15 van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld

Architectuur is bedoeld om langer te bestaan dan iemands leven dus er mag best wat aangedaan worden om een gebouw op te laten vallen. De architecten van deze gebouwen doen dat ook maar al te graag. Er zijn eigenlijk te veel toffe gebouwen om in één artikel te plaatsen, maar dit zijn in ieder geval een aantal van de meest indrukwekkende gebouwen!

1. Sydney Opera House

indrukwekkende bouwwerken

Om het Sydney Opera House te bouwen, werd een internationale architectuurwedstrijd gehouden. De Deense architect Jørn Utzon won de wedstrijd met zijn ontwerp. Hij zou het in één keer volledig uit de hand getekend hebben. Het gebouw heeft ontzettend veel verschillende ruimtes met een prachtige akoestiek en er is overal plek voor muziek.

2. Taj Mahal

De Taj Mahal in India is één van de zeven wereldwonderen. Dit prachtige gebouw wordt gezien als het belangrijkste monument van het land. In de 17e eeuw bouwde Keizer Sjah Jahan de Taj Mahal voor zijn favoriete vrouw. Slimme vent die Sjah, want indrukwekkend is het zeker!

indrukwekkende bouwwerken 6

3. Het Keizerlijke Paleis

Het Keizerlijke Paleis wordt ook wel de Verboden Stad genoemd. De regering van China zetelde zich hier van 1420 tot 1912. Het ontwerp van het paleis is typisch voor de Chinese architectuur. Daarnaast zijn de details ook zeer herkenbaar en met de nodige zorgvuldigheid uitgewerkt.

indrukwekkende bouwwerken 2

4. De Blauwe Moskee

indrukwekkende bouwwerken, 15 van de meest indrukwekkende gebouwen ter wereld

 

In Istanboel staat de indrukwekkende Blauwe Moskee die gebouwd werd in het jaar 1600. Van binnen bestaat de moskee uit meer dan 200.000 tegels die met de hand zijn geschilderd. Daarvoor zijn heel wat handen nodig geweest.

5. Het Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is een postmodern meesterwerk. Alles dat normaal wegwerkt wordt aan de binnenkant, is nu van buiten te zien. Vooral de leidingen van het gebouw zijn duidelijk zichtbaar.

indrukwekkende bouwwerken 8

6. Burj Khalifa

indrukwekkende bouwwerken 4

De Burj Khalifa is momenteel het hoogste gebouw ter wereld. Het is namelijk 828 meter lang en gaat letterlijk door de wolken heen. De supersnelle liften brengen je in mum van tijd naar de 124e verdieping. Hier heb je het beste uitzicht over Dubai. Het gebouw heeft nog een aantal records dankzij het hoogste restaurant op de 122e verdieping, de hoogste moskee op de 158e verdieping en het hoogste aantal verdiepingen, namelijk 160.

7. Sagrada Família

De Sagrada Família van Antoni Gaudí wordt nog steeds gebouwd in Barcelona. Er lijkt eigenlijk geen einde aan te komen. Maar als je de hijskranen en werklui even wegdenkt, is het een prachtig plaatje.

indrukwekkende bouwwerken 7

8. De Sjeik Zayed-moskee

indrukwekkende bouwwerken 9

De Sjeik Zayed-moskee is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten. Er kunnen in totaal 40.000 moskeegangers terecht. De moskee heeft daarnaast twee wereldrecords gehaald, namelijk die van het grootste tapijt ter wereld en de grootste kroonluchter. Dus wel even je schoenen uitdoen voordat je binnenkomt!

9. Gardens by the Bay

indrukwekkende bouwwerken 5

In Singapore staan heel wat indrukwekkende gebouwen. Naast het wereldberoemde hotel Marina Bay Sands ligt het net zo imposante Gardens by the Bay. Het park staat vol prachtige architectuur, bomen, planten, bloemen en kunstwerken. Het park is 101 hectare groot dus je kunt er prima een stukje lopen.

10. De Gouden Tempel

Vooral ’s nachts is deze tempel in Amritsar erg mooi. Het bouwwerk lijkt wel in de gelijknamige rivier te drijven.

indrukwekkende-bouwwerken-13

 11. Petronas Twin Towers

indrukwekkende bouwwerken 12

Deze twins worden met elkaar verbonden door een luchtbrug die bedoelt is als vluchtroute in geval van brand. De brug is 60 meter lang en er worden per dag slechts 1200 mensen op toegelaten. Om 12 uur ’s nachts gaan de lichten in het gebouw stapsgewijs uit.

12. De Gouden Paviljoen Tempel

De tempel in Japan gaat op in de omgeving en voldoet daarmee aan één van de oudste idealen in de architectuur.

indrukwekkende bouwwerken 11

13. Machu Picchu

indrukwekkende bouwwerken 10

Machu Picchu gehoord is dé highlight van Peru. De heilige stad bevat allerlei ruïnes en komt uit de Inca-tijd. Het bouwwerk wordt omringd door twee scherpen pieken van het Andesgebergte. De Machu Picchu is heel goed bewaard gebleven, omdat het pas laat ontdekt werd. Archeologen denken dat het rond 1450 gebouwd is.

14. De Las Lajas-basiliek

indrukwekkende-bouwwerken-13

Deze kerk ligt in Colombia op een wel zeer merkwaardige plek, namelijk in een kloof aan de Guaitara rivier. De bouw van de kerk heeft meer dan 40 jaar geduurd, omdat hij geheel gefinancierd is door vrijwillige donaties.

15. Parlementsgebouw

Het Hongaarse parlementsgebouw (Országház) behoort tot de fraaiste monumenten ter wereld. Het gebouw bezet een oppervlakte van 17.745 vierkante meter. Voor de versieringen vin het gebouw is meer dan 40 kg goud gebruikt.

indrukwekkende bouwwerken 12