Weekly dresscode: Black Tie

We bijten de spits af met de ‘Black Tie’ ofwel cravate noire. Dit stijltje vraagt om wat investeringwant geen man kan ontsnappen aan gelegenheden met deze look. Een uitnodiging voor een Black Tie event staat gelijk aan een uitnodiging om als een gek je smoking uit de kast te vissen of er heel snel één in huis te halen. Gelukkig komen wij to the rescue en nemen we je stap voor stap mee.

Let bij deze dresscode erop dat weinig creativiteit gewenst is. Key is om uit te blinken in de materialen en kwaliteit van je outfit, niet de variaties. Er zijn wel variaties op ‘Black Tie’ waar dat wél kan en daar komen we dan ook zeker op terug!

Black Tie dresscode

Overhemd

Om deze stijl te rocken moet je het gevaarlijkste en meest risicovolle overhemd uit de kast plukken, namelijk het spierwitte overhemd. Een volledig wit en schoon speelveld wat als ware een magneet is voor rode wijn en whiskey cocktailsaus. Let op dat je niet je standaard witte overhemd tevoorschijn haalt, maar een speciaal shirt haalt dat bij je smoking past. Dit overhemd koop je inclusief een fatherkiller-boord en slim fit afmetingen.

Je kan kiezen voor franjes, of een clean look zonder knoopjes. Let op: een standaard wit overhemd is uit den boze.

Dresscode-Black-Tie-4

Gilet

Om je overhemd te vergezellen kan je kiezen voor een gilet. Het jasje zonder mouwen dat graag wordt gezien bij dresscodes als deze. Een gilet heeft een lage uitsnede aan de voorkant en dient voornamelijk als steuntje voor je overhemd. Die moet er soms nou eenmaal aan herinnert worden dat hij goed in je pantalon moet blijven zitten.

Het jasje

Het single-breasted jasje beschikt vaak over een laag uitgenseden zijden of satijnen revers. Voor de onwetende onder ons: de revers is de, meestal smalle, kraag van het jasje. Er zijn voor smokings verschillende typen revers te bedenken, mét en zonder vents. Hier kan je jouw voorkeur in terug laten komen.

Single-breasted houdt in dat er slechts één rij knopen op het jasje zit. Een jasje op maat is een aanrader, want met een oversized jas ligt heel je outfit in het water.

Pantalon

Dit fijne dingetje is tegenwoordig dagelijks te spotten met de sneaker en vrolijke sokken. Echter is dit bij Black Tie uit den boze en hoort gecombineerd te worden met een paar lakschoenen – daarover later meer. De pantalon moet aansluiten bij je jasje en dus ook van dezelfde stof gemaakt zijn. Wil je écht uitpakken, denk dan aan een zijden of satijnen bies over de zijnaden.

Let ook goed op de lengte van je pantalon, de verkoper of kleermaker kan je hier perfect over adviseren!

Lakschoenen

Zwarte lakschoenen zijn een belangrijke must bij deze outfit. Deze schoenen staan erom bekend niet meteen als gegoten te zitten en verdienen wat aandacht voordat je ze een hele avond mee op pad neemt. Voor vrolijke sokken is er helaas ook geen plek meer. Deze worden ingeruild voor de klassieke zwarte sok. Zorg ervoor dat ze iets hoger zitten, want blote enkeltjes zijn not done.

Vlinderstrikje

Het vlinderstrikje is net als de kers op de taart, een zeer cruciaal onderdeel. Het strikje geeft je dat beetje vrijheid om deze look écht eigen te maken. Je kan hem namelijk op verschillende manieren strikken. Bij minder formele gelegenheden mag hij zelfs een ander kleurtje, patroontje of stof hebben. Echter bij de formele Black Tie gelegenheden is hij van hetzelfde materiaal als de revers van je jasje.

Ga ook altijd voor bow tie die nog zelf gestrikt moet worden. Een ‘voorgestrikte’ kan, maar scoor je minder punten mee!

Mad Men S6

Accessoires

Nu even iets wat je écht, maar dan ook écht niet mag dragen tijdens een Black Tie event: het horloge. Het staat heel onbeleefd om de tijd in de gaten te houden tijdens het event. Wil je toch wat accessoires gebruiken, om een eigen touch te geven aan je outfit? Hou het dan bij mouwopstropers, bretels, een pochette, sjaal of een ring.

Variëren met Black Tie

Nu we de formele James Bond style van Black Tie onder de knie hebben, kunnen we ook wat aandacht besteden aan de broertjes van… Er zijn gelegenheden die zich lenen om wat creativiteit in de mix te gooien, maar hoe doe je dit dan? Blijf even bij de les, leg je notitieblokje nog niet aan de kant, we zijn nog niet klaar hier!

White Tie, ofwel Cravate Blanche

De White Tie look is niet bang en takes it to the next level. De ingrediënten voor deze look steken iets anders in elkaar. Met op nummer één: de tailcoat met de bijbehorende zwarte pantalon. Hierbij komen een vestje, het witte overhemd, nette stappers en uiteraard het strikje ook kijken. Deze dresscode staat echter vrij zelden op de uitnodiging en wij nemen het je niet kwalijk als deze outfit niet kant en klaar in de kast ligt.

Black Tie optional

Dit is een gevaarlijke uitnodiging, de Black Tie optional. Je krijgt de mogelijkheid om iets anders aan te doen, maar eigenlijk liever niet. Deze uitnodiging wordt vaak de deur uit gedaan voor mensen die niet de juiste outfit in hun kast hebben hangen. Echter wordt er wel vanuit gegaan dat je er moeite in steekt om wél de juiste look in huis te halen.

Black Tie creative

Meestal dien je binnen de lijntjes te kleuren en je aan de strikte regels te houden omtrent de Black Tie. Echter is dit je kans om wat extra karakter toe te voegen en je te onderscheiden van de rest. Hier hoef je niet in door te draaien, maar een aantal kleine creatieve details zijn zeker een aanrader. Denk hierbij aan ander materiaal, een kleurtje of misschien een printje.

dresscode-black-tie-6

Total
6
Share