Zo geef je je outfit een 70’s touch

CREDITS: Reafon Gates

De 70’s: wijde pijpen, disco outfits en elke dag protesteren. Waar mannen ooit gingen voor een Superman silhouette, was fashion in de 70’s androgeen tot bijna… vrouwelijk. Niks was te gek. Strakke kleding, gekke combinaties en veel verschillende kleuren. Eigenlijk vooral veel creativiteit. Dit zag je dan ook terug bij stijliconen en spraakmakende artiesten als David Bowie, Mick Jagger en Marvin Gaye.

Zo gebruik je 70’s fashion voor een tijdloze look

De meeste van ons hebben de 70’s niet meegemaakt, maar we hebben er toch een goede voorstelling van. Wellicht door de serie That’s 70’s Show en de vele goede muziek uit die tijd die nog dagelijks voorbij komt.

De mix van hippie, punk en bohemian chic stijlen maakten de 70’s retro fashion. Alhoewel de kleding van die tijd iets te excentriek is voor nu, zijn er wat interessante tijdloze trends die we best even kunnen ophalen.

De klassieke 70’s coltrui

Een trend die eigenlijk door de jaren heen nooit helemaal is verdwenen: de coltrui. Met de herfst in zicht, is deze trend binnenkort weer welkom. De 70’s variant van deze trend is een strakke turtleneck. Dit heeft alles te maken met het populaire silhouet van die tijd. Je bovenkleding was straks en je broek was wijd.

De strakke variant is ook dat: strak en netjes. Dit item is overigens een perfecte basic om in je kast te hebben. Zo kun je het los dragen of onder een blazer voor een sophisticated look. Met ‘los’ bedoelen we trouwens wel gewoon met een broek. Laten we niet overdrijven met de 70’s free spirit.

70's fashion, Zo geef je je outfit een 70’s touch
Foto: Bruce Mars

Foute kersttrui wel fashion in de 70’s

Je foute kersttrui is helemaal niet zo fout. In de 70’s waren chunky sweaters onderdeel van het straatbeeld. Nou stond er meestal geen kerstman of rendier op, maar wel andere patronen. Wederom een trend die met de koudere seizoenen op komst enigszins rechtvaardigt kan worden.

Mocht je voor dit item willen gaan, is het eigenlijk niet moeilijk te combineren. De trui hoeft niet heel dik te zijn om warm te zijn. Ook liever niet oversized: wol zorgt er al voor dat het vrij dik oogt. Bovendien kan de trui in een effen felle kleur al veel verschil maken voor je outfit. Je hoeft niet per se een paarse trui met een groen peace teken te dragen om er 70’s uit te zien.

Leuk, maar niet aan te raden: de mouwloze variant. Even voor de trip down memory lane, de zo-geheten spencer was ook een trend in de 70’s. Deze werd veelal gedragen op een overhemd met flared jeans. Het ziet er vrijwel altijd oubollig uit en we krijgen het er benauwd van.

70's fashion, Zo geef je je outfit een 70’s touch
Foto: Reafon Gates

Tie-dye kleuren: 70’s patronen

We hadden het al eerder over de vele kleuren in de 80’s. Dit moet voortgekomen zijn uit de trippy kleuren van 70’s fashion. In de 80’s werden vooral veel verschillende kleuren met elkaar gecombineerd. In de 70’s had je in één kledingstuk al het hele kleurenspectrum in je outfit. Letterlijk.

Zo had je bijvoorbeeld kleren in tie-dye kleuren. Dit is een soort regenboog-effect die in een soort rond patroon op je kleding geverfd wordt. Dit kun je zelf in een creatieve bui ook doen. Daarna kun je het desbetreffende shirt met een festival of carnaval aan. Of weg gooien. Whatever suits you best. 

Verschillende stoffen: van corduroy tot velvet

Zoals niks te gek was qua kleuren en patronen, werden ook stoffen willekeurig met elkaar gecombineerd. Zo was corduroy bijvoorbeeld een typerende stof voor die tijd. Jup, dat is die ribbroek van je vader die hij tot zijn kin op trekt. Tegenwoordig is deze stof overigens super fashion-proof te dragen als overhemd, broek of jasje.

Ook meer ‘zachte’ stoffen als velvet en satijn werden veel gedragen. Van deze stoffen werden vooral bloezen of blazers gemaakt. Eigenlijk helemaal niet zo verkeerd om een mooie satijnen overhemd te dragen. Als je deze bijvoorbeeld in donkere kaki of navy kleuren draagt, kan het prima onder een pak bijvoorbeeld. Wees hierbij wel heel kritisch op de pasvorm en je maat.

Velvet kan ook een mooie, chique touch aan je avondkleding geven. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende blazers volledig van deze stof of met accenten hiervan. Ga zeker niet voor een volledig velvet pak. Dan kun je net zo goed een track suit dragen.

Mocht je de stoffen te lastig vinden, koop je gewoon een mooie velvet of satijnen jurk voor je vriendin. Succes op alle vlakken gegarandeerd. En de ultieme 70’s touch voor jullie allebei.

70’s fashion: shearling coats

Een succesvolle combinatie van stoffen was te zien in de shearling coats. De naam zal je niks zeggen, maar het item is niet onbekend. Het zijn namelijk jassen die gevoerd zijn met wol. Zo heb je bijvoorbeeld de suède variant. Dit was overigens ook een populaire stof in de 70’s.

Tegenwoordig zien we voor de casual look ook vaak de denim variant hiervan. Spijkerjasjes die gevoerd zijn met wol. Dit is net wat sportiever en staat vrijwel altijd goed. Je kunt ook haast niet fout gaan met denim.

70's fashion, Zo geef je je outfit een 70’s touch
Foto: Parker Whitson

Plateau schoenen en laarzen

Waar we het eerst hadden over ruige boots in de 90’s, was dit in de 70’s het tegenovergestelde. Zo waren toen juist meer ingetogen, nette schoenen in. Voor 70’s fashion kun je bijvoorbeeld gaan voor een stijlvol paar Chelsea boots.

Andere nette, smalle schoenen zijn bijvoorbeeld de twee-kleurige Oxford schoenen. Ook de klassieke loafer was geliefd onder de 70’s outfits.

Met de populariteit van de disco stijl waren ook plateau zolen erg populair. Onder de flared jeans zag je de dikke zool met vaak nog een aanwezige hak. Plateau schoenen kunnen we behalve Vans of de dikke zolen van je boots helaas niet aanraden. Ten minste niet met een schoon geweten.

70's fashion, Zo geef je je outfit een 70’s touch
Foto: Max Liao

Mode van eind 60’s

Veel van de stereotyperende 70’s fashion die we kennen stamt voornamelijk voort uit het einde van de 60’s. Denk vooral aan de hippie en bohemian stijl met wijde pijpen en bloezen. Toch associëren we het vooral met 70’s fashion. 

Als je Once Upon a Time in Hollywood… al gezien hebt, zul je ook veel zien van deze typerende kenmerken. Echter komt het dus voornamelijk voort uit (het einde van) de 60’s. Maar de 60’s hebben zo ook hun kenmerken en dat is wel hét decennium van The Beatles. En hun stijl.

Volgende week gaan we nóg verder terug in de tijd. Peace.