Zo geef je je outfit een 60’s touch

CREDITS: Spencer Selover

Vorige week hadden we het al over de hippies en bohemian stijl in de 70’s. Deze trends kwamen voort uit de 60’s fashion. Geen probleem, want de 60’s hadden zo ook hun eigen trends van die tijd. Bovendien was dit ook het decennium van The Beatles en mod fashion. Minder los en zweverig, meer strak en netjes. Eigenlijk veel makkelijker te dragen dan de 70’s trends. En vooral classy.

Dit is hoe je 60’s fashion in jouw outfit kan verwerken

Ondanks de flamboyante invloeden van de 60’s fashion voor mannen, waren er in deze jaren ook meer ingetogen trends. Zo was er bijvoorbeeld de mod stijl: op maat gemaakte kleding in zowel felle kleuren als veel zwart en wit. Ook als je aan The Beatles denkt, denk je aan een strakkere stijl. Veel neutrale kleuren, zoals aarde tinten en preppy kleding. Een aantal klassieke items van deze trends kun je makkelijk in je outfit verwerken.

Het gestreepte shirt: 60’s basic

Een heel simpel item, maar vast onderdeel van de mod stijl. Het shirt met horizontale strepen was een veelvoorkomend kledingstuk. Het shirt doet een beetje denken aan het Where is Waldo-figuur. Kunstenaar Andy Warhol werd er bijvoorbeeld vaak mee gespot.

Het is ook een shirt wat goed gecombineerd kan worden. Met een brilletje op en een sjaaltje, ben je helemaal 60’s. Je draagt het ook gewoon makkelijk onder een jas of blazer naar keuze.

60's fashion, Zo geef je je outfit een 60’s touch
Foto: Kaz

Tailored pants: normaal in de 60’s

Tegenwoordig is het vrij bijzonder als we kleding op maat laten maken. Behalve een pak, ga je niet zomaar elk kledingstuk exact laten afstemmen. Er is veel kleding en de meeste algemene maten kloppen vaak wel. Bovendien leven we in een tijd van fast fashion.

In de 60’s was dit wel een stuk normaler. Onderdeel van de mod stijl was dan ook op maat gemaakte kleding, zoals broeken. Je kunt dit makkelijk nabootsen door natuurlijk gewoon de juiste maat broek te kopen. Geen te lange of te korte broek. De stijl van zo’n 60’s broek moet ook vrij ‘recht’ zijn. Geen skinny jeans of wijde pijpen dus. Ga eerder voor een soort pantalon.

Maten zijn overigens ook niet altijd optimaal voor iedereen. Als de rest van de pasvorm oké is, kun je ook gewoon de onderkant wat laten bijstellen. Dit is de makkelijkste manier. En anders vouw je je broek een beetje op: wel naar binnen, dan zie je het bijna niet. Bijna.

Polo-shirts: preppy 60’s fashion

Geen blousjes, maar polo-shirts om netjes voor de dag te komen. Tegenwoordig draag je geen polo, mits je vader een advocaat is en je iedereen aanklaagt die je irriteert. Het heeft een beetje een douche-bag gehalte. Maar eigenlijk kan het er netjes en casual chique uit zien.

Geen gedoe, zoals het strijken van een overhemd. Draag het bijvoorbeeld met een pantalon of jeans met sneakers eronder. Een mooie polo kan bovendien flatterend zijn voor je schouders. Als iedereen die vanaf nu een polo draagt zich ook gedraagt, komen we misschien van het stereotype af.

60's fashion, Zo geef je je outfit een 60’s touch
Foto: Chris Blonk

Leather jackets: 60’s mega klassieker

Dacht je de afgelopen weken: waar blijft deze tijdloze trend? We zijn er. Deze trend komt vooral voort uit de 50’s toen Marlon Brando deze droeg in ‘The Wild One’. Maar door de 60’s (en daarna alle andere decennia) werd het een vast onderdeel van het straatbeeld.

Waar het eerst een rebelse statement was om een stoere leren jas te dragen, is het nu een must-have item. We zouden je niet hoeven te overtuigen om deze aan te schaffen. Wel kunnen we je een handje helpen met het combineren.

60's fashion, Zo geef je je outfit een 60’s touch
Foto: Bruce Mars

Pea coat: geen erwtjas…

Een soort trench-coat, maar dan niet helemaal. Deze jas is korter en van een dikkere stof dan een trench-coat. Deze jas kenmerkt zich aan een dubbele rij knopen en wollen stof om je goed in te pakken.

Het is een stevige, nette jas die ook nog eens warm is. Een leren jas is bijvoorbeeld echt meer een fashion-item en de doorsnee variant is niet heel dik of warm. Deze jas kan prima fungeren als winter jas. Bovendien is de pea coat dus een stuk netter en kun je deze ook prima op een pak dragen.

60's fashion, Zo geef je je outfit een 60’s touch
Foto: Clem Onojeghuo

60’s fashion accessoire: ronde bril

Of het nou een zonnebril is of normale bril, deze bril is een klassiek item om te hebben. Het staat bij vrijwel elk gezicht. The Beatles droegen dit accessoire bijvoorbeeld vaak. Als ware stijl-iconen van die tijd werd het natuurlijk naast hun muziek ook een hit. Naast de aviator-style brillen zijn deze ook enorm populair. Bovendien heb je ook ronde aviators. Het kan allemaal.

Zoek natuurlijk altijd een (zonne)bril die bij je gezicht past, maar de ronde bril is wel voor velen een fit.

https://www.instagram.com/p/mXc83AvIED/