graag wil benadrukken. Denk aan rozemarijn, jeneverbes, maar ook citroen, komkommer en zwarte peper.

Tip: 35 ml Sipsmith London Dry, 100 ml Thomas Henry Elderflower, steranijs

Zoet

Zoete gin kan makkelijk afgemaakt worden met zoete tonic en zoete garnering. Denk aan aardbeien, frambozen, vlierbloesem en rozenblaadjes. Door deze garnering te gebruiken wordt je gin tonic al snel erg zoet. Om wat meer balans te vinden kan je er dan een takje munt of een schijfje citroen bij doen: dat maakt de smaak weer is frisser en dus minder zoet. Puerto de India Strawberry, Marula en Hammers Old English zijn lekkere zoete gins.

Tip: 35 ml Hammers Old English Gin, 100 ml Thomas Henry tonic, frambozen en een takje munt

Ten slotte is gin een ontzettend leuke drank om mee te experimenteren. Je kan van alles proberen met verschillende kruiden, smaken en frisdranken. Er is genoeg om te proeven, dus wij zeggen: enjoy! 

 

Total
5
Share