Kerst vier je hier: de leukste kerstproof steden ter wereld

CREDITS: Jason King

Je houdt ervan of je haat het, maar ontkomen doe je er niet aan: Kerst staat weer voor de deur. Je meisje zeurt waarschijnlijk al dagen, weken, om een kerstboom en het verplichte kadootjes-shoppen moet er binnenkort ook van komen. We voelen je, Kerst is kut en zit bomvol verplichtingen. Om je een klein lichtpuntje in deze donkere dagen te geven hebben we de gaafste kerststeden ter wereld voor je op een rijtje gezet. Zo ontkom je aan het kerstdiner bij je schoonouders en maak je je vrouw dolgelukkig.

Deze steden bezoek je tijdens Kerst

Rovaniemi, Finland

Misschien heb je er nog nooit gehoord maar Rovaniemi (even oefenen op de uitspraak) ligt naast de home town van de Kerstman. Santa Claus Village is een dorpje naast Rovaniemi en hier komen de Kerstman en zijn rendieren officieel vandaan. Meer Kerst dan hier wordt het dus niet. Santa Claus Village is leuk voor een uitstapje maar Rovaniemi is the place to be. De stad vlakbij de poolcirkel is namelijk meteen een fijne wintersportlocatie.

Los van alle kerstgekte maken de besneeuwde huizen en bevroren meren Rovaniemi een unieke plaats. Daarnaast pak je meteen het Noorderlicht mee, ga je er op husky tocht en ski je van de mooiste pistes af. Om de ervaring helemaal af te maken overnacht je hier in een houten cottage.

kerststeden, Kerst vier je hier: de leukste kerstproof steden ter wereld

Kopenhagen, Denemarken

Denemarken is áán tijdens Kerst en moet jij als ‘kerstfanaat’ absoluut eens bezocht hebben. In Denemarken zijn ze er graag vroeg bij en al vanaf november kun je hier een echte kerstsfeer verwachten. Voornamelijk het Tivoli Park staat bekend als een echt kerstparadijs. Het park is omgetoverd tot één grote kerstmarkt en je vindt er allerlei traditionele Deense hapjes, glühwein, kerstkraampjes en muziekoptredens. Typisch Deens zijn de kerstbomen met echte kaarsen. Een beetje tricky maar wel erg gezellig.

New York City, Verenigde Staten

Een beetje cliché maar hij hoort absoluut in dit lijstje thuis: New York City. Deze stad is sowieso een stad waar je eens geweest moet zijn maar tijdens kerst is het er nog sicker. De stad wordt versierd met miljoenen lichtjes en andere decoratie en bij het Rockefeller Center vindt je de bekende metershoge kerstboom. De stad trekt jaarlijks duizenden toeristen met kerst dus bereid je voor op hysterische drukte.

Bekende warenhuizen als Macy’s, Barney’s en de winkelstraten van Fifth Avenue worden tijdens kerst extreem versierd en op de ramen van de winkels wordt door middel van versiering elk jaar een kerstverhaal vertelt. In de kerstperiode zijn in New York overal optredens, muziek, en er wordt een tijdelijke schaatsbaan geopend. De kerstsfeer in NYC is uniek en absoluut eentje die je een keer ervaren moet hebben.

kerststeden, Kerst vier je hier: de leukste kerstproof steden ter wereld

Aspen, Verenigde Staten

Wil je sowieso een witte kerst? Pak dan het vliegtuig naar Aspen. Dit ski-walhalla in Colorado is populair, waaronder bij Amerikaanse celebrity’s, en als Kerst- en skiliefhebber moet je hier geweest zijn. In Aspen verblijf je in een Alpen-achtige lodge, wat nog een beetje extra bijdraagt aan de kerstsfeer én romantiek. Aspen is met zo’n 330 pistes een droombestemming voor wintersporters.

Reykjavik, IJsland

Ondanks dat de kerstperiode de meest donkere periode met de minste zonuren is, is Reykjavik wel degelijk een favoriet. Om de bevolking op te vrolijken wordt kerst hier extra dik gevierd. Los van alle kerstactiviteiten zit je hier ook op de juiste plek voor het bezoeken van de Gullfoss waterval en de Blue Lagoon warmwaterbronnen. Als je geluk hebt, pak je ook hier het Noorderlicht mee.

Dubai, UAE

Houd je niet van sneeuw en kou maar ben je wél gek op kerst dan is Dubai jouw stekkie aan het einde van het jaar. Omdat Dubai islamitisch is en kerst er dus niet gevierd wordt, wordt er hier gesproken van Festival Season. Maar geloof ons, dit doet helemaal niets onder aan wat wij kerst noemen. Net zoals alles in Dubai is ook rondom kerst hier alles groot, groter, grootst. Op eerste kerstdag kun je in veel hotels en restaurants een plekje reserveren voor de Festive Brunch en hetzelfde geldt voor het kerstdiner. Daarnaast wordt er een ijsbaan geopend (terwijl het 25 graden is), zijn er meerdere kerstmarkten, een rendieren rodeo en Santa’s Grot. Daarnaast wordt hotel Atlantis The Palm gedeeltelijk omgedoopt tot Festive Village inclusief een levende kerstman, wensboom en georganiseerde spelletjes. Show time!

kerststeden, Kerst vier je hier: de leukste kerstproof steden ter wereld

Londen, Engeland

Londen staat bekend als een favoriet rondom kerst en mag dus niet ontbreken. Hoogtepuntje is Winter Wonderland in het Hyde Park. Het park is versierd en verlicht en hier staat het bekende reuzenrad. Vanuit hier heb je een uitzonderlijk mooi uitzicht over de hele stad. Verder vind je in het park handgemaakte ijsbeelden en kun je samen een poging tot schaatsen wagen op de ijsbaan.

Valkenburg, Nederland

Ons eigen land hoort ook in dit rijtje thuis. Valkenburg is door CNN namelijk uitgeroepen tot één van de beste plekken ter wereld om Kerst te vieren. Wat deze stad uniek maakt tijdens kerst zijn de grotten van Valkenburg. In de grotten wordt een grote kerstmarkt gehouden, één van de grootste van Europa, en dit is iets wat veel buitenlandse toeristen trekt. Ben je in Valkenburg dan pak je meteen Maastricht mee, een andere kersttopper vlakbij de thuishaven.

kerststeden, Kerst vier je hier: de leukste kerstproof steden ter wereld
Foto: Matthias Kinsella

 

LEES OOK
De hidden gems van Barbados
Tropische eilanden die ooit een plek van rust waren, zijn ondertussen gedegradeerd tot speeltuinen gevuld met een leger aan Instagram-influencers. Zodanig dat we vermoeden dat de Balinezen…
De ‘Socktails’ van Burlington en Lavish
Het afgelopen jaar hebben we heel wat eigenaardige samenwerkingen voorbij zien komen. Maar een sokkenmerk als Burlington dat samenwerkt met een pre-mix cocktailmerk als Lavish? Ja, wij…
Fotoserie: BMW R 18 The Crown
Custom motoren. Wiens hart gaat er niet sneller van kloppen? Maar na het zien van dit kroonjuweel, genaamd The Crown, is het kloppen voorbij, en gaat het…