Zo geef je je outfit een 30’s touch

CREDITS: Malcolm Garret

De jaren ’30 hebben de meesten van ons niet meegemaakt. Wel weten we van onze geschiedenislessen dat het een tijd was van crisis wat vanuit de V.S. internationaal oversloeg. Het was dus een beetje een grijze, vervelende tijd. Ook de 30’s fashion leed hieronder. Het decennium was veel minder kleurrijk en flamboyant dan vanaf de jaren ’60 te zien was. Dat maakt het voor de moderne man overigens veel makkelijker te verwerken in je outfit.

Deze trends waren in de 30’s fashion te zien

Superman silhouette: 30’s fashion vorm

Het silhouette in de jaren ’30 was heel anders dan de bijna-vrouwelijke kleding vanaf de jaren ’60. Het zogeheten ‘Superman silhouette’ was de populaire vorm voor mannenkleding. Dit houdt in dat de schouders breed lijken ten opzichte van een smalle taille. Dit werd bijvoorbeeld gecreëerd door middel van shoulder pads in je blazer, waardoor de schouders breder leken. Zo leek de rest weer smaller.

We weten inmiddels dat dit tegen de jaren ’70 veranderde in strakkere kleding. Ook nu dragen we liever een slim fit pak om strak voor de dag te komen. Al zijn wijde broeken flink in opmars. Overdrijf dan ook niet met schoudervulling, zoals in de jaren ’30. Maar het kan je lichaam wat extra vorm geven. Vrouwen dragen toch ook vaak een push-up beha? We don’t mind.

 

Pantalons met plooien: 30’s fashion van nu

Mannen waren vaak net gekleed gedurende deze jaren. Het straatbeeld werd in ieder geval meer dan nu gevuld met meer-delige pakken. Het moest allemaal erg mannelijk zijn en dat straal je vooral uit met een pak. Vonden ze toen dan.

Deze pakken hadden dus de zojuist genoemde vorm. Opvallend aan de broeken was de pasvorm. De broeken werden namelijk afgewerkt met plooien, zowel bovenin de broek als over de lengte. Deze vorm van 30’s fashion zien we nog steeds terug bij bepaalde pantalons en is nog steeds classy. Het geeft iets extra’s aan de broek en kan erg flatterend zijn. Pas wel op dat je niet voor een te ‘puffy’ model gaat: dat ziet er meer uit als een harem broek.

30's fashion touch outfit
Foto: Anders Kristensen

Patronen: lijnen en ruiten

Het kan liggen aan dat er vooral zwart-wit foto’s zijn van die tijd, maar er was ook niet veel kleur in de kleding. Grijs, bruin en hooguit licht-blauw worden geassocieerd met 30’s fashion. De kleding was dus in die tijd erg van neutrale kleuren.

Deze kleuren werden overigens niet alleen effen gedragen. De pakken werden voorzien van sobere patronen. Zo had je veel pakken met de klassieke strepen, zoals we nu nog steeds vaak terug zien. Ook geruite prints zag je veel. Dit zien we tegenwoordig ook weer veel op broeken, zoals pantalons, bijvoorbeeld. Trends zullen natuurlijk steeds terug blijven komen.

30's fashion, Zo geef je je outfit een 30’s touch
Foto: Malcolm Garret

Smalle schoenen in de jaren ’30

Wat betreft schoenen verschilden de jaren ’30 niet erg van de ’70. Aangezien ze dus voor het ‘Superman silhouette’ gingen, was alles onder de borst smal. Zo ook de schoenen. Ook paste dit natuurlijk beter bij de overheersende formal wear dan FILA sneakers.

Dan heb je het dus over schoenen als nette twee-kleurige brogue schoenen. Deze werden met zorg afgewerkt. Zulke schoenen blijven natuurlijk klassiekers. Ook loafers zijn goede klassiekers die we prima kunnen dragen.

Al is het niet meer zo prominent aanwezig in het straatbeeld. Onder pakken is het vrij gebruikelijk zo’n smalle schoen te dragen. Overigens ook in je casual outfit: gepaard met de geruite pantalon die mooi aansluit en een simpel shirtje, kun je er al 30’s uit zien.

Hoeden: 30’s fashion accessoire

Voor de 30’s look maak je je outfit helemaal af met een hoed. Tegenwoordig dragen we deze eigenlijk bijna nooit meer. Het is een beetje extra. Destijds was het gewoon een normale dinsdagmiddag.

Hoeden varieerden overigens van een baret tot fedora hoedje. Het maakte de nette kleding helemaal af. Maar het hoeft natuurlijk niet alleen met formal wear gedragen te worden. Draag de eerder genoemde pantalon met een wit shirtje, hang er wat bretels aan en zet een fedora hoedje op. Oh ja, en vergeet je Billy Jean-schoenen niet. You look fine as hell.

30's fashion, Zo geef je je outfit een 30’s touch
Foto: Christopher Marquez

30’s fashion in Peaky Blinders

Omdat we er niet bij waren en we weinig materiaal van de tijd hebben, is het moeilijk om een beeld te vormen. We krijgen hier overigens wel een peak van in de toffe serie Peaky Blinders. Als je die serie kijkt, zie je deze stijl goed. Veel van de stijl is ook geïnspireerd op de 20’s, maar als we inmiddels iets weten, is dat mode ver tot het volgende decennium doorgetrokken wordt. En dat het vaak weer terugkomt.

In Peaky Blinders zie je de 30’s stijl goed bij de mannen terug. Meerdelige pakken, in grijzige tinten, lange overjassen en een baret als finishing touch. Vrijwel elk mannelijk personage loopt er zo bij. Behalve het 30’s ‘Superman silhouette’, is het heel representatief. Goed voor de beeldvorming dus en als inspiratie. Voor de gewone dag of een theme-party (Halloween, iemand?). De populariteit van de serie heeft overigens bewezen dat deze stijl weer helemaal terugkomt.

30's fashion, Zo geef je je outfit een 30’s touch
Foto: Terry Kearney