Travel trends 2017

Speciaal voor dit artikel hebben we Tessa aan de Stegge ingeschakeld. Ze is trendwatcher op het gebied van reizen en dus de uitgelezen persoon om jou te informeren over de reistrends van 2017.

Reistrends 2017

Karmapunten

Het was al langer zo dat mensen een reis maken om karmapunten te verdienen. Als je op Tinder zit, zie je om de vijf swipes wel een foto van iemand die in een ontwikkelingsland vrijwilligerswerk aan het doen is. Maar de trend die we nu zien is op een kleiner niveau, niet iedereen kan (of wil) er een aantal maanden er tussenuit om vrijwilligerswerk te gaan doen. En daarnaast zijn we toe aan wat anders. Wat we in 2017 veel gaan zien is dat mensen tijdens hun vakantie ‘goed willen doen’. Reizen maken waar de lokale bevolking baat bij heeft, in plaats van een grote reisorganisatie. Maar ook tijdens je vakantie bijdragen aan de lokale natuur. Het vrijwillig verzorgen van olifanten, bijvoorbeeld. Al moet je hier wel mee opletten, want veel organisaties gaan hier verkeerd mee om. “Geen olifant vind het leuk om met 40 toeristen per dag op de foto te gaan”, aldus Tessa. “Vertrouw hierbij op je onderbuikgevoel.”

Een ander voorbeeld is ‘champing’, ofwel church-campingVooral in Engeland zijn er veel leegstaande kerken. Er is een trend dat deze kerken beschikbaar worden gesteld om in te kamperen. Het geld wat ze hiermee ophalen wordt gebruik om de kerken te onderhouden.

En daarnaast zien we ook dat veel mensen gaan doen aan ‘Wwoofing’, ofwel World Wide Oportunities Organic Farming. In ruil voor kost en inwoning, help je een paar uur per dag mee op een boerderij. Vooral in Zuid-Amerika en Australië zie je dit veel. Win-win!

Ten slotte gaan ook zelfs hotels met deze trend mee. Sommige organisaties belonen je als je bijvoorbeeld je handdoeken hergebruikt of stroom bespaart. In ruil hiervoor kun je dan een gratis cocktail krijgen in de bar.

windmolen

Fix-vakantie

Je ziet al jaren dat mensen graag alleen op vakantie gaan. Dit kan verschillende redenen hebben, waar ‘soulsearching’ er één van is. Dit concept wordt in 2017 nog wat verder uitgebreid. Fix-vakanties zijn reizen die je maakt om aan jezelf te werken. Dit kan soulsearching zijn, maar kan verder gaan. Mensen laten zich in de meest extreme situaties komen, waardoor ze openbaringen krijgen. Daarna hopen ze een schone lei te hebben en kunnen beginnen aan een fresh start. 

Een voorbeeld hiervan is Retreats tussen monniken in bijvoorbeeld Myanmar of Thailand, waar je een week lang geen woord mag zeggen en zo’n zes keer per dag mediteert. Tessa: “Maar wat we komend jaar veel gaan zien zijn Ayuhuasca-trips. Letterlijk én figuurlijk. De ayuhuasca is een Peruviaanse liaan, waar thee van gezet kan worden. Deze thee heeft een hallucinerende werking, maar voelt als een wedergeboorte. Velen zweren dat deze trip hun leven ten positieve heeft veranderd” In Peru, Ecuador, maar ook zelfs in Nederland, bieden ze deze sessies aan. De ‘trip’ zelf is niet al te plezierig, want je wordt er aardig ziek van, maar daarna voel je je (blijkbaar) herboren. En gefixt!

Young Buddhist novice monk reading and study in monastery Myanmar

Camper roadtrip

De lifestyle rondom een camper is volop aanwezig en hotter dan ooit. Het liefste ga je er natuurlijk op uit met een classic Volkswagenbusje of een oude Chevy, maar het hele concept van zo mobiel te zijn past helemaal bij de wensen van dit moment. “Met een camper heb je alle vrijheid. Mocht het weer of de lokatie je wat minder aanstaan, dan ben je zo op een andere plek,” zegt Tessa, “Plus: de roadtrip zelf is natuurlijk ‘part of the experience’.” 

Toch zullen niet veel mensen een camper aanschaffen. Gelukkig zien veel verhuurbedrijven deze trend ook, maar ook concepten als Camptoo worden snel populairder. Zij brengen campereigenaren samen met huurders. Ze staan een groot gedeelte van het jaar toch maar stil. Een soort Airbnb voor campers dus!

VW Camper Van

Back to basic

De bovenstaande trend is natuurlijk al aardig te combineren met ‘back to basic’, maar in 2017 gaan we deze term pas écht serieus nemen. Een camper? Leuk, maar als je écht ‘back to basic’ wilt, dan slaap je in een tent. In Scandinavië. In de wildernis.

Deze trend heet, hoe kan het ook anders, ‘bamping’! Jij, met jezelf of een paar vrienden, een kampvuurtje, een tentje en niets meer dan de natuur. Heel vet natuurlijk, want wees eerlijk, op jouw bucketlist staat ook “zelf een dier vangen, bereiden en opeten.”

Back to basic

Totaalbeleving

Haaks op de voorgaande trend staat de totaalbeleving. We zien dat veel mensen door gevaar voor terreur worden afgeschrikt om naar bepaalde landen te gaan, waardoor hotels totaalbelevingen gaan aanbieden. Niet heel avontuurlijk, maar wel op-en-top luxe. Tessa: “In Dubai wordt zelfs een hotel gebouwd met een eigen jungle.” De resorts bieden alles aan, dat je niet van het terrein hoeft. Leuk voor een paar dagen, zou ik zeggen, maar daarna begint het toch te kriebelen…

Dubai Jungle Hotel

Snel en goedkoop reizen

Het is niet echt een trend dat we steeds sneller en goedkoper willen reizen. Dit is gewoon een wens die de mensheid altijd zal blijven houden. Maar het is wel een trend om te zien dat hier steeds meer gehoor aan gegeven wordt. Prijsvechters bieden vluchten aan voor €55,- van Londen naar New York – je moet er maar zin in hebben -, maar ook op het gebied van technologie zijn er mooie ontwikkelingen. Zo is de TU Delft met een project genaamd ‘Hyperloop’ bezig. Deze vorm van transportatie zorgt ervoor dat je in 30 minuten van Amsterdam naar Parijs bent. Even ter vergelijking: Amsterdam – Eindhoven is dus drie keer zo lang hè!

Het gaat eigenlijk om een enorm snelle (ca. 1.200 km/h) metro, maar dan met het hoogste comfort. Afgelopen jaar zijn er al tests geweest in Californië, in samenwerking met Space X. Het is nu wachten totdat het werkelijkheid gaat worden. Volgens Tessa zal dit sneller zijn dan je denkt!
Persafbeelding_Delft_Hyperloop

De beste reisbestemmingen in 2017

De wereld is prachtig, dus we zouden een artikel van 5000 woorden kunnen schrijven over de beste bestemmingen om te bezoeken komend jaar. Maar het heeft natuurlijk alles te maken met jouw behoeften voor de reis/reizen die je dit jaar wilt gaan maken. “Iran, Colombia, Japan, Cuba, Zuid-Korea en Portland staan op mijn lijstje,” zegt Tessa. Ook Lonely Planet is erg enthousiast over Colombia: “Er zijn geen wereldwonderen in het land, maar een mix van levendige cultuur, natuur en de gastvrijheid, maakt het een van de beste bestemmingen voor 2017.” Ooit was het land alleen interessant voor hardcore reizigers of drugstoeristen, maar de bevolking is trots op waar ze nu staan en willen niets liever dan dit laten zien aan de wereld.

Ook Portland, Oregon, staat op ons eigen lijstje. Deze meest hippe stad van de V.S. ligt aan de grens met Canada. Als je de rivier oversteekt ben je dan ook gelijk in Vancouver. Lonely Planet noemt het de ‘America’s city of the future’, waar vriendelijkheid, duurzaamheid en hoge levensstandaarden hoog in het vaandel staan. En als je dan toch gaat, zorg dan dat je er op 21 augustus 2017 bent, dan is er een totale zonsverduistering!

Ten slotte kunnen we Peru je heel erg aanraden. Afgelopen jaar hebben we het noorden van het land verkent en echt, dat smaakte naar meer. Choquequirao, een van de laatste Inca toevluchtsoorden, staat dan ook niet voor niets op nummer één van ‘Top Regions’ voor 2017. Nu kun je er nog in ‘relatieve eenzaamheid’ genieten van wat het gebied je te bieden heeft, want volgend jaar is het gewoon Machu Pichu 2.0. En mocht je dan toch in Peru zijn, dan kun je maar beter ook die Ayuhuasca proberen.

Dichter bij huis

Zoek je het liever wat dichter bij huis, pak dan een camper en rijdt naar de Algarve. Het is er prachtig en ideaal voor vakanties met je vriendin óf met vrienden. Doe onderweg Bordeaux en Lissabon aan, want beide steden staan ook in de top 10 van ‘best te bezoeken steden in 2017’, van Lonely Planet. Wij raden je aan om daarna nog door te rijden naar het zuiden van Spanje. Granada en Sevilla zijn niet te missen, zeer gastvrije steden en de roadtrip is prachtig!

Total
3
Share