Zo knoop je je jasje | Suit Up Tuesday

Vorige week:  Groen doen

Het lijkt zo simpel; Je hebt een knoop en een knoopsgat. De knoop doe je door het knoopsgat en klaar is Kees. Echter zoveel jasjes, zoveel knopen en zoveel fouten. Ik zie het dagelijks, verkeerd geknoopte jasjes. Je wordt er niet voor afgeschoten, maar zonde is het wel. Buiten de etiquette om doet een verkeerd geknoopt jasje namelijk ook bar weinig voor de pasvorm. Goed om dus even de verschillende jasjes door te lopen én hoe je deze knoopt!

Knopen

Eerst nog een klein beetje warenkennis over de knopen zelf. Want hoe klein detail het misschien ook is, er valt echt wel wat over zeggen. Met name over de kwaliteit.

Horn knopen. Gemaakt van, de naam zegt het al, horn. Kun je herkennen aan het feit dat de knoop niet helemaal glad is. De bovenkant is meestal mat en als je de knoop tegen je wang houdt voelt hij koeler aan dan plastic. Feit is dat geen knoop hetzelfde is. Daarnaast sterker en luxer dan plastic, dus een must voor een op maat gemaakt pak.

Corozo knopenGemaakt van Braziliaanse noot. Op het eerste gezicht mooi plat, maar als je goed kijkt zie je een fijne groef die bijna een beetje op hout lijkt. Net zoals de horn, is de knoop sterker dan plastic.

Polyester knopen. De meeste ‘plastic’ knopen zijn van polyester en zijn over het algemeen helemaal glad. Voelt niet koud tegen je gezicht en zijn, op het oog, tegenwoordig bijna niet te onderscheiden van de horn knopen.

Mother of pearl. Gemaakt van schelp. Kun je herkennen aan het feit dat de knopen van elkaar verschillen en deze voelen dus wel koud aan. Heeft wel als risico sneller te breken dan bijvoorbeeld een plastic knoop. Voor alle knopen van natuurlijk materiaal geldt dat je het beter even kunt zeggen als je je pak naar de stomerij brengt. Dan wordt er rekening mee gehouden en heb je minder kans op beschadiging.

Eénknoops jasje

De meest makkelijke als het aankomt op het knopen van je jasje. Wanneer je staat heb je de knoop vast, ga je zitten maak je je knoop los. Als je de knoop vast laat dan trekt de stof, zit het niet zo lekker en het ziet er gewoon raar uit. Gewoon losmaken dus als je gaat zitten.

Tweeknoops jasje

Als je onthoudt dat je de tweede, onderste, knoop niet mag gebruiken dan zit je goed. Daarnaast geldt dezelfde regel als bij het éénknoops jasje; als je staat (bovenste) knoop vast en als je zit de knoop los.

Drieknoops jasje

Het drieknoops jasje heeft eigenlijk een heel eenvoudig ezelsbruggetje: “soms, altijd, nooit”. Dit betekent dat je wanneer je het leuk vindt de bovenste knoop dicht of open hebt, de middelste altijd en de onderste nooit. Persoonlijk zou ik er niet voor kiezen de bovenste knoop dicht te doen. Alleen de middelste knoop vast geeft je een mooier silhouet.

Double-breasted jasje

Je kunt er voor kiezen om elke knoop vast te knopen, maar mocht je wat open willen houden zorg dan dat dit de onderste knoop is. Er is niet echt een goed of fout tussen helemaal dicht of half dicht, zolang je je jasje maar dicht houdt want dat staat simpelweg het mooist. Een double-breasted jasje mag je overigens wel dicht laten als je gaat zitten.

Total
0
Share