Hoe je casual gekleed naar kantoor gaat

Hoe je je moet kleden op de werkvloer is voor iedereen anders. De één moet strak in pak en bij de ander is het iedere dag casual friday. Wat gepast is en wat niet moet je uiteraard aanvoelen aan de sfeer. Maar met de digitale veranderingen van dit tijdperk verandert ook de stijl in onze kledingkast. De richtlijnen voor je outfit op kantoor worden steeds waziger. Dus, kunnen we tegenwoordig casual rocken op kantoor?

Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar de term business casual. Wat betekent het nou eigenlijk? Het roept een beeld op van een slecht passend overhemd weggestopte in een zogenaamde casual pantalon. Volgens velen is er niks tussen formal business wear, business casual en streetwear. En uiteraard kunnen de drie volgens etiketten nooit gemixt werken. Of toch wel?

Wij zeggen dat het onzin is. Op dit punt, in 2018, draait het allemaal om mixen en matchen. Wij vinden juist dat je je formele business wear goed kunt combineren met een beetje streetwear. Een blazer met een donkere spijkerbroek. Een sweater met sneakers en sneakers met een pantalon. Hier vind je dan ook de gids voor de moderne kantoor outfit: hoe het anno 2018 kan.

Casual friday?

Blazer

De blazer kan altijd, zolang hij goed past. Zorg dat de verhoudingen van je jasje perfect zijn, niet te breed bij de schouders, niet te smal bij je taille en zorg dat de zakken er netjes uitzien. Met een pantalon eronder en witte blouse wordt het al gauw een te formele outfit, dus combineer hem juist eens met een donkere spijkerbroek of een chino in een felle kleur. Of kies er juist voor om een blazer in een felle kleur te dragen. Dat maakt je outfit meteen losser.

Overhemd

Met een simpel overhemd kan je perfect de formaliteit van je outfit bepalen. De textuur van het overhemd zegt vaak al genoeg. Neem daar de print of combinatie die je maakt bij, en de toon voor formeel of informeel is gezet. Draag een dun witte overhemd met een donkere pantalon voor een formelere outfit. Doe daar een stropdas bij aan en je kan prima naar een belangrijke meeting. Stroop je mouwen op en doe de stropdas weg voor een informele stijl. Je kan er een zwarte of donkerblauwe spijkerbroek onder dragen voor de echte casual look.

Broeken

Kijk bijvoorbeeld eens naar de klassieke spijkerbroek. Vroeger was het ondenkbaar om daarin naar kantoor te gaan. Maar met de verschillende soorten, stijlen en stoffen is het steeds normaler om een jeans aan te trekken naar kantoor. Een business casual outfit zit tussen de spijkerbroek en de flanellen broeken in. Veel mensen zullen het er mee eens zijn dat een spijkerbroek niet kan. Maar waarom niet? Nu de spijkerbroek klassieker wordt kan je hem prima formeel combineren met een goed overhemd. Ga wel voor de donkere versie zonder scheuren (die lichte verwassen spijkerbroek met scheuren en opzichtige sticksels mag je laten waar hij hoort – in de afvalbak achter kantoor).

Schoenen

Als je besluit om voor sneakers te gaan, kunnen ze maar beter van leer zijn en er nieuw uitzien. Alle andere soorten sneakers zijn voor in de sportschool of thuis op de bank. Wat beter werkt naar kantoor is veterschoenen of leren laarzen. Schoenen moeten nou eenmaal formeel on point zijn, zeker op de werkvloer. De nonchalante, casual style in je schoenen werken werkt al snel averechts – waardoor je er onprofessioneel en een beetje lomp uitziet. Pas dus op met ‘gekke schoenen’. Wat wel kan: nette schoenen met gekke sokken.

Accessoires

Accessoires zijn perfect om de formaliteit van je outfit te bepalen. Je riem, horloge, pochet en das maken of kraken je outfit. Zonder deze dingen ziet je outfit er een stuk formeler uit, dus beslis zelf hoe netjes je die dag wil. Belangrijke meeting? Match een nette riem met een mooi horloge en doe een stropdas om.

Tassen

Geen rugzakken, nooit. Schoudertassen kán, mits het ‘belangrijke zakenman’ zegt en niet ‘eeuwige student’. Het beste is een mooi leren koffertje, dat eruit ziet alsof je miljoenencontracten moet afhandelen.

tas

 

Total
1
Share