Suit Up Tuesday: Dresscodes

CREDITS: Shutterstock
[a>powerkit_alert type=white ]Manifiërs, let me introduce myself! Ik ben Janine en mijn ‘daily mission in life’ is jullie, mannen, er nog beter uit te laten zien. Tijdens Suit Up Tuesday vertel ik regelmatig over stijl, trends en etiquette in relatie tot kleding. Zo kun jij je stijlvolle zelf zijn tijdens elke gelegenheid en kan niemand meer om jouw awesomeness heen. [/powerkit_alert]

Vorige week: Pasvorm voor de korte man

Suit Up Tuesday LogoDresscodes

Leuk, een uitnodiging voor een event! Echter slaat de paniek weer lichtelijk toe als je leest dat er een dresscode is. Black Tie? Cocktail attire? Wat is dat nou precies? Ik krijg regelmatig vragen over de verschillende dresscodes, dus hoog tijd om de belangrijkste dresscodes eens onder de loep te nemen, zo loop je er voortaan bij elke gelegenheid stijlvol bij.

Black Tie

Als er ‘Black Tie’ op je uitnodiging staat betekent dit dat je in een smoking wordt verwacht. Geen uitzonderingen gentlemen! Een smoking bestaat uit een zwart jasje met smalle satijnen of zijde revers en een pantalon met een satijnen of zijde bies over de zijnaden. Tegenwoordig zie je ook veel donkerblauwe varianten. Een klassiek smokingoverhemd is spierwit en heeft een fatherkiller-boord. Een geplisseerde voorkant is niet verplicht. De zwarte strik is wel een must. Kies voor een low cut vest of een cumberband om het geheel af te maken. Onder een smoking draag je altijd zwarte lakschoenen. Tip: Een horloge dragen tijdens een event met Black Tie als dresscode, is eigenlijk not done. Het wordt gezien als onbeleefd. Gezelligheid kent namelijk geen tijd!

Cocktail Attire

Wanneer je verwacht wordt in Cocktail Attire, dan draag je volgens de officiële etiquette een pak, bij voorkeur in het donkerblauw of donkergrijs. Wil je jezelf onderscheiden, kies dan voor een warme donkere kleur zoals burgundy of donkergroen. Cocktail Attire is feestelijk, dus draag bijvoorbeeld een kleurijk pochet en kijk of je met accessoires subtiele details kan toevoegen aan je outfit. Maar hou het verder wel rustig. Vuistregel: één of twee feestelijke accessoires zijn genoeg. Extra punten scoren? Zorg dat je outfit een klein beetje matcht met die van je date.

Tenue de Ville

Dit betekent letterlijk stadskleding, maar het is wel een formele dresscode. Je draagt een pak, al dan niet driedelig, bij voorkeur in het donkerblauw of grijs. Een overhemd mag een andere kleur dan wit hebben, maar zorg er wel voor dat de kleur van je overhemd lichter is dan de kleur van je pak. Is gewoon mooier. Een stropdas is volgens de strikte leer verplicht. In Nederland zijn we eigenlijk een beetje te nuchter voor deze dresscode en wordt er vaak een casual draai aan gegeven.

Business Casual

Bij deze dresscode is het goed om op kantoor voor jezelf een klein onderzoekje te doen, wat wordt er over het algemeen veel gedragen? Ligt natuurlijk ook een beetje aan op wat voor kantoor je werkt. Maar je kleedt je in principe vrij conservatief; jasje, pantalon en overhemd. Een stropdas is niet overal een absolute must, maar draag hem gewoon. Het is altijd beter om een beetje overdressed te zijn dan underdressed. Over je overhemd kun je eventueel een trui dragen. Hou het verder zakelijk en formeel.

Smart casual

De dresscode die de meeste verwarring veroorzaakt. Er zit namelijk een groot grijs gebied tussen formeel en informeel. Als je in gedachte houdt dat het netjes moet zijn, maar wel comfortabel met casual touch dan kom je al een heel eind. Denk bijvoorbeeld aan een chino of jeans met een overhemd, mooie trui of jasje. Draag er een paar mooie leren laarzen, loafers of sneakers onder.

Casual

Je kleedt je casual in je vrije tijd. Dat betekent dat je alles aan kunt doen waar jij je goed in voelt. Jeans, sneakers, loafers, t-shirt, denim shirt, sweater en chino’s. In principe is alles geoorloofd en kun je eindeloos combineren, maar bewaar je Hawaiishirt lekker voor de vakantie.

Persoonlijk vind ik dat je best een beetje mag spelen met dresscodes, tenzij je een Black Tie event hebt. Verdiep je natuurlijk wel een beetje in de gelegenheid en zorg vooral dat je er goed en gepast uitziet waar je ook heen gaat. Daardoor straal je zelfvertrouwen uit en dat past bij elke dresscode. Just saying. Succes!