Belvedere brengt twee nieuwe wodka’s uit en wij mochten proeven

Dat Belvedere geen bescheiden wodkaflessen maakt zal je vast al wel eens gezien hebben. Grote, majestueuze zware flessen die een statement lijken te willen maken. Nu werden we vriendelijk verzocht om twee nieuwe smaken te komen voorproeven, in het fijne Arc by Lute restaurant. Oooookeeeeeee!

Smogóry Forest en Lake Bartężek 

Sinds 1993 maakt Belvedere haar intrede in de wereld der wodka’s. Door het gebruik van Poolse Dankowskie rogge en water uit Belvedere’s eigen waterbron garanderen zij een zachte, lichte zoete smaak en een soepel fluweelzachte afdronk. Na een paar keer geproefd te hebben kunnen wij het hier alleen maar mee eens zijn ;-).

Pools rogge

Dat de twee nieuwe wodka’s exotische Poolse namen hebben zal je vast niet ontgaan zijn. ‘Smogóry Forest’ en ‘Lake Bartężek’ zijn gemaakt met rogge uit één specifiek gebied en zijn vernoemd naar het dorp van herkomst. Het wodka-label werkt samen met zeven roggeboerderijen. Belvedere richt zich met de nieuwe wodkas op twee daarvan: Lake Bartężek, wat gelegen is aan een helder meer, en het groene Smogóry Forest.

Hoe smaakt het?

De Smogóry Forest wordt geproduceerd op een klein landgoed, diep in West-Polen en wordt geproduceerd van ‘Dankowskie Diamond’ rogge. De landelijke regio staat bekend om zijn dichte bossen, onstuimige weer, milde winters en vruchtbare grond. En de kenners? Die omschrijven de smaak als een zoet-zoute finish van gezouten karamel, honing en witte peper. En wij? Omdat wij geen absolute wodka kenners, maar meer fans zijn, nemen we dit ter kennisgeving aan. We kunnen je wel garanderen dat de geur van de Smogóry Forest echt heel erg lekker is, zelfs zo lekker dat we het na lang ruiken toch maar eens op gingen drinken!

Lake Bartężek dankt zijn naam aan het meer dat langs de Oostelijke grens van de roggeboerderij loopt. De wodka is gedistilleerd in het Noord-Poolse Mazury-gebied, met zijn glasheldere gletsjermeren. Baltische winden en lange, sneeuwrijke winters begraven de rogge meer dan 80 dagen onder de sneeuw. De kenners zeggen dat de smaak zich laat omschrijven in tonen van zwarte peper, geroosterde noten en room. Het resultaat is een volle, ronde en milde smaak. De unieke smaakprofielen die de wodkas kenmerken, illustreren de verschillen in terroir van de Dankowskie Diamond rogge. En wat vinden wij er van? In onze termen: wij vonden deze wodka wat rauwer en zwaarder dan de Smogóry Forest. Complexer dus, maar niet minder lekker!

Al met al zijn het twee heerlijke nieuwe smaken die ook nog eens een mooie heritage hebben. En zelfs achter de flessen zit een mooi verhaal. Een vierkante onderzijde die langzaam overloopt in een ronde bovenkant en chique korte nek. Smogóry Forest heeft een rokerige, grijze kleur, vergelijkbaar met de mist in dichte wouden. Lake Bartężek’s verloopt van diepblauw naar bijna doorzichtig als helder ijswater.

Foto’s: Jesaja Hizkia

Total
1
Share