Weekly dresscode: Tenue de Ville

Nu we snappen hoe de Black Tie en Cocktail Attire in elkaar steken, is het tijd voor Tenue de Ville. Een formele dresscode met een tikkeltje de stadse look. Niet te casual, niet te chique, maar net daar tussenin. De letterlijke vertaling is dan ook: kleding die je naar de stad draagt. Tenue de Ville spot je dan ook alleen overdag in het wild en met lichtere pastelkleuren en belangrijke details.

Luxury lives in the finer details. It’s a cloth napkin at a dinner table. It’s a mint on your pillow before bed. – Iggy Azalea

Tenue de Ville

Tenue de Ville komt uit de tijd waarbij er nog formeel over straat werd gewandeld, voor informele gelegenheden. Mode kreeg steeds meer een belangrijke rol en uiterlijk was een belangrijk puntje. Nu wordt de Tenue de Ville nog regelmatig gespot, maar voornamelijk op evenementen als bruiloften of openingsfeesten.

De dresscode is netjes, maar met een steady balans tussen casual en chique. Er wordt meestal gebruik gemaakt van pastelkleuren en eigenlijk komt zwart heel zelden voor. Een cruciaal onderdeel van de dresscode is natuurlijk het maatpak. Meestal is het pak effen grijs, blauw en dus zelden zwart. Het overhemd moet altijd een lichtere kleur hebben dan het pak, maar dit hoeft geen wit te zijn.

Subtiel en details zijn twee woorden die de Tenue de Ville goed omschrijven. Zo zijn een manchet, pochet en broche belangrijk bij het samenstellen van je outfit. Een absolute must is een stropdas. Deze mag zeker niet ontbreken aan de outfit. Ook deze kan een subtiel printje bevatten, maar mag niet te opvallend zijn.

tenue-de-ville-2

Tenue de Ville Creative

Voel je je creatief en laat de uitnodiging het toe – wat vaak wel is bij deze dresscode -, dan mag je natuurlijk een stapje verder gaan met Tenue de Ville. Maar hoe ver kan je dan gaan? Kies wat opvallendere statement items. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een tof printje op je stopdas of een opvallende manchet.

Je kan variëren met kleuren, ofwel voor een andere kleur pantalon gaan als je jasje en er ook voor kiezen om je jasje een subtiel printje te geven en je stopdas juist wat feller. Zolang je maar de balans houdt tussen casual en chique.

En als je postuur het toelaat kun je kiezen voor een double breasted jasje. Beeld je even een kaki pantalon, een donkerblauw double breasted jasje, een wit overhemd, een blauw geruite stropdas en een wit manchet in een presidential fold in. Dan heb je Tenue de Ville begrepen hoor!

Gemêleerde jasjes zijn ook altijd een goede oplossing. Hierbij is het leuk om de details wat opvallender uit te kiezen. Bij een beige jasje kan je veel kleuren combineren en zo ook je accessoires wat sterker uit de hoek laten komen. Perfect voor een zomerse bruiloft!

cocktail-attire-1

Total
1
Share