De foodtrends van 2018 

Uit eten gaan in 2018 moet weer een culinair hoogstandje worden. Volgens alle economische voorspellingen hebben we dit jaar allemaal wat meer te besteden dan vorig jaar, dus we kunnen ons ook vaker en duurder laten fêteren. Maar waar moet je op letten? En wat gaat het helemaal worden dit jaar? Wij zochten het voor je uit. Mocht het om het uitkiezen van een restaurant gaan, ben jij voortaan de eerste aan wie ze het zullen vragen.

Foodtrends 2018

Thee i.p.v. wijn

Theeliefhebbers opgelet: dit gaat het helemaal worden in 2018. Zowel gekoelde als warme thee zullen steeds meer hun intrede doen als vervanger van wijn bij het eten. Serieus? Volgens de kenners wel.

Kleine nuance: steeds meer restaurants gaan thee schenken i.p.v. wijn. Thee heeft namelijk een smaakversterkend effect, net als wijnen. Met daarbij een heel groot bijkomend voordeel: er zit geen alcohol in. Ideaal voor mensen die geen alcohol mogen, willen of kunnen drinken.

De vierde maaltijd

Oké, je neem dus een ontbijt in de ochtend, een lunch in de middag en een diner in de avond. Snappen we helemaal, lekker overzichtelijk ook. Maar wat als er nu een vierde maaltijd bij komt? Niet zo gek. Vooral als je je bedenkt dat we niet echt meer vaak op gezette tijdstippen eten. Ofwel, waar we vroeger de dampende piepers exact om 17:00 uur op tafel hadden staan, is dat nu door onze overvolle agenda’s vaak wat later. We werken wat later door, gaan tussendoor nog naar de sportschool. Dus waarom geen vierde maaltijd die we later op de avond nog verorberen. Bij het diner zul je iets minder gaan eten, omdat je weet dat de vierde maaltijd er later op de avond ook nog aan zit te komen.

Clockless eating

Het wordt nog gekker, want tijd is ook maar relatief. Clockless eating is het principe dat restaurants de hele dag ontbijt, lunch en diner serveren. Sommigen zelfs 24-uur lang. Zelfgemaakte gerechten die anytime genuttigd kunnen worden. Je kunt dus gerust een hamburger bestellen als ontbijt of een pas om 17u een eitje Benedict bestellen omdat je pas net uit je nest bent.

Plantaardige eiwitten

In 2018 zal een stevige biefstuk of een ander stuk vlees niet meer je enige bron van eiwitten zijn. Plantaardige eiwitten zoals peulvruchten, broccoli en paddestoelen zijn gezondere opties voor jezelf, maar ook het milieu. Onze verwachting is dat we steeds meer plantaardige producten zullen vinden op de menukaart van menig restaurants.  We zullen het traditioneel vlees-groente-aardappel menu meer naar de achtergrond verdrijven en met creatievere menu’s gaan komen. Wat te denken van bloemkoolbiefstuk? Of paddenstoelenvlees?

Vlees

Zelf zullen we ook steeds bewuster met vlees omgaan. Het is inmiddels bij het grote publiek bekend dat de vlees- en zuivelconsumptie de grootste vervuiler stimuleert: de landbouw. Niet dat we hierdoor allemaal vegetariër worden, maar we gaan er wel bewuster mee om. Het is daarnaast beter voor onze gezondheid en we dragen minder bij aan de manier waarop ze in de landbouw omgaan met dieren. Wat 10 jaar geleden alleen nog voor hippies weggelegd was, is anno 2018 publiekelijk domein.

Ei in je koffie

De Vietnamezen drinken het al sinds 1940: ‘cà phê trúng’, ofwel Vietnamese eikoffie. Het ontstond doordat een barman niet genoeg melk had voor de cappuccino die hij wilde maken. Hij vulde het aan met ei en het iedereen was verkocht. Het drankje ging zo viral als dat het kon gaan in een Aziatisch land in de begin jaren ’40.

Dit jaar gaat het drankje de rest van de wereld veroveren. Het is ook nog eens heel makkelijk te maken. Mix eigeel, gezoete gecondenseerde melk en suiker in een beker en vul dit aan met koffie. Go for it mate!

Rights: oh contraire | Flickr

De Scandinavische keuken

We love the Nordics. Behalve hun stijlvolle kleding zullen we ook de gerechten van de Scandinaviers overnemen. Zij zijn namelijk vooruitstrevend in het bereiden van voedsel met plantaardige eiwitten, darmgezondheid en seizoensgebonden gerechten. Ook hebben zij veel ervaring met het bereiden van hoofdgerechten met zeevruchten, wat over het algemeen veel gezonder is dan vlees. Gefermenteerde producten zoals vis en augurken uit de Scandinavische regio zullen het ook goed doen, die tevens ook weer goed zijn voor de gezondheid van je darmen. We zullen tevens ook meer interesse gaan hebben in extreme smaken, en ook het aanbod zal zich hier op aanpassen. Wat weer te maken heeft met een aantrekkende economie. Wanneer we ons wat meer kunnen veroorloven, gaan we eerder ongebruikelijke dingen proberen.

Van boer-tot-bord menu’s

We vinden het dus steeds belangrijker om te weten waar ons voedsel nou eigenlijk vandaan komt. Hoe is het gemaakt? En is het wel diervriendelijke gefokt? Restaurants en fokkers zijn ook steeds bewuster van deze trend en ook zij zullen beseffen dat de consument steeds kritischer wordt. Watskeburt met mijn eten, vanaf de boer totdat het op ons bord ligt. Vooral als het gaat om vleesproducten en hormonen. Consumenten zoals jij en ik zijn meer en meer geïnteresseerd in wat ze aan het eten zijn, meer dan ooit. En, we houden restaurants en merken ook verantwoordelijk als het voedsel niet op een fatsoenlijke manier gemaakt of behandeld is. Restaurants zullen daarom ontzettend creatief moeten zijn en waarschijnlijk per seizoen hun menu aan moeten passen.

‘Darmgezond voedsel’

De gezondheid van je darmen. Yuk. Niet meteen het meest sexy onderwerp op voedselgebied, maar in 2018 zal dit steeds belangrijker worden. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat je darmgezondheid rechtstreeks verband houdt met de algehele hersenfuncties, waaronder je geestelijke gezondheid. Ook ziektes zoals Alzheimer en kanker zouden hierdoor minder snel voor komen. De voedselindustrie heeft deze hint ook begrepen en daarom zullen gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi, zuurkool steeds meer aangeboden worden. Denk ook aan gekweekte voedingsmiddelen, zoals yoghurt met probiotica en voedingsmiddelen met prebiotica zoals cichoreiwortel, gember en artisjokken. Allemaal voedsel om de darmgezondheid te bevorderen.

 

Je tafel delen met vreemden

Niet alleen is het een slimme truc van restaurants om meer mensen per vierkante meter kwijt te kunnen, het is tevens een makkelijke manier om met mensen in contact te komen die je nooit hebt gesproken. Je gaat uit met vrienden omdat dat vertrouwd is, of misschien wel omdat je niet alleen wilt zijn. Maar hoe leuk is het om tijdens het eten ook op een laagdrempelige manier andere mensen te leren kennen? Alleen als je daar zin in hebt uiteraard. Een kwestie van aanvoelen. Klikt het niet met je nieuwe tafelgenoten, geen man overboord, ga je mooi weer in conversatie met je maten. Maar klikt het wel, heb je met zijn allen een mooie avond en nog een stel vrienden erbij voor een avondje.

Foto: Down Town Gourmet Market, Eindhoven

Toetjes

Uiteraard blijven we geïnteresseerd in al het culinaire van over de grens, maar we zullen dit meer terug zien in de toetjes. Wat te denken van eclairs uit Frankrijk in combinatie met koffie, of een mix van tropisch ijs wat zijn oorsprong kent uit de Filipijnen. We zijn en blijven immers een reislustig volk. En een dessert wat in het buitenland erg populair is geeft ons dan toch het gevoel om even weg te zijn. Of om na te denken over de aankomende vakantie.

Eten van vroeger

Oké oké, dat we aan het prediken zijn dat gezondheid in 2018 voor op staat had je inmiddels al wel begrepen. Maar we verwachten ook dat de oud Hollandsche gerechten weer langzaam aan boven komt drijven. Wat te denken van boerenkool met worst, hutspot, erwtensoep en wat te denken van een heerlijke portie stamppot?

Dat klinkt allemaal niet heel speciaal in sommige oren, maar chef’s zullen hier steeds culinairder mee omgaan. Denk aan het boerenkoolfrietje of stampotkroketten! Wat? Jup, de Lidl heeft voortaan kroketten in de schappen liggen gevuld met stampot en rookworst, maar ook met erwtensoep. Een snertkroket!

Foto: Lidl
Total
34
Share