Met deze guide kies jij altijd de juiste dasknoop

Als je een pak draagt, is het natuurlijk de bedoeling dat je er tiptop bijloopt. Je trekt niet voor niets een heel kostuum uit de kast. Dan ben je op een missie; dress to impress. Niets is dan zo stom als je denkt dat je outfit on point is, maar later blijkt dat je toch iets over het hoofd hebt gezien. Mannen die vaak een pak dragen, weten dat er een aantal stijlregels zijn waar je rekening mee moet houden. Eén daarvan is de keuze voor de juiste dasknoop. Er zijn veel verschillende soorten knopen om je stropdas mee te strikken, maar wanneer ga je voor welke knoop? Wij leggen het uit!

dasknoop4
Foto: Suits

Waar moet je op letten?

De keuze van je dasknoop hangt af van twee dingen: de dikte van je stropdas en de grootte van je kraag. Daarnaast is het ook een aanrader om eens te kijken naar de vorm van je gezicht. Simpel gezegd kan je beter voor smalle knopen gaan als je een smal en lang gezicht hebt en kies je voor een brede en/of dikke knoop als je een rond gezicht hebt of een brede nek. Zo oogt het geheel meer in balans.

De dikte van je stropdas

De afgelopen jaren zijn smalle stropdassen hot. Grote kans dus dat jij voornamelijk skinny ties in je kast hebt liggen. Ook hier is de regel simpel; over het algemeen ga je bij een smalle stropdas voor een dunne knoop. Het tegenovergestelde geldt voor brede dassen. Daarnaast is het slim om ook eens naar de dikte van de stof van je stropdas te kijken. Logischerwijs zal je knoop een stuk groter worden als de stof van je das dik is. Iets om rekening mee te houden!

dasknoop3
Foto: James Bond | Spectre

De kraag

Last but zeker not least: kijk goed naar de kraag van je overhemd. Niets staat zo klunzig als een enorme knoop bij een smalle kraag of een knoop die volledig wegvalt in de rest van je outfit. Wij hebben een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet:

Penny collar

De ronde kraag heeft de afgelopen jaren een grote comeback gemaakt, mede dankzij de mannen van Peaky Blinders. Bij deze 20’s kraag kies je voor een smalle stropdas met een smalle dasknoop. Onze voorkeur gaat uit naar de four-in-hand; een simpele, enkele knoop. Om het geheel af te maken trek je ‘m goed strak aan.

dasknoop1
Foto: Peaky Blinders

Spread collar

De spread collar, misschien beter bekend als de punt kraag, is waarschijnlijk de meest voorkomende kraag in jouw kledingkast. De meeste overhemden zijn voorzien van deze klassieke kraag. Bij de spread collar heb je iets meer ruimte voor je dasknoop dan bij de penny collar, dus hier kan je kiezen voor een iets bredere knoop. Kies voor een enkele windsor of een pratt knoop.

Cutaway collar

Bij de cutaway collar staan de punten wat verder uit elkaar dan bij een ‘normale’ kraag. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor een dasknoop. Hier kan je dus uitpakken met een brede knoop én een brede stropdas. Kies voor de dubbele windsor of probeer eens één van de knopen uit onze Strop 5. Deze kosten misschien iets meer moeite, maar dan steel je gegarandeerd de show. Zorg dat je knoop strak en on point is, want bij deze kraag is ‘ie duidelijk zichtbaar. Dan wil je natuurlijk niet dat het er rommelig uitziet.

Collar bar

Een collar bar of collar pin steek je door je kraag heen, waardoor je stropdas op zijn plek blijft zitten. Dit geeft je outfit net even dat beetje extra, maar zorgt er ook voor dat er minder ruimte is voor je dasknoop. Daarnaast is een collar bar een tof accessoire, maar je moet er wel voor waken dat het niet too much wordt. Hou het daarom bij een kleine dasknoop. Kies voor een four-in-hand, oriental of een enkele windsor knoop, dan zie je er gegarandeerd uit om door een ringetje te halen.

Na al deze informatie tot de conclusie gekomen dat er nog één of meerdere soorten stropdassen of kragen in jouw garderobe ontbreken? Je kan natuurlijk zoeken voor bespaardeals, maar houd kwaliteit als je hoogste prioriteit. Een goedkope das is er zo uit te pikken en dan is alle moeite voor niets geweest!

dasknoop2
Foto: The Great Gatsby
Total
1
Share